Wat is de functie van melktanden?
Melktanden spelen een heel belangrijke rol in de gezondheid van kinderen, vanaf het moment dat ze in de mond verschijnen tot ze uitvallen. Het doorkomen van de eerste tandjes is een heel bijzonder moment, zowel voor de baby als voor het gezin. Want het markeert een mijlpaal in hun ontwikkeling. En ook al zijn het voorbijgaande elementen, hun verzorging is essentieel voor het welzijn van de kleintjes, Lees dus verder om meer te weten te komen over de functie van melktanden en hun rol bij de groei van kinderen.
Wanneer komen de melktanden?
Melktanden beginnen zich in de mond van de baby te vormen als de baby nog in de baarmoeder zit.
Na de geboorte zetten deze stukjes tand hun ontwikkelingsproces in de kaakbeenderen voort. Ze verschijnen echter pas rond de 6 maanden in de mond. De leeftijd wanneer ze doorkomen hangt echter af van elk kind en zijn of haar groeitempo.
De eerste tanden die doorkomen zijn meestal de snijtanden in de onderkaak, maar de volgorde van verschijnen verschilt ook van kind tot kind.
Dit proces kan voor sommige kinderen vervelend of pijnlijk zijn. Het komt dan ook vaak voor dat ze erg prikkelbaar worden, angstig zijn, of overmatig kwijlen. Maar deze ergernissen zijn meestal gemakkelijk te verhelpen met eenvoudige strategieën thuis.
Het doorkomen van melktanden bereikt een hoogtepunt rond de leeftijd van 3 jaar. Tegen die tijd heeft het kind 20 tanden in de mond: 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen.
De functie van melktanden
Veel ouders geloven (Spaanse link) dat melktanden geen echt belangrijke functie vervullen, omdat ze na een tijdje uitvallen om plaats te maken voor de blijvende. Sommigen zien ze zelfs als ‘wegwerptanden’ die niet veel aandacht verdienen.
Deze overtuiging is niet alleen onjuist, maar ook heel gevaarlijk. Want als je niet voor het gebit van kinderen zorgt, verhoog je het risico dat ze aan bepaalde mondziekten lijden. Bovendien is de verzorging en het onderhoud van melktanden essentieel voor de juiste groei van de mond.
Hieronder noemen we enkele van de belangrijkste functies die melktanden vervullen.
Functie van melktanden: kauwen
Dit is een heel belangrijke functie voor het leven, want de juiste voeding hangt ervan af.
In het begin helpen de tijdelijke tanden het kind om te leren kauwen. En als het kind groeit, kan het deze ervaring gebruiken om zijn voeding complexer te maken.
Baby’s zijn meestal vanaf 6 maanden klaar om zacht voedsel op te nemen. Daarvoor hoeven ze nog geen tanden te hebben. Maar de aanwezigheid van de nieuwe tandjes stelt de kleine in staat verschillende texturen te verkennen om het kauwen te oefenen.
Hoewel op dat moment de melktandjes niet essentieel zijn in de voeding van een kind, zijn ze toch een belangrijk onderdeel van dit nieuwe leren. Als een kleintje het kauwen onder de knie heeft, worden deze stukjes een fundamenteel hulpmiddel om allerlei soorten voedsel in te nemen.
Spreken
Een andere heel belangrijke functie van melktanden is hun deelname aan de ontwikkeling van de spraak. Veel fonemen hebben namelijk de aanwezigheid van tanden nodig om correct te klinken.
Zo kan zowel het verlies als de slechte stand van de tanden de uitspraak van bepaalde woorden belemmeren. Deze moeilijkheden vertalen zich in schoolproblemen, verlegenheid en gebrek aan zelfvertrouwen bij het kind.
Kaakontwikkeling en gids voor het doorkomen van blijvende tanden
Melktanden en hun juiste stand bevorderen de groei (Spaanse link) en ontwikkeling van de kaken. Bovendien reserveren deze tanden de ruimte die nodig is voor het doorkomen van de blijvende tanden. Dat wil zeggen, ze fungeren als gids om de definitieve elementen op de juiste plaats te laten doorkomen.
Dit is de reden waarom sommige aandoeningen die voortijdig verlies van tijdelijke tanden veroorzaken, kunnen leiden tot bijtproblemen. Te weinig ruimte houden verhoogt het risico dat de definitieve tanden afwijken of zelfs niet doorkomen.
Functie van de melktanden: esthetiek
Melktanden hebben ook een esthetische functie, waarmee vaak geen rekening wordt gehouden. De aanwezigheid van alle tanden in de mond verbetert het uiterlijk van het kind.
En hoewel deze functie voor kleintjes onbelangrijk lijkt, voorkomt een gezonde glimlach plagerijen van andere kinderen en verbetert het het gevoel van eigenwaarde.
Hoe moet ik mijn melktanden verzorgen?
Zoals je gezien hebt vervullen melktanden voor kinderen verschillende belangrijke functies. Het zorgen voor hun verzorging en hun gezondheid is dus essentieel.
Mondhygiëne moet vanaf het begin gedaan worden, nog voor de tanden verschijnen. In deze tijd moet je het tandvlees en de tong van de baby met een schoon, vochtig gaasje schoonmaken.
Na het doorkomen van de eerste tand moet je een kindertandenborstel en een minimale hoeveelheid fluoride tandpasta gaan gebruiken.
Ouders zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de tandhygiëne bij hun kinderen tot ze het zelf kunnen doen. Je moet dan het proces controleren om na te gaan of de hygiëne effectief is.
Op dezelfde manier is het van essentieel belang dat je het dieet van de kleintjes controleert. Het eten van voedzame en gezonde voeding met weinig suiker helpt gaatjes voorkomen.
Tot slot is een bezoek aan de tandarts vóór het eerste levensjaar heel belangrijk voor de verzorging van deze tandjes. De tandarts onderzoekt de gezondheid van het kind, beoordeelt de groei en het doorkomen van de tanden, en ontdekt tijdig eventuele problemen. Bovendien geven ze volwassenen advies over de beste manieren om de mond van de kleintjes te verzorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Vilela, M. M., Huamán, S. D., De Rossi, M., Nelson-Filho, P., & De Rossi, A. (2017). Odontología para bebés: una posibilidad práctica de promoción de salud bucal. Revista de Odontopediatría Latinoamericana, 7(2), 11-11.
- Pinto, J. M., Chávez, D. B., & Navarrete, C. (2018). Salud bucal en el primer año de vida. Revisión de la literatura y protocolo de atención odontológica al bebé.
- Larco Berrazueta, S. K. (2019). Prevalencia de maloclusiones en pacientes pediátricos con perdida prematura del sector anterior que acuden a la Clínica Odontológica de la Universidad San Francisco de Quito para el periodo mayo–diciembre 2019 (Bachelor’s thesis, Quito).
- Navarro Nápoles, J., Cobas Perez, N., & Pardo Gonzalez, M. I. Factores de riesgo de la erupción dentaria temporal.
- Espinoza Condor, J. E. (2020). Nivel de Conocimientos sobre higiene oral del bebé, en madres que acuden al Centro de Salud Uliachín, Pasco 2019.
- Carballido Perdomo, D. R., Rodríguez Rodríguez, Y., González Rodríguez, C. R., Valero Gonzalez, Y., & Ramírez Carballido, P. (2021). Plan de acción sobre la importancia de la conservación de los dientes temporales. Acta Médica del Centro, 15(2), 288-296.
- Muñoz, V., Valenzuela, P. M., & Rasse, A. (2020). Imaginarios, creencias y actitudes que influyen en la consulta odontopediátrica en menores de 3 años. International journal of interdisciplinary dentistry, 13(1), 6-8.
- Humeres-Flores, P., Guzmán-Orellana, D., Madrid-Canales, C., Fredes-Ziliani, A., & Mustakis-Truffello, A. (2020). Cuidado de la salud oral en la primera infancia: La perspectiva de sus madres-un estudio cualitativo. International journal of interdisciplinary dentistry, 13(2), 62-66.