Een routine voor het slapengaan creëren voor je baby

Een routine voor het slapengaan creëren voor je baby

Laatste update: 28 augustus, 2018

Gebruik deze tips om een routine voor het slapengaan te creëren voor je baby die doeltreffend, gemakkelijk en plezierig is.

Net zoals volwassenen leven baby’s voor een groot deel volgens routines. En dit geldt dan vooral voor wat slapen betreft.

De eerste maanden met een baby kunnen ingewikkeld zijn voor de ouders. Het is soms moeilijk om te beslissen wanneer er gerust moet worden.

Een uitstekende oplossing voor dit dilemma is om actief de slaapcyclus van je baby te helpen vormen door een routine voor het slapengaan te creëren.

Hoe doe je dit?

Tijdens de eerste 4 tot 5 maanden slapen baby’s 16 tot 20 uur per dag. Ze slapen niet onafgebroken door maar worden af en toe wakker om te eten. Ook is het noodzakelijk dat ze regelmatig het contact met de moeder voelen.

Naarmate de maanden voorbijgaan zal de baby steeds minder uren per dag slapen. Rond de negende maand zal een baby nog ongeveer 14 uur per dag slapen.

Het is belangrijk dat hun slaapcyclus wordt afgestemd op die van het gezin. Daarom moet je voor routines zorgen waaraan het kind zich kan aanpassen.

Voorspelbaarheid en herhaling kunnen voor de stabiliteit zorgen die baby’s nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling.

De voordelen van een routine voor het slapengaan

Een van de belangrijkste redenen om een routine voor het slapengaan te creëren is zodat de slaapcyclus van de baby zich op die van de overige gezinsleden kan afstemmen.

Dit betekent vooral dat er ‘s nachts moet worden geslapen. Natuurlijk is er overdag tijd voor nu en dan een dutje. Die zijn immers zeer belangrijk voor een baby.

Een routine voor het slapengaan: slapende baby

Naarmate de maanden voorbijgaan zal de baby steeds minder uren per dag slapen.

Door stabiliteit zal de baby zich veiliger en meer geliefd voelen.

Routines zorgen ervoor dat baby’s weten dat alles gaat zoals het hoort. Ze hebben immers nog geen benul van de concepten tijd en ruimte. Een routine zorgt ervoor dat baby’s weten dat hun moeder aanwezig is om hen te beschermen.

Stabiliteit zorgt er ook voor dat het gemakkelijker is om andere activiteiten in te plannen. Wanneer een baby bijvoorbeeld weet dat het na het avondeten tijd is om te gaan slapen, dan zal het later niet zo moeilijk zijn om de gewoonte aan te leren om voor het slapengaan de tanden te poetsen.

Hoe creëer je een routine voor het slapengaan?

Dit is geen gemakkelijke taak, maar met wat volharding en geduld zal het je ongetwijfeld lukken. Het perfecte moment om te beginnen met het creëren van routines is tussen week 6 en 8.

De routines die in deze periode worden gecreëerd zullen de baby geruststellen doordat ze meer aspecten zullen kunnen voorspellen.

Factoren om in overweging te nemen wanneer je een routine voor het slapengaan creëert

  • Zorg ervoor dat je baby zijn of haar energie opgebruikt door te spelen, rond te kruipen of te dansen. Hierdoor zal het kind vervolgens gemakkelijker in slaap vallen.
  • Schakel beetje bij beetje over van actieve activiteiten op rustigere bezigheden.
  • Een badje is een uitstekende manier om een routine voor het slapengaan te creëren. De warmte van een bad is heel ontspannend. Bovendien is het heel plezierig om met een schoon gevoel naar bed te gaan.
  • Probeer voor positieve associaties te zorgen. Gaan slapen moet een aangename ervaring zijn en zeker geen reden om te huilen, te schoppen of te schreeuwen.
  • Praat met je kind voor het slapengaan. Lees een verhaaltje voor of fluister zachtjes. Er gaat niets boven de aanwezigheid van een ouder vlak voor het slapengaan.

Het perfecte moment om te beginnen met het creëren van routines is tussen week 6 en 8.

Een voorbeeld van een routine voor het slapengaan

  • Speel met de baby en zorg ervoor dat zoveel mogelijk energie verbruikt wordt.
  • Geef je baby een warm badSommige kinderen worden hier een beetje overstuur door. In dat geval is het beter om het kind in de late namiddag in bad te stoppen.
  • Voed de baby.
  • Breng de baby naar zijn of haar kamer. De kamer moet zo stil en verduisterd mogelijk zijn zodat er een minimum aan prikkels is die het kind kunnen afleiden.
  • Fluister tegen je baby. Je kunt een verhaaltje vertellen of een slaapliedje zingen.
  • Wieg de baby in slaap. Als dat niet lukt dan kun je het kind ook in een wieg leggen.
Een routine voor het slapengaan: slapend jongetje
Dit is een uitstekende manier om te beginnen met een slaaproutine te creëren voor je baby. Weet wel dat dit waarschijnlijk geen kant-en-klare oplossing zal zijn.

Waarschijnlijk zal het de eerste keer nog niet zo goed lukken, maar na verloop van tijd zal je zien dat het doeltreffend is.

Er zijn nog andere factoren om rekening mee te houden zoals de slaappositie van je baby en de omgeving (licht, temperatuur, het comfort van het bed, enz.).

Je kunt ook andere routines gebruiken als je merkt dat die je baby helpen om in slaap te vallen.

Vergeet niet dat het belangrijk is dat kinderen gezonde leefgewoonten aanleren.

Wat het aanleren van gezonde leefgewoonten betreft kan een kind daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Weet ook dat alles bereikt kan worden door geduld en doorzettingsvermogen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.