Aan wat moet een ledikant voor je baby voldoen?

Aan wat moet een ledikant voor je baby voldoen?

Laatste update: 09 oktober, 2018

Het kiezen van meubels om de slaapkamer van je toekomstige baby in te richten is erg spannend. Eén van de belangrijkste aankopen is een ledikant voor je baby.

Er is een stijgend aanbod van soorten en kleuren waaruit je kunt kiezen. Weten wat je keuzes zijn, kan het makkelijker maken om de beste optie te vinden.

Een kleur kiezen die past bij de rest van de meubels in de babykamer is makkelijk. Maar er moet aan een paar vereisten voldaan worden om tegemoet te komen aan de behoeften van je kind. 

Kinderartsen raden het gebruik van brede en comfortabele ledikantjes aan, aangezien kinderen hier uren in vertoeven. Bovendien zijn er verscheidene functionele accessoires waar je aandacht aan moet besteden.

Aan welke vereisten moet een ledikant voor je baby voldoen?

  • Het mag geen verf, vernis of spaanders bevatten. Je kind kan namelijk op delen van het ledikant zuigen of bijten. Daardoor kan je kind vergiftigd worden of allergisch reageren. Met houten meubels moet je erop letten dat er geen splinters zijn want je kind kan hierdoor gewond raken.
  • De optimale hoogte. De juiste hoogte voor een ledikant voor je baby is 60 centimeter hoog vanaf de basis tot het hoogste gedeelte. Anders bestaat de kans dat je kind er over tuimelt wanneer hij begint te spelen en bewegen. Vergeet niet dat kinderen snel groeien, en peuters houden doorgaans erg van klimmen.
De vereisten voor een ledikant voor je baby
  • Een speciaal matras. De matras moet niet te buigzaam maar wel ademend zijn, met een dikte van ongeveer 10 centimeter.
  • Een harde en rechte basis. De matras moet op een stevige basis rusten. Zo wordt er rekening gehouden met de ontwikkeling van de ruggengraat van de baby. Onthoud dat je kleintje vele uren zal vertoeven op deze plek.
  • Evenwijdige spijlen. Indien het ledikant voor je baby spijlen heeft, dient de afstand tussen de spijlen 4 tot 6 centimeter te zijn. Dit zorgt er immers voor dat je baby’s hoofdje er niet tussen past.
  • Wieltjes met remmen. Sommige ledikanten hebben wieltjes voor eenvoudig transport. Tenminste twee van deze wieltjes moeten remmen hebben. Daarmee worden verplaatsing of ongevallen vermeden die veroorzaakt zijn door onvoorziene bewegingen.

Samengevat moet het ledikant voor je baby zowel comfortabel als veilig zijn. 

Bij de keuze van een ledikant voor je baby is je baby’s veiligheid van uiterst belang. Hoewel esthetiek natuurlijk ook een punt van aandacht is.

Een ledikant voor je baby naast jouw bed

Welk soort ledikant voor je baby kiezen?

Zorg dat de belangrijkste factoren voor het kiezen van een bedje voor je baby duidelijk zijn. Vervolgens dien je te kiezen welk model het meest geschikt is. 

Er kunnen verschillende soorten gekozen worden afhankelijk van onder andere de beschikbare ruimte of de reisjes die je maakt met je gezin.

  • Traditioneel houten ledikant met spijlen. Vanwege de afmetingen wordt er geschat dat kinderen het gebruiken tot de leeftijd van 2 jaar. De modernste ontwerpen bevatten twee hoogtes voor de matras en zelfs bijpassende meubels.
  • Voor actieve ouders en fervente reizigers zijn er makkelijk te vervoeren ledikantjes, die met gemak weer in en uit elkaar gezet kunnen worden. Ze zijn kleiner dan traditionele ledikanten en kunnen zowel gebruikt worden als bed of als box. Indien je dit kiest als permanent bed, wordt het aangeraden om een extra matras toe te voegen.
  • Veel ouders kiezen ook voor een verlenging aan hun bed opdat hun baby naast hen kan liggen. Dit soort ledikant heeft 3 zijden en is aanpasbaar aan elk bed.

Af en toe zijn er ouders die denken dat er wat speelgoed binnen het bereik van het kind moet zijn in zijn kamer.

Echter er zijn belangrijkere zaken dan esthetiek die moeten overheersen. Het ledikant voor je baby dient vrij van speelgoed en geheel opgeruimd te zijn.

Speelgoed en de ligging van het ledikant

Knuffelbeesten en hoofdkussens zijn mooi, maar het wordt afgeraden om ze in het ledikant te leggen.

Ter illustratie: soms valt een kind in slaap in aanwezigheid van deze voorwerpen. Daardoor bestaat er onder andere een groot gevaar en risico op verstikking en huidallergieën.

Wat betreft de ligging van het ledikant, is het belangrijk om het buiten bereik van objecten te houden. Dingen die kunnen omvallen of waardoor je kind gewond kan raken, moeten buiten het bereik van je kind worden bewaard.

De kamer waarin het ledikant voor je baby zich bevindt, is een keuze van de ouders. Niettemin is het handig om je baby in de buurt te hebben tijdens de eerste maanden om zijn slaap te reguleren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.