Decoreren met Feng Shui; hoe doe je dat?

Is jouw huis een troep, of voel je geen positieve energie als je in een bepaalde ruimte bent, kijk dan eens naar Feng Shui. Deel je tips!
Decoreren met Feng Shui; hoe doe je dat?

Laatste update: 26 december, 2018

Zijn er dingen die gewoonweg niet passen in jouw huis? Waarom ga je niet decoreren met Feng Shui? Een paar kleine details kunnen al een groot verschil maken.

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van decoreren met Feng Shui. Dit is een eeuwenoude Chinese methode, die voorstelt om ons huis aan te passen om de harmonie in huis te verbeteren. 

In dit artikel hebben we een aantal tips voorbereid hoe je je huis kunt decoreren met Feng Shui.

Feng Shui is een volledige methode die alle aspecten van het decoreren van een ruimte omvat. Van de locatie, tot de kleur van de muren, het licht en de positie van de spiegels en de accessoires.

Sommige mensen linken Feng Shui met een religie, maar niets is minder waar. Feng Shui laat je geen kaarsjes branden, al mag dit wel wanneer je dit leuk vindt.

Tips om te decoreren met Feng Shui

1. Opruimen is het begin

Feng Shui legt de nadruk op de stroming van energie. Wanneer er elementen zijn in je huis die de energie blokkeren, zou je deze weg moeten doen. 

Hoe weet je of sommige elementen de energie blokkeren? Dat is simpel: begin met dingen die je nooit gebruikt. Je hoeft ze niet weg te gooien, maar leg ze ergens waar je ze niet ziet.

Het organiseren van je spullen is een essentiële factor wanneer je harmonie en balans wil creëren. Neem afscheid van alles in je huis waarmee je je niet comfortabel voelt.

2. Licht als bron van energie

Volgens de richtlijnen van Feng Shui is natuurlijk licht een bron van energie. Daarom is het belangrijk om ramen, deuren en gordijnen te hebben die licht doorlaten.

Daarnaast is het belangrijk om lampen, kaarsen of andere lichtbronnen te plaatsen om donkerte te voorkomen. Een donkere plek is alleen voor wanneer je gaat slapen.

Tips om te decoreren met Feng Shui

3. De slaapkamer zou synoniem moeten zijn met rust

Net zoals bij de andere tips hierboven, zou je alles op je slaapkamer moeten verwijderen waar je je niet bij op je gemak voelt of die je in de weg staan. 

Anders gezegd, objecten zoals televisies, de computer en mobiele telefoons zouden niet aanwezig moeten zijn in de slaapkamer.

Wanneer je om welke reden dan ook je telefoon ‘s nachts bij de hand moet hebben, leg hem dan niet op je nachtkastje. Het is beter om een ouderwets alarm te gebruiken. Deze hebben namelijk het voordeel dat ze geen electromagnetische golven uitzenden.

Er zijn ook Feng Shui tips voor je bed. Je bed zou altijd een plek diagonaal tegenover de deur moeten krijgen en niet onder een raam geplaatst moeten worden.

4. Kleuren

Experts in het decoreren met Feng Shui zeggen dat het beter is om voor lichtere kleuren, zoals pastelkleuren, te kiezen. Ze raden deze kleuren aan omdat ze goed passen bij verschillende andere vormen van decoratie.

Daarnaast kunnen intense kleuren op de muur zorgen voor een overvloed aan prikkels. Hierdoor zijn ze vervelend voor het alledaagse leven.

Een ander voordeel van deze lichte kleuren is dat ze het licht reflecteren. De kleur van de muren hangt af van waarvoor de kamer wordt gebruikt.

Feng Shui is een volledige methode die alle aspecten van het decoreren van een ruimte omvat.

5. De woonkamer, een plek om samen te komen

Omdat dit een ruimte is waar we familie en vrienden ontvangen, zouden stoelen de hoofdrol moeten spelen in deze ruimte. Probeer ze in hoeken te plaatsen, niet recht tegenover elkaar. Op deze manier gaat het communiceren wat gemakkelijker en vloeiender.

Kaarslicht of een haard zijn ook erg welkom in een ruimte als deze. Je kan zelf schilderijen of foto’s plaatsen. Afgaande op de Feng Shui bemoedigt vuur de positieve emoties.

6. Badkamer privacy

De badkamer is oorspronkelijk een ruimte in huis die niet vol in het zicht moet liggen. Een badkamer moet de privacy van iedereen die hem gebruikt moeten kunnen waarborgen.

Houd de badkamer netjes en verwijder alle voorwerpen die de stroom van energie kunnen blokkeren. Je kan parfumflesjes, crèmes en andere kleurrijke objecten uit het zicht laten.

7. De ingang

De gang net na voordeur wordt zoals je weet ook wel de hal genoemd. Deze zou in harmonie en mooi moeten zijn. Je kan hier bijvoorbeeld een mooi meubelstuk of decoratie plaatsen.

Onthoud dat de hal het eerste is wat je gasten te zien krijgen van jouw huis. Zorg daarom dat deze altijd opgeruimd en netjes is.

Concluderend is het de moeite waard om te benoemen dat het decoreren met Feng Shui geen starre regels kent. Integendeel, het staat je toe om veranderingen door te voeren die goed bij het karakter van de betreffende kamer passen.

Wanneer je je huis gaat decoreren met Feng Shui zul je zeker merken dat je gemoedstoestand verandert.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.