De zevende maand van het leven van je baby
Voor je het weet is het alweer de zevende maand van het leven van je baby en nu wil hij vast een beetje meer onafhankelijkheid.
Hij kan misschien zelf al rechtop zitten en is misschien al een beetje aan het kruipen.
Ook al ontwikkelen niet alle kinderen op hetzelfde tempo, een ding is zeker: aanmoediging van een moeder is essentieel als het om de ontwikkeling van een baby gaat.
Veranderingen in de zevende maand van het leven van een baby
Gewicht en lengte
Het gewicht van kinderen varieert op deze leeftijd. Dit komt doordat het eten dat de baby krijgt verschillende verandering in het lichaam teweegbrengt.
In de zevende maand van het leven is het normaal dat het gewicht van een baby (ongeveer) tussen 7 en 9.5 kg is en zijn lengte tussen 66 en 72 cm.
Herhaling van woorden en klanken
Dit is hét moment! Help hem door zijn taalontwikkeling te stimuleren. Bevorder interacties door liedjes te zingen en spelletjes te spelen.
Besteed aandacht aan wat je hoort. Je baby kan misschien al klanken of woorden herhalen, en je wilt zijn eerste woordjes niet missen, al zijn het slechts lettergrepen.
Vallen en opstaan
Als je baby al wat kracht in zijn beentjes heeft gekregen, zal hij zeker proberen te kruipen. Je zult hem op zijn handen en knieën vinden, of zelfs op zijn voeten om zichzelf op te trekken.
Als je dit nog niet gezien hebt, wees niet ontmoedigd. Misschien duurt het nog even, maar het komt vanzelf!
Het wordt tijd om NEE te zeggen
Ook al geloof je het niet, in deze fase van zijn ontwikkeling kan je baby al een ontkenning herkennen. Hij begrijpt het goed als je “Nee” zegt op een strenge toon.
Hij heeft misschien al zijn eerste tandje waarmee hij je bijt tijdens borstvoeding, of hij pakt misschien gevaarlijke voorwerpen. Dus je moet snel leren om nee te zeggen tegen hem.
Wat kan een baby eten in de zevende maand van het leven?
Bij 6 maanden ben je waarschijnlijk al begonnen met eten zoals groenten, fruit en granen te geven. Als je echter nog niet begonnen bent met de eerste vaste hapjes te geven, zal de verpleegkundige je wel aansporen bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau.
In de zevende maand van het leven van een baby kun je kip en ander mager vlees gaan geven, in hele kleine en goed gekookte stukjes.
Je kunt experimenteren met andere goed gemalen granen en ingrediënten als tarwe en maïs gebruiken. Je kunt ook stukjes cake, zachte koekjes of brood introduceren.
Aanbevelingen
Je baby is zonder twijfel op een snel tempo aan het ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om mee te werken aan zijn wens om meer zelfstandig te worden.
Met deze aanbevelingen kun je op een leuke manier zijn motorische vaardigheden bevorderen. Pas ze toe en zie hoe ze de moeite waard zijn.
- Laat hem zelfstandig eten. Geef hem een lepel en begeleid hem met je eigen hand.
- Laat hem geluid maken met de palmen van zijn handen. Je kunt hem ook kusjes laten ‘blazen’ of met speelgoed spelen dat geluid maakt.
- Zorg voor gezonde slaapgewoonten. Je zult merken dat je kind een slaaproutine aanneemt.
- Deze maand is een goede tijd om hem alleen te laten slapen.
- Om coördinatie te ontwikkelen, speel je spelletjes met kleuren en vormen en zelfs letters. Probeer spelletjes te spelen met een spiegel.
- Pas delen van je huis aan voor zijn veiligheid, of maak een plek waar hij zonder risico kan spelen.
De zevende maand van het leven van een baby wordt gekenmerkt door kleine stapjes van onafhankelijkheid.
Dit betekent dat je kleine momentjes kunt ontspannen terwijl je toekijkt hoe hij speelt, eet en zichzelf bezig houdt door in zijn voeten te bijten.
Als je vragen hebt over het dieet van je baby, is het advies van je verpleegkundige over welke dingen hij in welke maand mag eten onmisbaar.
Bijvoorbeeld: sommige kinderartsen wachten liever tot baby’s een jaar oud zijn voordat je ze vis geeft, terwijl anderen nog veel langer wachten omdat het mogelijk allergische reacties kan veroorzaken.