De voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap
Anders dan sporten die meer van het lichaam vragen en vermoeiender zijn, is zwemmen tijdens de zwangerschap een zeer geschikte manier van bewegen.
Zolang als de toekomstige moeder toestemming heeft van haar dokter, kan ze gaan zwemmen vanaf het eerste trimester tot wanneer ze dit wil.
Je dokter zal je er van verzekeren dat dit voor jou en je baby veilig is.
6 voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap
Hieronder beschrijven we 6 voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap voor toekomstige moeders.
1. Vermindert rugpijn
Zwemmen is een sport die ervoor zorgt dat er minder gewicht van het kind op de wervelkolom van de moeder drukt.
Tijdens activiteiten in het water verdwijnt de zwaartekracht. Of het nou zwemmen of aquarobics is, je gewicht wordt ondersteund door het water.
Dit zorgt ervoor dat je kan bewegen zonder dat er gewicht op je wervelkolom en gewrichten drukt.
Tijdens deze vorm van sport, is er geen belasting op onze gewrichten. Dit is voornamelijk gunstig wanneer er sprake is van overgewicht of obesitas.
2. De voordelen voor je lichaam
Wanneer je regelmatig en rustig zwemt, is dit één van de beste activiteiten om calorieën te verbranden. Daarnaast draagt het bij aan de ontspanning van het lichaam. Tegelijkertijd vormt het je figuur en slankt het dit af.
Zwemmen tijdens de zwangerschap maakt het gemakkelijker om de extra pondjes die we aankomen te beperken. Het verbetert ook de spierspanning.
3. Verlicht stress en krampen
Zwemmen tijdens de zwangerschap zorgt voor een verlichting van stress door de constante massage die het water het lichaam biedt. Het maakt vastzittende spieren iets wat vaak gepaard gaat met zwangerschap los.
Houd in gedachten dat het vasthouden van water veel voorkomend is gedurende een zwangerschap. Zeker in de benen.
Dit kan leiden tot stagnatie en een continue zwelling. Veel vrouwen hebben last van opgezwollen enkels en voeten wanneer ze zwanger zijn.
In het water drijf je. Je lichaamsgewicht is nog maar een fractie wat het buiten het water is. Dit zorgt voor ontlasting van de druk op het lichaam. Het is voor het hele lichaam prettig.
Tegelijkertijd is zwemmen een enorm ontspannende activiteit waarbij je je armen en benen kan rekken. Ook dit verlicht spanning in de spieren.
“Het gevoel dat je dik bent duurt negen maanden, maar het plezier van moeder zijn blijft eeuwig duren.”
– Nikki Dalton –
4. Je voelt je lichter
Toekomstige moeders die er voor kiezen om te zwemmen tijdens de 9 maanden durende zwangerschap, zorgen ervoor dat hun lichaam beter aanvoelt. Dit moet wel bewust worden uitgevoerd en onder supervisie van een deskundige.
Zwemmen zorgt onder andere voor een betere urine-afvoer. Het geeft je een minder opgeblazen gevoel en het helpt moeders om zich over het algemeen lichter te voelen.
Zwemmen tijdens de zwangerschap is daarom een goede manier om oncomfortabele symptomen te verlichten die opspelen tijdens deze 9 maanden.
Tegelijkertijd geeft deze activiteit je voldoende lichaamsbeweging.
5. Psychologische voordelen
Toekomstige moeders die bewust de keuze maken om te zwemmen zullen hier ook psychologisch de vruchten van plukken. Deze sport verlicht stress en spanning en zorgt voor een moment van rust in het dagelijkse drukke leven.
Daarom draagt zwemmen niet alleen bij aan het lichamelijke, maar ook aan het psychische welzijn van de moeder.
6. Water verlicht zwelling
De voeten en handen van een vrouwen hebben tijdens de zwangerschap de neiging om op te zwellen.
Wanneer je zwemt bevinden je ledematen zich onder water, waardoor het vocht terugstroomt naar je nieren. Dit vocht scheid je dan uit via de urine.
Ook zorgt zwemmen er tegelijkertijd voor dat de bloedsomloop in het lichaam verbetert. Dit draag ook bij aan het verwijderen van overtollig vocht in je voeten en enkels.
De beste zwemslag voor een zwangere vrouw
Zonder twijfel is de schoolslag voor zwanger vrouwen de beste beweging. Dit komt omdat het niet vraagt om een draaiing van het bovenlichaam. Ook kost het weinig kracht.
Gedurende de zwangerschap hebben je wervelkolom en het bekken de neiging om naar voren te leunen. De schoolslag helpt bij het versterken en ontspannen van de spieren in de rug.
Ook de rugslag wordt aanbevolen. Deze oefening geeft geen risico’s voor de baby en helpt spierpijn verminderen die je gedurende de zwangerschap hebt opgebouwd.
Concluderend willen we benadrukken dat het belangrijk is dat je toestemming vraagt van je dokter of gynaecoloog, voordat je aan deze vorm van beweging begint.
Op deze manier vermijd je problemen die kunnen ontstaan als gevolg van lichamelijke beweging.