De voordelen van een speelkleed voor baby's

Om pasgeborenen een goede sensoriële, cognitieve en motorische ontwikkeling te laten krijgen, is het een goed idee om een speelkleed te gebruiken. De tips in het artikel van vandaag helpen je om de juiste voor je baby te kiezen.
De voordelen van een speelkleed voor baby's
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 19 juni, 2019

Baby’s verbinden zich via hun zintuigen met de wereld om hen heen. Tijdens de eerste maanden van hun leven gaat verkennen puur zintuiglijk. Horen, aanraken en zien zijn dan hun belangrijkste manieren om hun omgeving te ontdekken. Een speelkleed is een uitstekend hulpmiddel om deze zintuigen bij baby’s te helpen ontwikkelen.

Dankzij een speelkleed hebben baby’s de mogelijkheid om tegelijkertijd nieuwe texturen, geluiden en kleuren te leren kennen.

Sommige speelkleden zijn gemaakt voor wiegjes, maar kleden die op de grond liggen, zijn gunstiger voor de ontwikkeling van het kind. Deze kleden hebben namelijk een grote verscheidenheid aan kleurrijke en flexibele accessoires die leren en spelen bevorderen.

Over het algemeen beschikken deze kleden over verschillende elementen die aan een stang hangen. Ze moedigen pasgeborenen aan om te oefenen en hun omgeving te verkennen.

Speelkleden voor je baby brengen gedefinieerde vormen binnen het bereik van je baby. Terwijl ze met het gezicht naar beneden spelen, leren baby’s geleidelijk hun hoofd op te tillen en meer mobiliteit in hun handen te krijgen.

De voordelen van een speelkleed voor baby’s

Baby op een speelkleed

Baby’s moeten vrij kunnen bewegen om het potentieel van hun lichaam te leren kennen. Je moet je baby vanaf een zeer jonge leeftijd met het gezicht naar beneden op een speelkleed leggen. Dit zal de spier- en rugsterkte bevorderen, die beide belangrijk zijn bij het leren om rechtop te zitten.

Door dicht bij verschillende kleurrijke objecten, vormen en diverse texturen te zijn, motiveert het kinderen om te leren en te ontdekken. Bijtringen, spiegels en rammelaars zijn allemaal nuttige items die je kleintje zullen helpen zich te vermaken en stimuleren.

‘Babygyms’ zijn geweldig om bij te dragen aan arm- en lengtesterkte. Ze hebben een zachte boog die boven ze hangt en kinderen aanmoedigt om hun ledematen te strekken. Dit bevordert de coördinatie en stelt ze ook in staat om alle spieren in het lichaam te trainen.

Tijdens het gebruik van een speelkleed leren kinderen over oorzaak en gevolg. Hun sensorische ontwikkeling gaat hand in hand met hun cognitieve ontwikkeling. Door op deze manier te leren draagt het namelijk bij aan het steeds groter wordende gevoel van autonomie van kinderen.

Ten slotte is het belangrijk erop te wijzen dat door ze met hun gezicht naar beneden te leggen het plagiocefalie of een plat achterhoofd voorkomt.

Wanneer kinderen het grootste deel van hun tijd met het gezicht naar boven liggen, dan kan dit namelijk leiden tot het afplatten van de achterkant van hun hoofd. Dit is volledig te voorkomen met behulp van ‘buiktijd’, de tijd die met het gezicht omlaag wordt doorgebracht.

Door dicht bij verschillende kleurrijke objecten, vormen en diverse texturen te zijn, motiveert het kinderen om te leren en te ontdekken.

Variaties in speelkleden voor baby’s volgens leeftijd

Baby speelt op speelkleed

Als het gaat om het kiezen van een speelkleed, dan zijn er een aantal opties op de markt.

Speelkleden voor baby’s van 3 maanden en ouder

Tijdens deze fase beginnen baby’s de behoefte te voelen om de wereld om zich heen te verkennen. Hoewel ze nog steeds geen onderscheid kunnen maken tussen kleuren, kunnen ze onderscheid maken tussen verschillende contrasten.

Speelkleed tot 6 maanden oud

Het is verbazingwekkend om te zien hoe goed baby’s de relatie tussen hun eigen bewegingen en hun omgeving verwerken. Terwijl ze hun handen uitstrekken om een voorwerp te vinden, ervaren ze allerlei sensaties: auditief, tactiel en visueel.

Als een voorwerp echt de aandacht van een baby trekt, dan herhaalt hij of zij het spel meerdere keren. Gaandeweg kunnen kinderen hun eigen speelgoed herkennen en kiezen ze zelfs enkele favorieten.

Speelkleden voor 7 of 8 maanden en ouder

Op dit moment is het ideaal voor baby’s om speelkleden te hebben met verschillende texturen: glad, donzig, kreukelig, zacht, enz. Ze hebben nu een bewuste controle over hun vingers en kunnen tussen elk oppervlak onderscheid maken.

Tussen de 7e en 8e maand van het leven ontwikkeld de grijze materie in de hersenen van kinderen enorm. Ze beginnen dan een fase van diepe reflectie die ze ertoe brengt om hun eerste mentale categorieën en structuren te creëren.

Ze zijn perfect in staat om te onderscheiden welke geluiden, kleuren of structuren min of meer aangenaam zijn. Speelkleden voor baby’s zijn geweldig, omdat ze verschillende zintuigen tegelijkertijd stimuleren.

Een speelkleed voor baby’s tot 2 jaar oud

Hoewel kinderen een natuurlijke neiging hebben om op de grond te spelen, onderschat dan niet het belang van speelkleden. Deze hulpmiddelen zijn nuttig, zelfs als kinderen al weten hoe ze moeten lopen.

In tegenstelling tot veel andere babyobjecten nemen deze niet veel ruimte in beslag. Bovendien is het voor kleintjes een geruststellende gedachte om te weten dat ze hun eigen ruimte hebben.

Tot slot bieden speelkleden voor baby’s talloze voordelen voor de kleintjes. Van 3 maanden tot 2 jaar oud en ook daarna begeleidt hun verzameling van kleuren, texturen en vormen elke stap in de ontwikkeling van je kind.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.