De oorsprong en betekenis van de naam Rebecca

Een muzikale naam die vol is van magie en plezier. Waarom brengt het deze gevoelens over? Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam Rebecca.
De oorsprong en betekenis van de naam Rebecca
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 27 december, 2022

Je zult waarschijnlijk verrast zijn door de oorsprong en betekenis van de naam Rebecca, de geschiedenis ervan, de dag van deze heilige, en de beroemde mensen die de eer kregen zo genoemd te worden. Al deze feiten en meer presenteren we je hieronder.

Of je nu de kleine koningin van het huis Rebecca wilt noemen of omdat je een geliefde hebt die deze kostbare naam draagt, neem nota van alles wat je erover moet weten.

Wat is de oorsprong en betekenis van Rebecca?

Zoals studies aangeven, geloven deskundigen dat de naam Rebecca afkomstig is van de Hebreeuwse term Rivqa. Op zijn beurt zou dit afgeleid zijn van de Proto-Semitische taal, die verwant is met het Aramees. Wat de laatste oorsprong betreft, zinspeelt de betekenis ervan op de ‘moeder aarde’, dat wil zeggen op de vruchtbaarheid zelf.

Volgens etymologie-experts van de Universiteit van Chili (Spaanse link) is de betekenis van Rebecca in het Hebreeuws ‘juk’, hoewel sommige gegevens suggereren dat het voor anderen staat voor ‘het kleintje dat een verbinding uitlokt’ of ‘iemand die boeiend is’.

De oorsprong en betekenis van de naam Rebecca
De oorsprong van de naam Rebecca wordt gevonden in het Oude Testament en men neemt aan dat de wortels ervan in het Aramees liggen.

Geschiedenis

Wanneer werd de naam Rebecca voor het eerst vermeld? Volgens de geschiedenis gaat de naam terug tot het Oude Testament, met de bijbelse figuur van Rebecca, echtgenote van Izaäk (zoon van de aartsvader Abraham), en moeder van Jacob en Esau.

Sindsdien werden veel belangrijke vrouwen zo genoemd. Bijvoorbeeld Rebecca Guarna, wetenschapper, chirurg, kruidendokter, schrijfster en onderwijzeres in de Middeleeuwen. Of de heilige Rebecca van Himalaya zelf, een 19de-eeuwse non.

Rebecca’s heilige dag

De heilige Rebecca van Himlaya, of Rafqa Pietra Choboq Ar-Rayès, werd in Libanon geboren. Haar moeder stierf toen ze nog heel jong was. Haar vader stuurde haar als dienstmeisje naar een huis en toen ze terugkwam, was hij met een andere vrouw getrouwd. De zoon van haar stiefmoeder wilde met haar trouwen, maar zij wilde niet met hem trouwen. Op dat moment vroeg het meisje God om hulp en werd non, onder de naam zuster Rafqa.

De heiligendag van de heilige Rebecca van Himlaya is 23 maart, vanwege het werk van de vrouw om de zieken en behoeftigen te helpen.

Dus, als een bijzonder iemand uit je familie of vriendenkring de naam Rebecca draagt, mis dan niet de gelegenheid om haar te feliciteren en haar dit prachtige verhaal te vertellen.

Beroemde mensen met de naam Rebecca

Omdat het zo’n boeiende keuze is, zijn er veel mensen die deze naam dragen. Onder enkele beroemdheden noemen we de volgende:

 • Rebeca Gerschman: Argentijnse wetenschapper en onderzoeker. Ze wordt erkend voor haar bijdragen aan de wereld van de biologie en fysiologie.
 • Rebecca Ann Heineman: Amerikaanse ontwerpster en programmeur van videospelletjes. Ongetwijfeld is ze een van de grote veteranen van de videogame industrie en de oprichtster van vier bedrijven.
 • Rebeca Valenzuela: Mexicaanse atlete, winnares van de bronzen medaille in speerwerpen en twee gouden medailles op de Pan American Games in Toronto in 2015.

Varianten over de hele wereld

Rebecca is een van de populairste namen voor meisjes in de Verenigde Staten (hoewel ze in 2007 gezakt was naar de 105de plaats), Australië, Canada, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, en Zweden. In dit verband delen, volgens de statistieken, alleen al in de Verenigde Staten zo’n 634.297 mensen (Engelse link) deze voornaam.

 • Duits: Rebekka of Becka
 • Pools: Becke of Rebecka
 • Arabisch: Rifga
 • Bulgaars: Rebekka
 • Deens en Nederlands: Rebekka
 • Slowaaks: Rebeka
 • Frans: Rebecca of Rebèque
 • Grieks: Revekka
 • Hebreeuws: Riva
 • Siberisch: Ribga
 • Hongaars: Baka
 • Spaans: Rebeca
 • Zweeds: Rebec
Een schattig meisje kijkt in de spiegel
Als als je voor het eerst naar je dochter kijkt haar blik je boeit, past de naam Rebecca misschien perfect bij haar.

Voel je gelukkig nu je de oorsprong en betekenis van de naam Rebecca kent!

Nu je alle bijzonderheden kent van deze kostbare optie (die een echte vechter en strijder waardig is die hartstochtelijk in het leven staat), is het tijd om actie te ondernemen en je dochter Rebecca te noemen. Ongetwijfeld zul je er geen spijt van krijgen.

De verkleinwoorden om mensen met deze naam liefkozend aan te duiden zijn Reba, Becca, of Becky.

Mis de kans niet om deze informatie te delen met die geliefde die deze naam draagt, of ze nu je moeder, grootmoeder, vriendin, of dochter is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.