De oorsprong en betekenis van de naam Joshua

De naam Joshua is een Hebreeuwse naam die 'God is mijn bevrijding' betekent. Lees verder voor meer informatie over deze prachtige naam.
De oorsprong en betekenis van de naam Joshua

Laatste update: 19 januari, 2024

Vraag je je af wat de oorsprong en betekenis van de naam Joshua is? En niet alleen dat, ben je geïnteresseerd in alle details met betrekking tot deze waardevolle naam voor jongens? Zo ja, dan mag je de oorspronkelijke geschiedenis en de populariteit van deze naam niet missen, naast andere dingen die je interessant zult vinden. Lees verder!

Ontdek de oorsprong en betekenis van Joshua, een heel bijzondere naam

De naam Joshua is een mannelijke variant die afkomstig is van de Hebreeuwse naam Yehoshua. De oorsprong verwijst naar de betekenis van ‘God is mijn bevrijding’ of ‘Jehovah is vrijgevig’, maar het definieert ook ‘de redder’. In dit opzicht is het afgeleid van de termen yeho (‘God’) en shua (‘verlossen of redden’). Met het verstrijken van de tijd werd de y in het Latijn veranderd in i om plaats te maken voor de palatale approximant j. In het Engels wordt het ook wel afgekort tot Joshua.

Het Bijbelse verhaal met betrekking tot de oorsprong en betekenis van de naam Joshua

Het karakter van Joshua komt voor in de heilige teksten. Hij was de Israëlitische leider die de Hebreeën naar het Beloofde Land leidde. Bovendien is er het ‘Boek Joshua’, een van de beroemdste en belangrijkste passages van het Oude Testament, zoals beschreven in een werk gepubliceerd door de Pauselijke Katholieke Universiteit van Argentinië. Daarin kan het in meer detail worden geraadpleegd over de kwesties met betrekking tot de historische waarde ervan.

Tegelijkertijd is het de moeite waard om te vermelden dat de naam Jezus nauw verwant is aan de naam Joshua. In dit opzicht is Jezus in zijn oorsprong afgeleid van de optie Jesjoea. Dit is een Aramese afkorting die ook weer afkomstig is van Yehoshua. In gedachten houdend dat het Nieuwe Testament werd vertaald in het Oudgrieks, werd Jesjoea op zijn beurt vertaald als Iesous, wat in het Latijn leidde tot Iesus en later tot het erkende Jezus.

Een kleine jongen met de naam Joshua
Joshua is een mannelijke naam die afkomstig is uit het Hebreeuws. Een van de vertalingen verwijst naar iemand die ‘gezegend is door de Heer’.

Dag van de heilige

Als je iemand kent met deze naam, mis dan niet de kans om hem of haar te feliciteren op zijn of haar heiligendag. Er zijn twee mogelijkheden. Ter ere van de geboorte van Christus zijn er mensen die het op 1 januari vieren. Anderen doen het echter op 1 september ter ere van de heilige Joshua (negende eeuw voor Christus), volgens deskundigen van het aartsbisdom Madrid (Spaanse link).

Aan de andere kant, als de kleine in je gezin op een van deze data geboren is, mis dan niet de kans om hem de naam Joshua te geven zodat hij zijn beschermengel kan zijn. Dit is een perfecte optie voor ouders die op zoek zijn naar een religieuze, spirituele of op geloof gebaseerde naam.

Joshua: een traditionele naam die nooit uit de mode raakt

Volgens gegevens (Engelse link) van de Amerikaanse Social Security stond Joshua in 2021 op de 58e plaats qua populariteit. De opkomst is echter al sinds de eerste jaren van de 21e eeuw. In 2006 bedroeg het aantal geboortes van kinderen met deze naam 22.327, een cijfer waarmee het de nummer 3-positie bereikte wat betreft populariteit.

Varianten van Joshua

Het lijdt geen twijfel dat deze optie voor kinderen grenzen heeft overschreden. In verschillende regio’s en gebieden in de wereld worden de volgende varianten herkend en zijn ze het waard om te kennen. Vooral voor ouders die een internationale optie voor hun kleintje willen:

 • Yehoshua, in het Hebreeuws.
 • Giosue, in het Italiaans.
 • Iokua, in het Hawaiiaans.
 • Iosua, in het Roemeens.
 • Joaquín, in het Spaans en Portugees.
 • Josué, in het Duits en Hongaars.
 • Jozsúa, in Hongaars.
 • Josva, in Deens.
 • Jozua, in het Nederlands.
Joshua Carter Jackson.
Joshua Carter Jackson is een Canadese acteur die onder andere bekend is van zijn rol als Charlie Conway in The Mighty Ducks .

Beroemdheden die de naam Joshua hebben gekregen

Nog meer bewijs dat deze naam elke grens in de wereld heeft overschreden, is het aantal beroemdheden dat gezegend is met de naam Joshua. Misschien vind je de inspiratie die je nodig had als je leest over de prestaties en waarden van deze beroemdheden:

 • Joshua Bell: Amerikaanse violist en dirigent.
 • Joshua Bolten: Amerikaans advocaat en politicus. Hij is bekend als stafchef van voormalig president George W. Bush.
 • Joshua Carter Jackson: Canadees acteur.
 • Joshua Rush: Amerikaanse acteur.
 • Joshua Chamberlain: Bekende brigadegeneraal in het leger van de Unie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.
 • Joshua Evans: Amerikaanse predikant, journalist en abolitionist.
 • Joshua Fishman: Bekende Amerikaanse taalkundige.
 • Joshua Jackson: Canadees-Amerikaanse acteur.
 • Joshua Johnson: Amerikaanse journalist en omroeper.
 • Joshua Oppenheimer: Engelse filmregisseur.
 • Joshua Redman: Amerikaanse saxofonist en jazzcomponist.
 • Joshua Reynolds: Engelse portretschilder.
 • Joshua Slocum: Amerikaanse zeiler en avonturier. Hij is wereldberoemd omdat hij de eerste man was die solo rond de wereld zeilde.

Joshua, een naam die is bedacht om ouders wereldwijd verliefd te laten worden

Nu we je hebben geïnformeerd over alle details achter de oorsprong en betekenis van Joshua, willen we je het volgende vragen. Ben jij ook in de ban van deze kostbare keuze? Zo ja, aarzel dan niet om deze naam aan je kind te geven. Zoals je misschien al hebt gemerkt, is het een traditioneel alternatief, maar past goed bij de huidige moderniteit.

Ken jij iemand die het geluk heeft deze naam te dragen? Als het antwoord ja is, nodigen we je uit om al deze informatie met hem te delen, zodat hij dit waardevolle alternatief nog meer kan waarderen. Ongetwijfeld is hij een gezegend kind!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.