De oorsprong en betekenis van de naam James

Voel je een diepe bewondering voor deze naam? Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam James met al zijn geheimen en rariteiten.
De oorsprong en betekenis van de naam James

Laatste update: 21 juli, 2022

Ken je iemand die het geluk heeft James te heten, of denk je erover deze mooie naam aan je toekomstige baby te geven, dan mag je de oorsprong en betekenis van de naam James niet missen.

Bovendien geven we je ook andere interessante informatie, zoals de heiligen, de geschiedenis van deze mooie optie, de varianten op deze naam en nog veel meer.

Wat is de oorsprong en betekenis van de naam James?

De geschiedenis van de naam James is het interessantst voor wie door deze optie geboeid is.

Het begint allemaal op het moment dat ontdekt wordt dat James een vertaling is van de Hebreeuwse naam Jacob. Volgens de Bijbel is Jakob een vertaling van de Hebreeuwse term aqeb (‘hiel of voetzool’) of aqob (‘vasthouden, verdringen’). Daarom krijgt het dezelfde betekenis als Jakob. En het is een feit dat er, volgens de geschiedenis, twee hoofdrolspelers zijn die aanleiding gaven tot deze naam, afhankelijk van de bronnen:

 • Het Oude Testament geeft aan dat Jakob de kleinzoon was van de profeet Abraham. De Bijbel (Gen. 25:22 – Engelse link) vertelt dat aan zijn moeder, Rebekka, voorspeld was dat twee volken in haar schoot zouden strijden. Daarom ging Jakob de confrontatie aan met zijn broer als symbool van het volk Israël, dat door God uitverkoren was.
 • Volgens het Nieuwe Testament werden twee van Jezus’ apostelen Jakobus genoemd, en om hen te onderscheiden gaf de Messias genadig een van hen deze naam.
De oorsprong en betekenis van de naam James
De heilige geschriften bieden twee hypothesen over de oorsprong van de naam Jakobus. Als je een gelovige bent, is deze optie daarom misschien wel wat voor je.

Jakobus als heilige

De onomastiek van Jakobus wordt gevierd op 28 november. Dat is de dag van St. Jakobus (ter ere van de heilige Jakobus van het boek van Marche). Deze laatste was een Italiaanse franciscaner religieus die geboren werd in een gezin van weinig middelen. Dat weerhield hem er echter niet van een doctoraat in burgerlijk recht te behalen. Zijn leven lang was Jacobus van de Marken een groot prediker. Hij schreef zo’n 18 boeken en was een promotor van kerken en bibliotheken. In 1476 stierf hij in Napels, op dezelfde dag dat men zijn heiligendag viert. Noteer deze datum dus in je agenda om er altijd aan te denken.

De oorsprong en betekenis van de naam James, een naam die de hele wereld rondging

Toen de naam Jacob zich eenmaal over de wereld verspreid had, zorgden de Schotse wortels van James ervoor dat ook de vaders van het Engelse koningshuis zich diep door deze naam geboeid voelden. Een voorbeeld is koning James VI, die in de 17e eeuw de Engelse troon besteeg. Vandaag de dag is James nog steeds een zeer populaire naam, die zelfs gerangschikt wordt als de populairste jongensnamen (Engelse link) van de laatste 100 jaar.

Variaties van James

Omdat het zo’n geglobaliseerde optie is, zijn er verschillende varianten, afhankelijk van de moedertaal van de ouders. In het geval van James valt het als een curiositeit op dat het een van de namen is die de meeste variaties kent:

 • Giacomo (Italiaans)
 • Yago (Welsh)
 • Jacob (Hebreeuws, Engels)
 • Jacques (Frans)
 • Jakob (Duits, Pools, Nederlands)
 • Jaime (Spaans)
 • Séamas (Iers)

Beroemde mensen met de naam James

Het is niet verwonderlijk dat de populariteit van deze naam met de tijd toeneemt, en wel zozeer dat verschillende beroemdheden en presidenten van de regering deze mooie optie als vlag gedragen hebben. Wil je ontdekken wie het zijn? Let op!

 • James Brolin: Amerikaans acteur
 • James Brown: Amerikaanse zanger en componist
 • De vijftiende president van de Verenigde Staten, James Buchanan
 • James Cameron: Film- en televisieregisseur, wereldwijd erkend voor sublieme werken als Titanic en Avatar
 • James Earl Jones: Amerikaans acteur
 • De vierde president van de Verenigde Staten en grondlegger van de Amerikaanse grondwet, James Madison
 • James Taylor: Amerikaanse zanger en componist
A James Bond nintendo game
Ben je een fan van de films van de beroemdste geheim agent ter wereld? Ga dan je gang en vernoem je kind naar James Bond zelf.

Geniet van deze prachtige optie nu je de oorsprong en betekenis van de naam James kent

We hopen dat deze prachtige optie je hart nog meer geraakt heeft na het ontdekken van de oorsprong en betekenis. Het lijdt geen twijfel dat James alle grenzen heeft overschreden en steeds populairder wordt.

In feite is het zo dat met de succesvolle serie van Game of Thrones en de grote rol die het personage van James Lannister speelt, voelen veel ouders zich tegenwoordig nog vaster dan ooit geroepen om de naam te kiezen. En heeft de naam James ook jouw hart geraakt? Laat het ons weten in de commentaren! Wellicht ook interessant voor jou

15 Rock and Roll namen voor jongens en meisjes
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
15 Rock and Roll namen voor jongens en meisjes

Zoek je opties met essentie en persoonlijkheid voor je baby? Neem nota van de volgende rock and roll namen voor jongens en meisjes.