De oorsprong en betekenis van de naam Emma

Zoek je een optie met originaliteit, geschiedenis, en veel persoonlijkheid? De naam Emma voldoet aan al deze voorwaarden. Lees verder!
De oorsprong en betekenis van de naam Emma
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Al vanaf de geboorte verwijst de naam Emma naar een sterk meisje met een sterke persoonlijkheid. Daarom is het niet verwonderlijk dat veel ouders het de perfecte naam vinden voor hun kleine prinses in huis.

Als je ook geboeid bent door deze naam en je er toe aangetrokken voelt als je hem leest of hoort, moedigen we je aan er alles over te weten te komen. Ontdek meer over de heiligheid van deze naam. Over de geschiedenis, de personages die deze naam gedragen hebben, degenen die hem vandaag dragen en de spectaculaire betekenis ervan.

De oorsprong van de naam Emma

De naam Emma heeft een unieke geschiedenis, die de meest Germaanse essentie van haar wortels terugvindt in haar sonoriteit. Men gebruikt de naam al sinds de oudheid in verschillende delen van de wereld, met weinig variatie. In sommige streken hoor je misschien nog steeds het traditionele Erminia, dat sommigen als een afgeleide van deze optie beschouwen.

Zoals we al gezegd hebben, is Emma altijd een erg populaire optie geweest. Vooral bij de Angelsaksische ouders in de Middeleeuwen, die zich lieten inspireren door verschillende sterke en emblematische personages. Denk bijvoorbeeld aan koningin Emma van Engeland of de heilige Emma, een Duitse non uit de 11e eeuw.

Tegelijkertijd wordt volgens onomastische gegevens de dag van de heilige Emma (Engelse link) dit jaar (2022) op twee data gevierd: namelijk op 19 april en 25 mei.

Beroemde mensen met de naam Emma

De oorsprong en betekenis van de naam Emma

Als we dit historische traject volgen, is Emma ook de titel van een roman van Jane Austen waarop men verschillende films baseerde. Maar als er één is die in de 19e eeuw grote populariteit bereikte, dan is het wel de hoofdpersoon van het boek Madame Bovary van de beroemde Franse schrijver Gustave Flaubert.

Ongetwijfeld is Emma Bovary een icoon van het feminisme. Ze is namelijk een van de vrouwen die in staat is te dromen en de gevestigde orde van die tijd te doorbreken. Daarom is het niet verwonderlijk dat het bij Franse ouders een bijzondere furore maakte toen het erop aankwam deze naam voor hun kleintjes te kiezen.

Huidige beroemdheden met de naam Emma

Natuurlijk zijn er ook verschillende beroemdheden die deze naam dragen. Onder hen is het de moeite waard de volgende te vermelden:

  • Emma Stone: Ze is een van de meest veelbelovende actrices in Hollywood. Ze is vooral bekend door haar optreden in de musicalfilm La La Land. Deze film was een kassucces. Ze won door haar rol talrijke prijzen. Meer recent speelde ze ook in de Disney film Cruella.
  • Emma Watson: Deze Britse actrice en model is ook een van de meest erkende gezichten op het witte doek. Vooral voor haar rollen als Hermione Granger in de Harry Potter saga en als Belle in de live-action versie van Beauty and the Beast.

De betekenis van deze naam

Emma is een vrouwennaam die afkomstig is van de oorspronkelijke term hermelijn. Deze term zinspeelt op iemand die ‘grote kracht en standvastigheid’ bezit. De betekenis ervan staat dan ook voor een ‘sterke, krachtige, grootse’ vrouw. Ongetwijfeld een heel kostbare optie voor ouders die willen dat hun kleine meisje gekenmerkt wordt door een uitgesproken persoonlijkheid en grote besluitvaardigheid.

Een andere oorspronkelijke theorie over de naam Emma verdedigt dat de naam in feite een afkorting is van Emmanuela, waaruit ook de traditionele Manuela zou voortkomen. In dit geval zou de naam uit het Hebreeuws kunnen komen. De betekenis zou geïnterpreteerd kunnen worden als ‘God is altijd bij ons’.

Een keuze met veel persoonlijkheid voor je toekomstige prinses

Twee meisjes dragen een kroon

Eén ding is duidelijk: Emma schittert vanzelf, met vier letters die elke stap die ze door het leven zet verlichten en die haar voor altijd zullen vergezellen.

Omdat het een vrij korte optie is, heeft ze niet veel verkleinwoorden, maar liefkozend hoor je tegenwoordig wel eens ‘Emm’ of ‘Emy’ om te verwijzen naar de meisjes en vrouwen die trots deze mooie en bijzondere naam dragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.