De oorsprong en betekenis van de naam Chiara

De naam Chiara is de Italiaanse variant voor een vrouw die "licht en helderheid" bezit. Het komt van het Latijnse clarus, dat "helderheid" betekent.
De oorsprong en betekenis van de naam Chiara
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 16 mei, 2023

Chiara is een van de populairste namen van dit moment en ouders zijn erg hartstochtelijk over deze naam. Wil je de oorsprong en betekenis van de naam Chiara ontdekken, de datum van haar heiligendag, en welke beroemdheden het geluk hebben Chiara te heten? Dit en nog veel meer vertellen we je in het volgende artikel. Mis het niet!

Ontdek de oorsprong en betekenis van Chiara

Chiara is de Italiaanse variant om te zinspelen op een vrouw die “licht en helderheid” bezit in alles wat ze doet en zegt. Het komt dan ook van het Latijnse clarus, dat “helderheid” betekent. En logischerwijs zouden de Engelse varianten Claire of Clare zijn.

Hoewel het met een ‘ch’ gespeld wordt, wordt het in het Italiaans uitgesproken als Kiara. Dit is belangrijk om in gedachten te houden als je het toekomstige meisje des huizes zo wilt noemen. Als je het echter liever uitspreekt als Chiara, is deze aanpassing ook mogelijk.

Geschiedenis van de naam Chiara

Clare van Assisi (1194-1253) is de oorsprong van de naam Chiara. Zij was een Italiaanse non die door de katholieke kerk heilig werd verklaard. Ze kreeg haar naam omdat ze een trouwe volgelinge was van de heilige Franciscus van Assisi. Bovendien werd ze erkend als ‘nederig plantje van de gezegende vader Franciscus’, volgens de geschriften (Spaanse link) verzameld door het Franciscaans Directorium. Ze stichtte samen met hem de tweede Franciscaanse orde.

Ze wordt ook erkend om haar talrijke wonderen en als een vrouw wier geloof bergen verzet, zelfs na haar dood. Daarom is ze een inspiratie voor volharding en naastenliefde.

A young blonde girl on the beach holding the Italian flag.
Chiara is een Italiaanse variant van de naam Claire. De oorsprong is Latijn en de betekenis is “helderheid.”

Santoral van de naam Chiara

De Santorale of naamdag van Chiara wordt gevierd op dezelfde datum als die van Clara. Dat wil zeggen, deze dag eert Clara van Assisci en daarom is 11 augustus haar naamdag. Dus, als je iemand kent met deze naam, mis dan niet de kans om haar te feliciteren zoals ze verdient. Ook als je kleine meisje op deze datum wordt geboren, is het een goed idee om haar naar deze heilige te noemen. Zo kun je via je kleine meisje de geschiedenis van deze grote vrouw vieren.

Een emblematische naam van de tijd

Volgens gegevens (Spaanse link) van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) is de gemiddelde leeftijd van vrouwen met de naam Chiara in Spanje 23,3 jaar. Daaruit kunnen we afleiden dat het een moderne naam is die tegenwoordig furore maakt onder ouders.

Bovendien zijn de gebieden waar de naam populairder is geworden onder andere de stad Barcelona en de Autonome Gemeenschap Gran Canaria. Ook is hij met enige regelmaat te horen in de gebieden Balearen, Castellón, Tarragona, Madrid, Alicante, Soria en Málaga.

Varianten van deze kostbare optie

Deze naam voor een meisje heeft zich over de hele wereld verspreid. Het meest betrouwbare bewijs van dit feit is dat er verschillende varianten en versies zijn van Chiara of Clara naargelang de verschillende plaatsen waar hij gebruikt wordt. Enkele voorbeelden zijn de volgende:

  • Clair of Clarette, in het Frans.
  • Chiara of Claretta, in het Italiaans.
  • Claire, Clare of Clarice, in het Engels. In dit laatste geval kun je deze namen gebruiken voor zowel jongens als meisjes.
  • Klára, in het Hongaars.
Chiara Siracusa, a well-known Maltese singer
Chiara Siracusa is een bekende Maltese zangeres. Zij is een van de beroemdheden die deze naam met trots draagt.

Beroemdheden die de oorsprong en betekenis van deze naam Chiara dragen

Chiara heeft niet alleen veel ouders over de hele wereld geboeid. Het is ook een naam die vertegenwoordigd is door beroemdheden uit verschillende artistieke, wetenschappelijke en culturele velden. Het bewijs daarvan is te vinden in deze figuren die ook jou kunnen inspireren om een keuze te maken:

  • Chiara Siracusa: erkend als ‘de stem van Malta’ is zij een van de meest spectaculaire zangeressen van Maltese afkomst.
  • Chiara Hovland: Model.
  • Filmactrice Chiara Mastroianni.
  • Chiara Ferragni: Italiaanse modeontwerpster, ondernemer en influencer.
  • Chiara Zanni: Televisie-actrice.

De naam Chiara, een keuze voor een unieke vrouw

Heb je een speciale band met Italië? Misschien heb je daar familieleden die je inspireren om deze naam te kiezen voor de kleine toekomstige koningin des huizes. Zo ja, dan nodigen we je uit om je door al deze feiten te laten meeslepen. Je dochter zal de rest van haar leven een spectaculaire optie dragen.

Als je echter nog steeds niet hebt besloten, maak je dan geen zorgen. Bij Je bent Mama hebben we nog veel meer opties voorbereid volgens het thema dat je leuk vindt. Bijvoorbeeld letters van het alfabet, muziek, eten, onder andere. Het is allemaal een kwestie van verder zoeken naar de ideale naam!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.