De ontwikkeling van de botten tijdens de eerste maanden van het leven

Wist jij dat het tonen van genegenheid aan je baby van invloed is op zijn groei? Leer hier meer over deze en andere factoren.
De ontwikkeling van de botten tijdens de eerste maanden van het leven

Laatste update: 24 november, 2018

Wanneer een baby geboren wordt zijn de botten nog niet helemaal ontwikkeld. In feite blijven de botten zelfs nog groeien tijdens de jeugd. In dit artikel zullen we de details delen over dit wonderbaarlijke proces: de ontwikkeling van de botten.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van de botten van een baby die zich voordoet tijdens de eerste maanden van zijn leven?

  • De skeletvorming van een baby begint in de baarmoeder wanneer de foetus zich ontwikkelt.
  • De botten beginnen vorm te krijgen tijdens de 15de en 20ste week van de zwangerschap.
  • De basis botstructuur is volledig gevormd in de zevende maand van de zwangerschap.
  • Rond de zevende maand heeft je baby zachte, flexibele en volledig gevormde botten die ervoor zorgen dat hij comfortabel is in de baarmoeder tot de geboorte.

Dit proces stopt hier echter niet. Na de geboorte zal de ontwikkeling van de botten nog snel doorgaan.

Het skeletsysteem van een baby

Wanneer een baby geboren wordt heeft hij 270 botten. Zijn figuur verandert een beetje omdat de botten in de schedel samenkomen, terwijl andere zich vormen in de pols. Aan het einde van het proces, wanneer we volwassen zijn, hebben we nog 206 botten.

De ontwikkeling van het skeletsysteem blijft het hele leven doorgaan. Echter is de ontwikkeling van de botten tijdens de eerste maanden anders omdat het ongelooflijk snel gebeurt.

Dit gebeurt vooral tijdens de eerste twee jaar van de kindertijd. Botten worden gevormd door bloedvaten, zenuwen, collageen en cellen die osteoblasten genoemd worden. Osteoblasten bouwen de botten op en osteaclasten zijn cellen die de botten afbreken.

Deze levende cellen geven de botten de kans om constant te veranderen. Osteoclasten verwijderen oude botcellen en maken plaats voor nieuw botweefsel dat steviger is.

Dit zorgt ervoor dat het lichaam kan groeien. De groei van een individueel kan beïnvloed worden door verschillende aspecten vanaf de geboorte.

Factoren die de ontwikkeling van de botten beïnvloeden

1. Genen

Genetisch potentieel is een erfelijke factor die 80% van de ontwikkeling van een baby beïnvloed. Dit geldt alleen als het niet onderbroken wordt door andere factoren.

Dit betekent dat er een grote kans is dat een baby groot wordt als beide ouders ook groot zijn. Hetzelfde geldt als de ouders klein zijn. Deze factor begint de ontwikkeling van het kind te beïnvloeden wanneer hij twee jaar is.

Factoren die de ontwikkeling van de botten beïnvloeden

2. Voeding

Een fundamentele factor is voeding. Dit begint al vanaf het moment dat de foetus zich begint te ontwikkelen.

Een gebalanceerd dieet tijdens de zwangerschap zal ervoor zorgen dat er genoeg voedingsstoffen door de placenta worden opgenomen. Dit is direct gerelateerd aan de groei van een foetus en zijn stofwisseling in de toekomst.

Na de geboorte moet je de baby de eerste 6 maanden met de borst voeden. Tijdens het geven van borstvoeding moet het dieet van de moeder gebalanceerd zijn. Dit zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van een baby geleverd kunnen worden via de moedermelk.

Zolang de baby groeit heeft hij een aanvullend dieet nodig die aan al zijn behoeften voldoet.

3. Genegenheid

Dit is een zeer belangrijke factor voor de groei van een kind. Het is bewezen dat kinderen minder groeien als ze een tekort aan genegenheid hebben.

Dit gebeurt waarschijnlijk omdat ze depressief, angstig en gestrest zijn. Dit heeft effect op de hersenen op lange termijn, waardoor er een grote hoeveelheid van het hormoon somatostatine aangemaakt wordt.

Somatostatine beïnvloedt de aanmaak van groeihormonen die nodig zijn voor een optimale ontwikkeling.

4. Slaap

Slaap is ongelooflijk belangrijk voor de groei. De hoogste productie van de groeihormonen komt voor tijdens de nacht. Daarom wordt het aanbevolen dat kinderen vroeg naar bed gaan.

5. Fysieke beweging

Fysieke beweging helpt bij het gezond houden van de geest en het lichaam. Baby’s moeten bewegen zodat hun botten en spieren weerstand ontwikkelen.

Kinderen moeten elke dag minimaal een half uur buiten kunnen spelen.

Slaap is een van de factoren die de ontwikkeling van de botten beïnvloeden

Fysieke beweging zorgt er ook voor dat het lichaam gezond blijft. Zonlicht is ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het staat het lichaam toe vitamine D te absorberen, wat belangrijk is voor de groei en goede ontwikkeling van de botten.

Kortom, de ontwikkeling van de botten in de eerste maanden van het leven is een belangrijk deel van de volledige ontwikkeling van een kleintje.

Tijdens deze periode en voor de rest van hun leven moeten ouders ervoor zorgen dat ze alle noodzakelijke aspecten bieden om het proces te laten verlopen zoals het zou moeten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.