De negende levensmaand van een baby

De negende levensmaand van een baby
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 06 juni, 2018

De negende levensmaand van een baby zit boordevol uitdrukkingen van affectieEr kan niet genoeg geknuffeld, gestreeld, gekust en gekoesterd worden in deze periode.

Hierdoor zullen moeders zeer veel voldoening krijgen. Het hart van elke ouder zal overlopen van liefde.

In dit artikel wijzen we op enkele veranderingen die tijdens de negende levensmaand van je baby kunnen optreden.

Veranderingen tijdens de negende levensmaand

Ze nemen jouw routines in zich op

Als je standvastig steeds dezelfde routines hebt volgehouden, dan zal je zien dat je baby deze routines begint over te nemen.

Je zal aangenaam verrast zijn wanneer je zegt “Het is tijd om te eten.” of “Het is tijd voor je badje.”

Blijf dit volhouden want routines zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling van een baby. Bovendien zorgen ze voor een gevoel van regelmaat en veiligheid.

Ze babbelen voortdurend met medeklinkers

Het is opwindend en leuk om te horen dat je kind conversaties probeert na te bootsen door geluidjes te maken.

Probeer om vaak voor te lezen zodat je de taalontwikkeling stimuleert. Vertel hen een kort verhaaltje met duidelijke stem. Op deze manier zullen ze zich beetje bij beetje de woorden kunnen herinneren. Bovendien volgt nu binnenkort het moment dat je kind jou zal verrassen met zijn of haar eerste woordje!

Gewicht en lengte

Tijdens de eerste twee trimesters groeit een baby zeer snel. Als het kind eenmaal een beetje ouder is zal de groei een beetje vertragen.

Het normale gewicht voor een negen maanden oude baby is ongeveer 9 kg. De gemiddelde lengte is 72,3 cm.

Tandjes krijgen

We hebben dit proces reeds beschreven. Hierdoor zijn we reeds vertrouwd met de veranderingen die het doorkomen van de melktandjes met zich meebrengen.

Rond deze leeftijd komen de bovenste snijtanden te voorschijn. Hierna zullen de andere melktandjes niet lang meer op zich laten wachten. Als je ziet dat er tandjes doorkomen kun je het tandvlees een beetje verzachten met behulp van koude vruchten en groenten.

De negende levensmaand: lachende baby

Wat moet een baby in deze periode eten?

Een baby van negen maanden oud mag bepaalde soorten fruit en groenten eten. Denk hierbij aan tomaten, ontpitte druiven, mandarijnen, meloen, kiwi, ananas, enz.

Ook kun je nu beginnen te experimenteren met vlees zoals lam, konijn, kip en kalf.

Soep met rijst en groentes is ook zeer geschikt voor deze periode.

Je kunt in feite alle voedingsmiddelen geven die je eerder al hebt gegeven. Wel kun je een beetje meer creativiteit aan de dag leggen wat betreft de presentatie.

Vergeet niet om naast stukken fruit ook vruchtensappen te geven. Baby’s zijn dol op fruitsapjes. Bovendien zijn ze zeer gezond.

Aanbevelingen om een baby van negen maanden te verzorgen

Naarmate een baby groeit zal de verzorging steeds meer fysieke inspanning vereisen. Hierdoor zullen ouders zowel gezond als energiek moeten zijn.

Het is ook belangrijk dat ouders leren om af en toe eens tot rust te komen. Ook het uitbesteden van taken kan soms erg van pas komen.

Een baby kan rond deze leeftijd bij iemand anders blijven zodat de ouders even tot rust kunnen komen.

Neem enkele uren voor jezelf, neem een ontspannend bad, spreek af met vrienden voor een kop koffie of laat je eens goed masseren.

Dit zijn enkele zaken die niet zoveel tijd vergen, maar die wel heel positief zijn voor zowel de ouders als de baby.

De negende levensmaand - vrije tijd voor de ouders

Enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Wanneer baby’s zichzelf als individu beginnen te zien is het belangrijk om hen hierbij te helpen. Leer hen alle verschillende lichaamsdelen kennen. Dit kun je doen door tijdens het wassen te praten: ‘”Nu wassen we je buikje.” of “Laten we nu je gezichtje wassen.”
  • Zorg dat je wat speelgoed bij de hand hebt tijdens het baden. Hierdoor wordt het een leukere ervaring voor je kleintje.
  • Tussen de zevende en de tiende levensmaand komen slaapstoornissen vaak voor. Vaak wordt hier de naam ‘scheidingssyndroom’ aan gegeven.
  • Nu is de tijd gekomen om te leren delen. Veel ouders denken dat hun kind nog te jong is om bepaalde normen en waarden aan te leren. Het is echter een ideaal moment hiervoor. Je zal versteld staan van de geweldige resultaten op korte termijn. Vraag naar een speelgoedje of een beetje eten van hen en bedank hen daarna om hun vrijgevigheid.
  • Je zal ook zien dat je baby nu begint te reageren op bepaalde geboden zoals “Kom hier”, “Blijf daar vanaf” of “Geef mama een kusje”.
  • Ga samen wandelen. Naar het park gaan of een winkelcentrum bezoeken is goed voor de sociale ontwikkeling.

De negende levensmaand van een baby is een periode waar we ons voordeel uit moeten proberen te halen. Hoewel het klopt dat elke fase van een kind mooi en onvergetelijk is, zijn de eerste paar levensmaanden onbetaalbaar.

Probeer zoveel mogelijk foto’s te nemen in deze periode. Je zal blij zijn om deze momenten in de toekomst opnieuw te kunnen beleven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.