De invloed van de wandelende ruggenprik op de bevalling

De invloed van de wandelende ruggenprik op de bevalling

Laatste update: 13 juni, 2018

Het gebruik van een tussentijdse verdoving tijdens de bevalling, is vele malen bestudeerd en onderzocht. Een van de grote prestaties op dit gebied is ‘de wandelende ruggenprik’.

Het grote voordeel van de wandelende ruggenprik is dat de pijn verminderd wordt, zonder de moeder te verlammen. Op deze manier, kan ze met groter gemak bijdragen aan het proces van de geboorte van het kind.

Dit verdovingsmiddel staat ook bekend als de ‘ambulante ruggenprik’. De toekomstige moeder kan nog rondlopen, maar de pijn is geremd.

Het lichaam valt niet in slaap, zoals met andere vormen van anesthesie. Dit middel kan heel nuttig zijn tijdens de eerste drie uren van de bevalling.

Doktoren zeggen dat de wandelende ruggenprik net zo veilig is als de reguliere en meer bekende ruggenprikHet grote voordeel is dat de moeder zich nog kan verplaatsen in de meeste gemakkelijke houding om te persen.

Ook psychologisch heeft dit een positief effect, omdat de vrouw zich betrokken voelt en in controle is van dit onvergetelijke moment.

Toepassingstechniek

De procedure gaat op dezelfde manier als de traditionele ruggenprik. Het verschil zit hem in de medicatie en de voorgeschreven dosis.

De patiënt zit en vormt een “C” met haar rug. De injectie wordt tussen twee ruggenwervels gezet. Een naald plaatst een katheter, waar het anesthesiemiddel door heen gaat.

Bevallende vrouw

De invloed van de wandelende ruggenprik op de bevalling

  • De mogelijkheid om te bewegen. Wanneer de ruggenprik is gezet, zal de vrouw het gevoel in haar benen niet kwijtraken. Ze kan bewegen zonder de pijn van de weeën te voelen, waardoor de ontsluiting sneller gaat.
  • Meer comfort. Door het hebben van controle in haar onderlichaam, kan de vrouw de houding aannemen die ze wil. Op deze manier is ze deel van de bevalling op een manier die haar zich veiliger laat voelen.
  • Gemakkelijker persen. Een van de moeizaamste en mooiste fases is het vinden van de kracht om de baby naar buiten te helpen. Het is aangetoond dat de wandelende ruggenprik dit moment gemakkelijker maakt voor de moeder.
  • Het heeft snel effect. Eenmaal gezet, heeft de wandelende ruggenprik een sneller effect dan de traditionele ruggenprik.
  • Minder problemen met plassen. Het feit dat de spieren minder geremd zijn, betekent dat het gemakkelijker is om te urineren.
  • Toepassen in verschillende fases. Dit verdovingsmiddel kan gedurende verschillende fases van de bevalling worden toegediend. Een speciale arts of verpleegkundige zal beslissen wanneer het tijd is om dit te gebruiken. Uiteraard gebeurt dit in overleg met de moeder.

Nadelen van een wandelende ruggenprik

  • De katheter kan niet verplaatst worden.
  • Het veroorzaakt meer misselijkheid dan een normale ruggenprik.
  • Sommige mensen zijn van mening dat het een kleine tremor in de benen opwekt, wat een ongewenste pijn veroorzaakt.
  • De opioïden die worden toegediend zorgen voor jeuk van de huid. 
  • Hoofdpijn.

Hoewel het geweldig klinkt, is het zo dat dit soort verdoving niet altijd kan worden toegepast. Zoals alles wat te maken heeft met gezondheid, moet een dokter bepalen of deze vorm van anesthesie geschikt is.

Ook is het zo dat wanneer de bevalling al vergevorderd is de wandelende ruggenprik niet wordt aanbevolen. In deze gevallen is het aan te raden om de traditionele ruggenprik te gebruiken.

De ruggenprik benodigdheden

Hebben alle medische centra de wandelende ruggenprik?

Sommige ziekenhuizen hebben dit type verdoving nog niet. Dit komt voornamelijk omdat er speciale protocollen voor nodig zijn. De medische centra hebben meer personeel en middelen nodig om bevallingen met een wandelende ruggenprik te mogen uitvoeren.

Nadat de verdoving is toegediend en begint te werken, moet de patiënt gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze de controle over haar benen heeft. Dit wordt uitgevoerd door middel van speciale technieken die nergens anders kunnen worden gedaan.

Het is noodzakelijk dat de moeder wordt bijgestaan door een andere volwassene die ze vertrouwt. Afgezien van de benodigde psychologische ondersteuning die op deze dag hard nodig is, zal deze persoon een grote hulp zijn gedurende het hele proces.

Een onverwacht effect van de verdoving kan ongemak of ongelukken veroorzaken. Iemand die je bijstaat is dan van groot belang.

Bij alle bevallingen staat de controle van de foetus voorop. Wanneer alles onder supervisie staat, kunnen de risico verkleind worden en zullen de dokter altijd kunnen beslissen wat het beste is voor moeder en kind.

Geïnformeerd en goed voorbereid zijn is een verplichting waar ouders aan moeten voldoen. Hun deelname aan alles wat er rondom de geboorte gebeurt, zou uit liefde en verantwoordelijkheid moeten plaatsvinden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.