De grootste voordelen van creatief spelen

Het aanmoedigen van je kinderen om te spelen is een manier om hun leerproces en ontwikkeling te verbeteren. Maar traditionele spelletjes waarbij het kind geen eigen initiatief kan tonen zijn misschien niet de beste keuze.
De grootste voordelen van creatief spelen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door María José Roldán

Laatste update: 22 december, 2022

Door traditionele spelletjes te spelen halen kinderen niet het maximale uit zichzelf. Lees hieronder over de voordelen van creatief spelen, zodat ze meer leren door directe interactie met hun omgeving. 

Wanneer kinderen gedurende hun kindertijd spelen, zijn ze beter voorbereid op het leven. Ook zullen ze betere algemene vaardigheden hebben. Maar natuurlijk hebben we het hier niet over videospelletjes of spelen volgens bepaalde regels. Creatief spel bereidt hen voor op succes, het vergroot hun zelfvertrouwen en hun emotionele welzijn.

De angst van ouders dat hun kinderen van jongs af aan schooltaken moeten kunnen uitvoeren, zorgt voor weinig speeltijd. Deze is voor kinderen juist zo belangrijk.

Ouders zouden deze obstakels en angsten uit de weg moeten ruimen. Ze moeten het hun kinderen toestaan om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Ze moeten vertrouwen op hun mogelijkheden en capaciteiten.

De grootste voordelen van creatief spelen

Vanaf de geboorte hebben kinderen de neiging om alles te onderzoeken en te begrijpen. Bovendien willen ze altijd slagen. Daarom willen ze ook met alles de eerste zijn.

Continu dagen ze zichzelf uit. Ze behalen graag doelen en willen van alles leren. Zelfs met vallen en opstaan. Dit leerproces is te danken aan een biologisch proces wat we “spel” noemen.

Er zijn vele studies die aantonen dat er vele voordelen van creatief spelen zijn. Deze wijzen naar creatieve spelletjes die de taal, de kennis en de lichamelijke ontwikkeling ondersteunen. Ouders zouden zich bewust moeten zijn van de voordelen van creatief spelen. Zittende computerspelletjes zouden vermeden moeten worden.

Het belang van de voordelen van creatief spelen

De meest effectieve vorm van spel is het op eigen initiatief spelen. Ook op een manier die ze zelf bedenken. Een spel waarin ze zelf de hoofdrol spelen en waarin ze zelf de regels kunnen bepalen. Je kan in het begin een beetje sturing geven. Daarna mogen ze hun eigen regels bedenken.

Een twee jaar oud kind kan bijvoorbeeld een blokkentoren bouwen. Hierbij heeft hij wel wat sturing en motivatie nodig van de ouders. Hierdoor ontwikkelt hij interesse. Ook krijgt hij plezier in het creëren en leren.

Wanneer je dit voor elkaar hebt, kun je zelf langzaam het spel verlaten. Op deze manier ervaart hij plezier en bevrediging van zijn eigen spel. Zeker wanneer de ouders een oogje in het zeil houden.

Het belang van de voordelen van creatief spelen

Wanneer het spel te veel gestuurd wordt door anderen, dan zal het kind te veel vertrouwen op hun kritiek en mening. Dit leidt tot een groot gebrek aan zelfvertrouwen.  Ook ontstaat er een verminderde interesse om dingen voor zichzelf te doen.

De voordelen samengevat

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen niet constant afhankelijk zijn van de input van volwassenen. Ook zou hun eigen succes niet af moeten hangen van de reactie en verwachting van de ouders. Wanneer dit het geval is, raken ze kwijt wat hen echt boeit.

Zoals je gezien hebt, zijn er vele voordelen van creatief spelen. Onder andere:

  • Creativiteit.
  • Een grotere fantasie en ontwikkeling op de gebieden waar ze interesse in hebben.
  • Het verbetert de taal en de communicatie. Vervolgens ondersteunt het het geheugen en de concentratie.
  • Daarbij ontwikkelt het de motorische vaardigheden en het actieve spel. Maar ook de cognitieve-, de sociale- en de emotionele ontwikkeling, etc. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aza, E. T. (2005). Juegos motores y creatividad. Editorial Paidotribo.
  • Jiménez, C. A. (2000). Cerebro creativo y lúdico. Hacia la construcción de una nueva didáctica para el siglo XXI. Cooperativa Editorial Magisterio: Magisterio. http://ludica.com.co/ensayos2/CEREBRO%20CREATIVO%20%20Y%20LUDICO.doc
  • Lowenfeld, V. (1987). Desarrollo de la capacidad creadora. Ed. Kapelusz. Argentina: Buenos aires.
  • Madi, I. (2012). La creatividad y el Niño. Palibrio. Estados Unidos.
  • Navarro Lozano, J. (2009). Mejora de la creatividad en el aula de primaria. Proyecto de investigación. https://digitum.um.es/digitum/handle/10201/3049
  • Vargas, R. R. (2001). Niños creativos.
  • Wallon, P., Cambier, A. y Engelhart, D. (1992). El dibujo del niño. Siglo XXI editores. España: Madrid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.