De eerste woorden: wanneer kinderen gaan praten

Kinderen leren praten omdat ze volwassenen imiteren. Ze associëren woorden met voorwerpen en mensen, net zoals hun ouders.
De eerste woorden: wanneer kinderen gaan praten

Laatste update: 13 augustus, 2018

Wanneer beginnen kinderen met praten? Als je een moeder met een jonge baby bent, vraag je jezelf dit misschien af. Wanneer begint je baby de eerste woorden te vormen?

Om dit te verhelderen, kijken we vandaag naar de verbale taal van baby’s en op welke leeftijd ze beginnen met praten. We hopen dat het nuttig is!

De eerste woorden

De eerste woorden van een baby kunnen een verzinsel zijn van de volwassenen om hem heen. Toen je baby voor het eerst begon te brabbelen, hoorde je toen geluiden die je zelf met woorden associeerde?

“Zeg, luister, de baby zei ‘vlinder’!”

De eerste woorden van onze kinderen zijn niet meer dan geluiden die we herkennen. Maar we houden onszelf voor dat onze kinderen de woorden bewust zeggen en dat wij een idee hebben waar ze over praten.

Echter, buiten de liefde voor onze kinderen en de fantasieën die ons brein creëert, moet het duidelijk zijn dat op deze leeftijd alleen nog maar geluiden proberen te maken.

Kinderen leren gemakkelijk. Als ouders leren we hen sommige dingen bewust aan, maar het grootste gedeelte van het leerproces in deze vroege stadia komt voort uit intuïtie, imitatie en instinct. 

De taalontwikkeling

Een van de vaardigheden die kinderen geheel zelf ontwikkelen is spraak.

De eerste woorden die een kind zegt wanneer ze beginnen te praten zijn doorgaans dingen als mama en papa. 

De eerste woorden van een kind

Dan nu de vraag in kwestie. Er zijn geen regels die zeggen dat een kind op een bepaalde leeftijd zou moeten beginnen met praten. Dit is afhankelijk van het individu en hun sociale omgeving.

Een kind dat opgroeit in een omgeving waar gesproken taal van groot belang is en waar mensen altijd tegen hem praten, zal wellicht eerder praten dan andere kinderen.

Echter nogmaals, dit is geen vaststaand gegeven. Wellicht spendeer je uren aan het praten tegen je kind, in de hoop dat hij degene is die op de crèche als eerste begint met praten.

Het bewijs is duidelijk. Het bemoedigen van spraak, praten, zingen en het voorlezen aan je kinderen, zal hun ontwikkeling met betrekking tot taal een zetje in de goede richting geven. 

Maar wanneer het aankomt op praten, zal ieder kind dit op zijn eigen tempo doen. Het ontwikkelen van taal is net zo variabel als de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals kruipen, lopen en dergelijke.

Naar aanleiding van studies naar de taalontwikkeling bij kinderen, is gebleken dat de helft van de baby’s begint te praten wanneer ze zes maanden oud zijn. 

Andere kinderen bereiken deze mijlpaal pas bij zeven, acht of negen maanden oud. 

Het begrijpen van woorden en het uitbreiden van de woordenschat

Stimulatie voor baby's

Wanneer baby’s hun eerste woorden beginnen te brabbelen hebben ze geen idee wat ze betekenen. 

Ze herhalen deze woorden alleen maar omdat ze het hun ouders horen zeggen. Ze hebben nog geen idee wat de woorden mama en papa betekenen.

Kinderen beginnen rond de leeftijd van 11 maanden te begrijpen wat ze zeggen. Echter, het valt echter ook nog binnen de normale curve wanneer dit pas na 15 maanden het geval is.

Rond de leeftijd van een jaar zullen ze moeilijkere woorden in hun woordenschat opnemen. Ze zullen vragen naar voorwerpen en ze zullen op hun eigen manier beschrijven wat ze zien of horen. Ze zullen het ons duidelijk maken wanneer ze hun basale behoeften willen bevredigen: plassen, water etc.

Maar ondanks dat veel kinderen veel verschillende woorden kennen wanneer ze 12 maanden oud zijn, ze er ook anderen die daar niet echt de moeite voor doen. Veel kinderen vervangen woorden door gebaren.

Ze drukken wanneer ze naar het toilet moeten of wijzen naar hun flesje als ze honger hebben. Ze zullen rondhangen bij hun bedje wanneer ze graag willen slapen.

Wanneer kinderen beginnen te praten

Wanneer er niets mankeert aan de stembanden van je baby en er geen andere moeilijkheden zijn die de verbale communicatie in de weg zitten… dan zullen ze gaan praten wanneer de tijd er rijp voor is.

Elke baby heeft zijn eigen tempo en autonomie. De moeder mag dit accepteren en adoreren.  This might interest you...

De fases van taalontwikkeling  bij kinderen van 0 tot 6 jaar
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De fases van taalontwikkeling bij kinderen van 0 tot 6 jaar

Tijdens de eerste jaren van het leven van een kind vinden er meer ontwikkelingen plaats dan in iedere andere periode. Kinderen ontwikkelen basisvaa...