Hoe kun je de doop van je baby op de beste manier organiseren?

Hoe kun je de doop van je baby op de beste manier organiseren?

Laatste update: 29 juli, 2018

Het organiseren van de doop van je baby kan heel leuk zijn, zolang je maar weet wat je allemaal moet doen.

Wil je een doop die iedereen zich later zal herinneren? Vraag je je af wat je moet doen om alles in de hand te houden?

Volg ons advies op en de doop van je kind zal precies zo zijn als waarvan je droomt.

De doop van je baby

Je baby laten dopen is zoveel meer dan alleen je baby betrekken bij het geloof en de tradities van het gezin.

Wanneer je je baby laat dopen, stel je hem als het ware voor aan de maatschappij, aan de buitenwereld. Dat is waarom veel ouders een grote druk voelen als het gaat om het plannen en organiseren van deze belangrijke gebeurtenis.

De laatste tijd zijn doopfeesten uitgegroeid tot belangrijke gelegenheden, vergelijkbaar met een huwelijksfeest. En inderdaad, beide gebeurtenissen hebben veel van dezelfde elementen. Maar laten we de dingen binnen redelijke grenzen houden.

Een doop is namelijk geen bruiloft. Je kunt de perfecte doopceremonie hebben zonder er een enorm en overdreven festijn van te maken.

Besteed aandacht aan de tips die we vandaag met je willen delen. Dat zal je helpen om een mooie doop voor je babytje te organiseren zonder door te slaan.

Tips voor de perfecte doopceremonie

Budget

Het vaststellen van een maximum budget is een goede eerste stap in het plannen van de doop van je kind. Als je dit budget in gedachten houdt, kun je je je uitgaven onder controle houden terwijl je bijhoudt wat je allemaal organiseert. Als je je wilt houden aan een niet te hoog budget, is een doopceremonie gevolgd door een eenvoudig feest een goede keus.

Gasten

Vergeet niet dat je kindje altijd het middelpunt moet zijn bij deze gebeurtenis. Hou het belang van je baby dus constant in gedachten terwijl je aan het plannen bent. Je baby kan overweldigd raken door een groot aantal mensen die hem willen vasthouden en met hem op de foto willen. Wees dus selectief bij het kiezen van de mensen die je wilt uitnodigen voor deze speciale dag.

Kleding

Wat trek je je baby aan? Afhankelijk van de stijl van het feest – modern of traditioneel – zul je een outfit willen kiezen die bij de gelegenheid past. De meest traditionele keuze is die van een doopjurk, dat is een lange witte jurk. Veel gezinnen hebben doopjurken die al generaties lang worden doorgegeven. Dit kan een vleugje sentiment toevoegen aan de gelegenheid. Modernere outfits zijn nu echter ook in de mode, vooral voor oudere kinderen of voor ouders die gewoon iets anders willen.

Doopjurk

De receptie

Dit is een belangrijk  moment dat jijzelf en de genodigden zich later zullen herinneren. Volgens traditie kiezen families ervoor om de doop van hun kinderen te vieren met een lunch of diner na afloop. Het is aan jou of je iets wilt doen dat lijkt op een bruiloftsreceptie:

  • tal van vrienden en familie
  • een speciale taart
  • een fotograaf
  • een chocoladefontein
  • een formele maaltijd
  • enz.

Of kies je voor het tegenovergestelde: een gezellig, eenvoudig feest? Je kunt er ook voor kiezen om alleen je beste vrienden en familieleden uitnodigen voor de doop, gevolgd door een eenvoudige maaltijd, een high tea, …

Cadeau’s

Bij de doop, net als bij bruiloften en communies, is het kind niet de enige die cadeautjes ontvangt. Het is traditie dat de ouders ook een soort aandenken aan de gasten geven. Je kunt kiezen wat je wilt, maar onthoud: het hoeft helemaal niet extravagant te zijn. Het hoort gewoon bij het feestje.

Doop-outfit

Leeftijd

Hoewel de meeste ouders hun kinderen vóór de leeftijd van zes maanden laten dopen, is er geen leeftijdsgrens. Dit betekent dat je ook 1, 2 en 3-jarigen kunt zien die gedoopt worden. Doopjurken zijn meestal voor kleine baby’s gemaakt. Als je een ouder kind laat dopen, denk er dan tijdig aan dat een traditionele doopjurk misschien moeilijk verkrijgbaar is.

Peetouders 

Volgens traditie kiezen de ouders twee verschillende personen als peetouders van hun kind. Je bent echter vrij om er slechts één te kiezen. Als je twee personen kiest, moeten dat wel een man en een vrouw zijn. Dit is een vereiste volgens het katholieke protocol. De doopgetuigen zijn verantwoordelijk de opvoeding van het kind te verzorgen volgens de waarden van de christelijke kerk in het geval de ouders van het kind daartoe niet in staat zijn.

Wat moet je vooral NIET doen wanneer je de doop van je kind organiseert?