De betekenis van papatzoa: de kunst om de ziel van je kind te strelen

De betekenis van papatzoa: de kunst om de ziel van je kind te strelen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 01 augustus, 2018

Papatzoa is een mooi woord dat komt uit de oude Nahuatl-taal van Mexico. De taal is duizenden jaren oud, maar het werkwoord is aangepast in hedendaags Spaans als apapachar. De betekenis van papatzoa: de kunst om de ziel van je kind te strelen.

Er is geen exact equivalent in de Nederlandse taal voor de tedere betekenis van dit woord. De vertalingen die er het dichtstbij komen zijn misschien verwennen, vertroetelen of knuffelen. Maar de ware betekenis van Papatzoa is om genegenheid te geven en iemands ziel te strelen.

Het idee van de ziel is afgedankt en bekritiseerd door een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap. Maar de culturele en spirituele waarde ervan is nog steeds erg aanwezig onder ons. In feite refereerde de wereldberoemde psychoanalyticus Carl Gustav Jung aan de ziel.

“Ken alle theorieën, beheers alle technieken, maar als je een menselijke ziel aanraakt, wees dan gewoon een andere menselijke ziel.”

-Carl Gustav Jung-

Of je nu in het bestaan ​​van de menselijke ziel gelooft of niet, je kunt nog steeds zijn symbolische representatie waarderen. De ziel van een persoon is waar zorg en genegenheid worden gevonden.

De ziel is de essentie van een persoon en moet worden verzorgd en gewaardeerd. Om licht te geven aan de mensen waar we echt van houden.

Daarom is een van onze mooiste taken als moeders en vaders het bevorderen van een vroege band met ons kind. Onze liefde moet door de huid van onze baby dringen en haar wortels bereiken, haar essentie… haar ziel.

De betekenis van papatzoa is veel meer dan knuffelen

Tekening vrouw geeft borstvoeding

Sommigen zeggen dat niets zoeter is dan een knuffel. Maar de betekenis van papatzoa is zoveel meer dan dat. Het betekent het verlenen van ondersteuning en liefde op een veel diepgaandere en intiemere manier.

Papatzoa betekent strelen en iemands emoties bevestigen, de band versterken. Het betekent genegenheid uitdrukken met een blik of gewoon de andere persoon verzekeren dat zij nooit zal worden verlaten. Het is weten dat de ander altijd bij ons is, van ons houdt, ons waardeert en ons in hun hart draagt.

Je zult op mijn schoot opgroeien, zodat ik je lichaam, je hart en je ziel kan strelen

De principes van hechting ouderschap valideren het concept achter het woord papatzoa. Dit oude woord kan ook worden vertaald als ‘vormen met gevoel’. Met andere woorden, je liefdevolle aanraking gebruiken om iemands hart te strelen en contact te maken met hun meest innerlijke wezen.

Elke keer dat je je kind borstvoeding geeft, beoefen je papatzoa. Weinig handelingen vertegenwoordigen beter de kunst om de ziel van ons kind te bereiken dan om borstvoeding te geven.

Borstvoeding biedt niet alleen voeding voor het lichaam van je baby. Wanneer je je kind knuffelt en in haar ogen kijkt terwijl je haar voedt, dan streel je haar ziel.

Hechtend ouderschap vertelt ons dat de tijd die we hebben om ons kind in onze armen te houden erg kort is. Echter, de herinnering aan de liefde die je kind voelt en het gevoel dat ze weet dat je er altijd bent, blijven echter haar hele leven bij haar.

Met je baby knuffelen is elke kans die je krijgt één van de meest waardevolle investeringen die je kunt doen. Het betekent het bieden van constante en authentieke zorg en affectie. En het zal zeker voor een goede ommekeer zorgen in de toekomst.

De betekenis van papatzoa: positieve emoties naaien in het hart van onze kinderen

De betekenis van papatzoa

Weinig dingen zijn zo belangrijk dan om een ​​baby zich geliefd en beschermd te laten voelen. Baby’s hebben niet alleen voldoende uren slaap nodig en iemand om ze te wiegen als ze huilen en voor hun behoeften te zorgen.

Wat een baby nodig heeft om te groeien in geluk en volwassenheid is echte, authentieke liefde. Liefde die wordt getoond, gevoeld en die kan worden aangeraakt en ingeademd.

Ik streel je ziel om je te vullen met emoties

Het principe achter het woord papatzoa is van vitaal belang en moet dagelijks worden toegepast om de neurale verbindingen van je kind te bevorderen. Papatzoa is een manier om je kind te begeleiden en levenslange banden te smeden.

Als dit oude Nahuatl-woord zoveel duizenden jaren heeft overleefd en een deel van de Spaanse taal in de hele wereld is geworden, is het vanwege het immense belang ervan.

De kunst van papatzoa heeft een transcendente waarde voor ons als menselijke wezens die positieve emoties nodig hebben om te groeien, een gevoel van verbondenheid te hebben en zelfs om te overleven.

Papatzoa ontkoppelt een persoon van angst, neemt hun onzekerheden weg en verwijdert verdriet en angst uit hun hart.

Dus laat je door niets tegenhouden; beoefen de kunst van papatzoa met de mensen van wie je houdt – vooral je kinderen. Omarm de zielen van je kinderen en geef de wereld sterke mensen die liefde zien als hun reden om te leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.