De babyhuid in de zomer: verzorging en aanbevelingen

In de zomer moet de huid van baby's extreem worden verzorgd. Kinderen jonger dan 6 maanden kunnen het beste in de schaduw zitten.
De babyhuid in de zomer: verzorging en aanbevelingen
Maria del Carmen Hernandez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 24 juni, 2024

De babyhuid moet in de zomer met uiterste zorg worden beschermd vanwege de kwetsbaarheid en gevoeligheid. Ook vochtigheid en hitte moeten worden voorkomen, omdat ze het evenwicht in het organisme van de baby kunnen verstoren en ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken. Hier zijn wat tips voor de verzorging van je baby. Geïnteresseerd? Lees dan verder!

Aanbevelingen voor een goede verzorging van de babyhuid in de zomer

Tijdens de zomermaanden neemt de bezorgdheid over de verzorging van de gevoelige en tere babyhuid toe. Als je echter de nodige maatregelen neemt, kun je schade door ultraviolette (UV) stralen en hitte voorkomen.

De babyhuid goed hydrateren

De huid van baby’s goed hydrateren is essentieel tijdens de warmste maanden. Hiervoor zijn er veel hypoallergene en specifieke crèmes voor de gevoelige huid op de markt.

In het luiergebied kun je echter het beste zalven of dikkere preparaten gebruiken die een isolerende film creëren tegen irriterende stoffen en de effecten van fysiek wrijven. Bovendien zijn deze producten bedoeld om de regeneratie van het huidoppervlak te stimuleren en uitdroging van het weefsel te voorkomen. Voor dit doel raden deskundigen  (Engelse link) het gebruik van panthenol en provitamine B5 aan.

De babyhuid in de zomer
Het is het beste om blootstelling van baby’s aan de zon te vermijden tussen 10 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags, wanneer ultraviolette stralen het agressiefst zijn en een directe impact hebben op de huid.

Vermijd blootstelling aan UV-stralen

In de zomer worden we meestal meer blootgesteld aan de zon, omdat de meeste recreatieve activiteiten buiten plaatsvinden. De Huidkankerstichting (Engelse link) adviseert om het tijdstip van de dag en de hoeveelheid blootstelling aan UV-stralen bij kinderen jonger dan één jaar onder controle te houden. Als algemene regel kun je het beste de tijd tussen 10 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags vermijden, wanneer de zonnestralen het agressiefst zijn.

Pasgeborenen en jonge kinderen hebben een dunnere, gevoeligere en kwetsbare huid, die wordt gekenmerkt door de onvolwassenheid van hun natuurlijke afweermechanismen en het onvermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren. Daarom raadt de American Academy of Dermatology Association (Engelse link) af om baby’s jonger dan één jaar rechtstreeks bloot te stellen aan zonnestralen.

Gebruik zonbeschermende maatregelen

Zonnebrandcrème als verzorgings- en preventiemaatregel tegen schade door de zon wordt pas aanbevolen vanaf de leeftijd van 6 maanden. Voor kinderen onder deze leeftijd is het zelfs het beste om directe blootstelling aan de zon te vermijden en in de schaduw te blijven.

Hoeden zijn uitstekende aanvullingen om de negatieve effecten van UV-stralen te verminderen en meer lichaamsdelen te bedekken om een hitteberoerte te voorkomen. Accessoires met een brede rand zijn het meest geschikt, omdat ze de ogen, oren, neus, hoofdhuid en het voorhoofd beschermen.

De juiste kleding kiezen

Tijdens de zomer is het ideaal om loszittende, lichtgewicht kleding te dragen, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke vezels die transpiratie van de huid bevorderen, zoals linnen en katoen. Het wordt ook aanbevolen om de kleding zoveel mogelijk van het huidoppervlak te bedekken.

Het is echter belangrijk om te weten dat de kleding zelf de zonnestralen niet blokkeert, maar helpt om de effecten ervan te minimaliseren. Om de werking van de zonnestralen volledig te blokkeren, zijn er stoffen met UV-bescherming, die worden aangeduid met een etiket waarop de ultraviolette beschermingsfactor (UPF) staat vermeld.

Volgens een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door Cancer Research geldt dat hoe hoger de factor, hoe meer bescherming de kleding biedt.

Gebruik insectenwerende middelen om de babyhuid in de zomer te beschermen

Bescherm de huid tegen insecten in de zomer
In de zomer moet je rekening houden met muggen en andere insecten. Het gebruik van een afweermiddel is een goede manier om ze te bestrijden, maar pas op dat je het niet mengt met zonnebrandcrème.

In de zomer vereisen de plotselinge temperatuurschommelingen en de verschillende buitenactiviteiten dat we onze huid extreem verzorgen. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van insecten en beten te voorkomen.

Het is echter belangrijk om te weten dat je zonnebrandcrème en afweermiddel niet moet mengen. De juiste manier om ze aan te brengen is om eerst de zonnebrandcrème aan te brengen en na 30 minuten verder te gaan met het afweermiddel.

Het is ook beter om het gebruik van cosmetica en parfums met kleurstoffen die irritatie of overgevoeligheidsreacties in de lederhuid van het kind kunnen veroorzaken, te vermijden.

Verschoon luiers regelmatig

Zorg er altijd voor dat de luiers van je baby ademend en comfortabel zijn om het risico op het ontwikkelen van dermatitis in de anogenitale zone te verminderen. Daarnaast kun je ze het beste regelmatig verschonen en het gebied reinigen en hydrateren.

Hygiëne is uiterst belangrijk om de huidbarrière gezond en functioneel te houden. Baden moet je niet doen met heel heet water en mag ook niet te lang duren om uitdroging van de huid of verergering van atopische dermatitis te voorkomen. Het is ook een goed idee om ze af te drogen met een schone en zachte handdoek, vooral in de plooien van de knieën en armen, om erytheem te voorkomen.

Tot slot is het, hoewel je regelmatig luiers moet verschonen, ook een goed idee om de kleintjes af en toe onbedekt te laten.

Het belang van de bescherming van de babyhuid in de zomer

De bescherming van de babyhuid wordt belangrijker in de zomermaanden. Door hun gevoeligheid kunnen zonnestralen verschillende huidletsels veroorzaken als we niet de juiste maatregelen nemen.

Kinderen jonger dan 6 maanden mag je niet blootstellen aan direct zonlicht, dus de eerste optie is om ze altijd in de schaduw te houden. Daarnaast is het aan te raden om de bescherming aan te vullen met fysieke barrières zoals hoeden en kleding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gambichler T, Altmeyer P, Hoffmann K. Role of clothes in sun protection. Recent Results Cancer Res. 2002;160:15-25. doi: 10.1007/978-3-642-59410-6_3. PMID: 12079208.
  • Sun-Safe Babies. [Internet] Disponible en: https://www.skincancer.org/blog/sun-safe-babies/
  • Stettler H, Kurka P, Wagner C, Sznurkowska K, Czernicka O, Böhling A, Bielfeldt S, Wilhelm KP, Lenz H. A new topical panthenol-containing emollient: skin-moisturizing effect following single and prolonged usage in healthy adults, and tolerability in healthy infants. J Dermatolog Treat. 2017 May;28(3):251-257. doi: 10.1080/09546634.2016.1218417. Epub 2016 Aug 22. PMID: 27545858.
  • Infant sun protection: how parents can keep the baby safe. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/prevent/sun-babies

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.