Ontdek 8 specerijen die verboden zijn tijdens zwangerschap
Er is een groep culinaire specerijen die verboden zijn tijdens de zwangerschap, omdat het consumeren ervan complicaties kan veroorzaken in de gezondheid van de moeder en de baby. Sommige ervan verstoren de goede ontwikkeling van de foetus, terwijl andere miskramen kunnen veroorzaken.
Daarom is het belangrijk ze te identificeren en ze zo snel mogelijk uit je dieet te bannen. Hieronder vertellen we je waarom.
Specerijen die verboden zijn tijdens de zwangerschap
In het algemeen is de regelmatige consumptie van culinaire specerijen een heel gezonde gewoonte. Dat komt omdat ze bestaan uit een groot aantal fytonutriënten, die als natuurlijke antioxidanten werken en bepaalde complexe ziektebeelden helpen voorkomen. Tijdens de zwangerschap kunnen ze echter problemen veroorzaken, en daarom kun je ze beter vermijden. Let op!
1. Nootmuskaat
Dit ingrediënt bevat een stof genaamd myristicine , die bij overmatige consumptie gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Daaronder gaat het om neurologische en psychiatrische symptomen, zoals beschreven in een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Complementary Therapies in Medicine.
In elke levensfase is het belangrijk het gebruik ervan niet te overschrijden. Maar tijdens de zwangerschap is het beter het helemaal te vermijden. Zo voorkom je mogelijke schade aan de foetus.
2. Cayenne
Cayenne veroorzaakt geen nadelige gezondheidseffecten als je het met mate consumeert. Het is echter mogelijk dat het brandend maagzuur en de reflux die typisch zijn voor de zwangerschap verergeren. Daarom kun je cayennepeper beter vermijden.
3. Kaneel
Deze specerij wordt meestal sterk aanbevolen voor mensen met stofwisselingsziekten, vanwege zijn hypoglycemische eigenschappen. Tijdens de zwangerschap moet het echter beperkt worden, omdat het een ontspannend effect heeft op de gladde baarmoederspier (het myometrium) en dit vrouwen vatbaar maakt voor miskramen of vroeggeboortes.
4. Specerijen die verboden zijn tijdens de zwangerschap: komijn
Komijn is nog een van de specerijen met abortieve eigenschappen als zwangere vrouwen het in hoge doses eten. Het is het beste om de aanwezigheid ervan in het dieet van de zwangere vrouw te vermijden, vooral als het gaat om geconcentreerde presentaties of als olie. Het is veel veiliger om het in poedervorm te gebruiken als je het aan de bereiding van bepaalde gerechten wilt toevoegen.
5. Zoethout
Nog een van de kruiden die tijdens de zwangerschap verboden zijn is zoethout(glycyrrhiza). Deze stof kan in de toekomst bepaalde veranderingen in de gezondheid van het kind veroorzaken, zoals onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology (Engelse link) stelt.
6. Venkel
Venkel kan in hoge doses miskramen veroorzaken, en vrouwen ook predisponeren voor het ontstaan van hartritmestoornissen en slapeloosheid. Hoewel er geen solide bewijs in dit verband is, kun je deze specerij tijdens de zwangerschap maar beter uit het dieet schrappen.
7. Tijm
Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap moeten vrouwen de consumptie van tijm onderdrukken. Daarna kunnen ze het onder strikte medische aanwijzingen weer in het dieet opnemen. Dit komt omdat er veranderingen kunnen optreden in de ontwikkeling van de foetale organen, een proces dat vooral in het eerste trimester plaatsvindt.
8. Salie
Salie kan arteriële hypertensie veroorzaken omdat het onder zijn bestanddelen thujone bevat. Behalve dat het deze ziekte bevordert, kan deze stof ook miskramen veroorzaken tijdens de zwangerschap, dus kun je het beter helemaal vermijden.
Pas op voor de specerijen die verboden zijn tijdens de zwangerschap!
Zoals je gezien hebt, zijn er verschillende specerijen die zwangere vrouwen beter niet kunnen consumeren. Anders zou je veranderingen in je gezondheid en die van je kind kunnen ondervinden.
Je moet bedenken dat je tijdens de zwangerschap meer dan ooit op je voeding moet letten. Het is noodzakelijk dat je de inname van sommige voedingsmiddelen versterkt en die van andere onderdrukt, om de juiste ontwikkeling van je ongeboren kind te verzekeren. Als je voedingsfouten maakt, kan het resultaat fataal zijn.
Evenzo moet je extreme maatregelen nemen wat betreft voedselhygiëne en geen rauw of onvoldoende gekookt voedsel eten. Dit zou het risico op gastro-intestinale infecties kunnen verhogen tijdens een heel delicate periode van je leven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aljoher, A. M., Alsaeed, M. A., AlKhlfan, M. A., Almethen, A. W., Almukhaitah, M. A., Zareen, H., & Alia, S. I. (2018). Pregnant women risk perception of medications and natural products use during pregnancy in Alahsa, Saudi Arabia. The Egyptian Journal of Hospital Medicine, 70(1), 13-20.
- Beckerman, B., & Persaud, H., (2019). Nutmeg overdose: Spice not so nice. Complement Ther Med 2019 Oct;46:44-46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31519286/
- Brigham and Women’s Hospital. (2021). Cayenne. Consultado el 16 de febrero de 2023. https://healthlibrary.brighamandwomens.org/conditions/Pregnancy/19,Cayenne
- NIH. (2006). Drugs and Lactation Database. Nutmeg. Consultado el 16 de febrero. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501838/
- European Medicine Agency (EMA). (2012). Public statement on the use of herbal medicine products containing thujone. Consultado el 16 de febrero de 2023. https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific-guideline/public-statement-use-herbal-medicinal-products-containing-thujone-revision-1_en.pdf
- Filardi T, Vari R, et al. (2020). Curcumin: could this compound be useful in pregnancy and pregnancy related complications? Nutrients. 12 (10): 3179. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7603145/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7603145/
- Gupta Ch, Prakash D. (2014). Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary and Integrative Medicine. 11 (3): 151-69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25051278/
- John L. J, Shantakumari N. (2015). Herbal medicines use during pregnancy: a review form the Middle East. Oman Medical Journal. 30 (4): 299-236. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4561638/
- Khalki L, M’hamed S. B, et al. (2013). Prenatal exposure to fenugreek impairs sensorimotor development and the operation of spinal cord networks in mice. PlosOne. 8 (11). e80013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3818278/
- Mahboubi M. (2019). Foenicum vulgare aș a valuable plant in management of women’s health. Journal of Menopausal Medicine. 25 (1): 1-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6487283/
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2020). Cinnamon. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 16 de febrero de 2023. https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2020). Fenugreek. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 16 de febrero de 2023. https://www.nccih.nih.gov/health/fenugreek
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2020). Ginger. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 16 de febrero de 2023. https://www.nccih.nih.gov/health/ginger
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2020). Sage. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 16 de febrero de 2023. https://www.nccih.nih.gov/health/sage
- Räikkönen K, Martikainen S, et al. (2017). Maternal Licorice Consumption During Pregnancy and Pubertal, Cognitive, and Psychiatric Outcomes in Children. American journal of epidemiology. 185(5), 317–328. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28158597/
- Poma A, Fontecchio G, et al. (2012). Anti-inflammatory properties of drugs from saffron crocus. Anti-inflammatory & Anti-allergy agents in Medicinal Chemistry. 11 (1): 37-51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22934747/
- U. S. Food and Drug Administration. (2022). Pregnancy. Consultado el 16 de febrero de 2023. https://www.fda.gov/consumers/womens-health-topics/pregnancy