6 redenen waarom een baby huilt
De meeste nieuwbakken moeders en vaders willen graag weten waarom hun baby huilt, vooral wanneer hij niet stopt.
Na een paar weken met hun pasgeboren baby te hebben geleefd, maken bijna alle ouders zich zorgen. Ze willen begrijpen waarom hun baby huilt.
Huilen is echter volkomen normaal voor baby’s. Pasgeborenen communiceren door te huilen. Ze kunnen immers nog niet praten. Het stelt hen in staat om hun wensen en behoeften kenbaar te maken.
Door te huilen kan een baby zijn ouders ook laten weten dat hem iets dwars zit of dat hij zich niet fijn voelt.
Redenen waarom je baby huilt
Het is normaal dat het nieuwste lid van het gezin elke dag tussen de één en drie uur huilt.
Er zijn veel redenen waarom baby’s de behoefte voelen om te communiceren met hun ouders door te huilen.
Hieronder zullen we een paar redenen bespreken waarom baby’s huilen.
1. Honger
Honger is vaak het eerste waar ouders aan denken als ze hun baby horen huilen. En ze hebben het niet mis: honger is inderdaad één van de belangrijkste redenen waarom baby’s huilen.
Maar hoe weet je zeker dat je baby inderdaad klaar is voor een voeding? Eén manier is als je ziet dat hij zijn vingertjes of andere objecten in zijn mondje stopt.
2. Een vieze luier
Een vieze luier kan een reden tot onbehaaglijkheid zijn voor baby’s. Het voelt als ongemakkelijk en irritant.
Dit probleem is echter eenvoudig te ontdekken. Alleen al door de geur zul je snel weten wanneer je baby een nieuwe luier nodig heeft.
3. Moeheid
Vermoeidheid maakt baby’s chagrijnig en prikkelbaar. Pasgeborenen moeten meerdere keren per dag slapen. Het is belangrijk om de slaaptijden bij te houden en ze elke avond op het juiste moment naar bedje te brengen.
Veel ouders denken dat het wiegen in de armen de beste manier om hun baby in slaap te krijgen is. Sommige baby’s kunnen echter juist meer tijd nodig hebben om in slaap te vallen als hun ouders ze vasthouden. Meestal is het het beste om ze in hun buggy of wiegje te laten slapen.
Om te voorkomen dat je baby moe en chagrijnig wordt, moet je op de signalen van dat hij slaperig wordt letten. Wanneer je kind vaak begint te gapen, vertelt hij je dat het tijd is om naar bedje te gaan.
4. Ze hebben het te warm of te koud
Net als volwassenen, kunnen pasgeborenen temperatuurverschillen voelen. Hoewel het belangrijk is om ze goed ingepakt te houden tegen de kou, zullen ze zich ongemakkelijk voelen als ze het te warm krijgen.
Voor een volwassene is het gemakkelijk om te zien of de temperatuur goed is voor het kind. Pasgeborenen moeten namelijk over het algemeen één kledingstuk meer dragen dan de volwassenen in de kamer.
Een andere reden waarom baby’s huilen is als iets heel warms of kouds hen aanraakt. Als je hem bijvoorbeeld een schone luier geeft en hem schoonmaakt, moet je ervoor zorgen dat het vochtige doekje dat je gebruikt niet te koud is.
Zorg er daarnaast voor dat hun melk of voedsel niet te heet is wanneer je je baby voedt.
“Het is normaal dat het nieuwste lid van het gezin elke dag tussen de één en drie uur huilt”
5. Ze hebben wat aandacht nodig hebben
Vanaf het moment dat ze geboren worden, zijn baby’s het middelpunt van de aandacht. Soms, als een baby huilt, is dat gewoon omdat hij de aandacht van zijn ouders nodig heeft of wil hebben.
Je baby wil misschien dat je een tijdje met hem speelt of dat je hem oppakt en een wandelingetje gaat maken.
Je baby bezig houden zodat hij niet huilt, kan een lastige en uitputtende taak zijn.
Baby’s worden ook moe van spelen. Het is belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen, zodat ze niet opnieuw gaan huilen.
6. Er doet iets pijn
Baby’s huilen ook als ze pijn hebben of zich ongemakkelijk voelen. Tijdens de eerste paar maanden en jaren van hun leven zijn baby’s kwetsbaar voor bepaalde ziekten, met name koorts en buikpijn.
Eén van de oorzaken van buikpijn bij baby’s kan een (tijdelijke) lactose-intolerantie zijn. Het kan ook zijn dat als de baby flesvoeding krijgt dat deze voeding niet de meest geschikte keuze voor hem is.
Het is duidelijk dat als je kleintje blijft huilen en de oorzaak niet één van de bovengenoemde is, het het beste is om een deskundige te raadplegen.
Continu huilen b ij pasgeboren baby’s kan een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- de Cock, E. S., Henrichs, J., Rijk, C. H., & van Bakel, H. J. (2015). Baby please stop crying: An experimental approach to infant crying, affect, and expected parenting self-efficacy. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 33(4), 414-425. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02646838.2015.1024212
- Long, T., & Johnson, M. (2001). Living and coping with excessive infantile crying. Journal of advanced nursing, 34(2), 155-162. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2648.2001.01740.x
- Jones, S. (1992). Crying baby, sleepless nights. Houghton Mifflin Harcourt.
- Illingworth, R. S. (1955). Crying in infants and children. British medical journal, 1(4905), 75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2060770/
- Hiscock, H., & Jordan, B. (2004). 1. Problem crying in infancy. Medical journal of Australia, 181(9), 507-512. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/j.1326-5377.2004.tb06414.x