4 feiten over de ademhaling van je baby
Ouders maken zich vaak zorgen over de ademhaling van hun baby, vooral wanneer hun pasgeborene pas een paar dagen of maanden oud is. Wanneer ouders de bewegingen van hun baby’s borst opmerken, denken ze vaak dat ze geïrriteerd zijn of dat er iets niet goed is met hun longen.
Er zijn echter bepaalde kenmerken die het ademhalingssysteem van baby’s karakteriseren, die nog klein zijn en nog niet optimaal werken. Het zal zo blijven tot ze twee maanden oud zijn.
Laten we kijken naar interessante feiten zodat je alles over dit onderwerp weet. Zo kun je onderscheid maken tussen echte problemen en een natuurlijk voorkomende aandoening in pasgeborenen.
Feiten over de ademhaling van je baby
Baby’s halen ongeveer 40 tot 60 keer adem per minuut. Dit staat in verbinding met de beweging van hun borst. Deze heeft namelijk weinig vetweefsel waardoor de versnelde ademhaling nog duidelijker te zien is.
Om je een beter beeld te schetsen, een baby ademt 60 keer per minuut in, een volwassene maar 20 keer. Dat is niet het enige, de ademhaling van een baby wordt ook gekenmerkt door ritmische veranderingen. Soms zijn ze onregelmatig en nasaal. Baby’s kunnen zelfs snurken, zuchten en bepaalde geluidjes maken.
Om deze redenen moet je de volgende feiten weten, dus let goed op:
1. Onregelmatige ademhaling bij baby’s
Pasgeboren baby’s ademen met een onstabiele ritmische dynamiek. Het ene moment kunnen ze snel diep inademen, maar na een paar minuten hebben ze weer een langzame, korte ademhaling.
Omdat pasgeborenen regelmatig huilen, heeft dat ook invloed op de manier dat ze ademhalen. Een baby’s ademhaling wordt weer langzamer als ze net gestopt zijn met huilen.
Belangrijk is dat premature baby’s het meest vatbaar zijn voor een onregelmatige ademhaling. Dit komt doordat hun longen nog niet optimaal werken.
2. Baby’s ademen alleen door hun neus
Nog een interessant feit over een baby’s ademhaling is dat ze alleen ademen door hun neus. Dit komt omdat hun zachte gehemelte dicht bij de strotklep zit. Dit zorgt ervoor dat er geen zuurstof via de mond kan komen. Dit is het geval tot kinderen 6 maanden oud zijn.
Er zijn bepaalde kenmerken waarmee je de luchtwegen van baby’s kan onderscheiden, die nog klein zijn en niet optimaal werken. Het zal zo blijven tot ze twee maanden oud zijn.
3. Over het snurken
Nog een veelvoorkomende actie die gerelateerd is aan een baby’s ademhaling is regelmatig snurken. De schuldige hiervoor is de nasale afscheidingen, die vaak voorkomen bij baby’s. Deze worden veroorzaakt door huilen en verkoudheden, waar baby’s vatbaarder voor zijn.
Je moet extra aandacht besteden aan het snurken. Als je kind niet verkouden is of slijm in zijn neus heeft en toch vaak snurkt, moet je naar de kinderarts gaan. Dit kan namelijk het slaapapneusyndroom zijn.
Om erachter te komen of je kind dit syndroom heeft, moet je er op letten of je baby vaak zweet als hij ‘s nachts slaapt. Check ook of je kind oncomfortabel is of in rare posities slaapt en of hij een paar seconden stopt met ademen.
Onthoud dat je baby’s leven in gevaar kan zijn wanneer hij meer dan 20 seconden niet ademt. Dit kan leiden tot de wiegendood, die veroorzaakt is doordat een kind niet ademt, gewoonlijk wanneer hij op zijn buik ligt.
4. Periodieke of cyclische ademhaling
Hoewel het niet normaal lijkt, stoppen pasgeborenen vaak even met ademen. Zoals we eerder gezegd hebben, kan het gevaarlijk zijn wanneer de pauze langer dan 20 seconden is.
Het komt echter vaak voor dat baby’s in de eerste maanden 5 tot 10 seconden stoppen met ademen en daarna automatisch weer beginnen met ademen. Dit heeft geen effect op hun cardiovasculair systeem.
Waarschuwingssignalen
Als laatste willen we nog een aantal signalen geven die we nog niet genoemd hebben:
- Wanneer je opmerkt dat de ademhaling te snel gaat en je baby vaker dan 60 keer per minuut inademt.
- Als je baby moeite heeft met ademhalen en ziet dat zijn borst en ribben te veel omlaag gaan.
- Wanneer je pasgeborene zijn gezicht, mond, tong of een ander lichaamsdeel blauw wordt.
Als het mogelijk is, is het erg handig om dingen te leren over EHBO en reanimatie. Als je baby langer dan 30 seconden niet ademt en nergens op reageert, kan dit een zeer belangrijk hulpmiddel zijn om de noodsituatie op te lossen.