15 mooie Romeinse namen voor meisjes

Eeuwig, gedistingeerd en altijd sterk. Ontdek deze Romeinse namen voor meisjes. We weten zeker dat je ze geweldig zult vinden!
15 mooie Romeinse namen voor meisjes
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je een moeder bent die houdt van het klassieke tijdperk en de geschiedenis, dan zul je zeker geneigd zijn om Romeinse namen voor je meisjes te kiezen. Met deze optie kun je je zoekopdracht verfijnen om je vervolgens te kunnen concentreren op wat je het leukst vindt. Het is ongetwijfeld een interessante keuze en zal je ertoe brengen een naam te kiezen die veel karakter en kracht heeft, evenals een zeer oude en gedistingeerde oorsprong.

Om je bij deze taak te ondersteunen, hebben we wat onderzoek gedaan en een lijst gemaakt met verschillende namen die dateren uit de tijd van de legendarische Romeinen. Hopelijk vind je in deze lijst een naam die echt je aandacht trekt en de juiste is voor je baby!

Romeinse namen voor meisjes

Een zwangere vrouw die in bed een boek met namen leest.
  • Adriana:

    Een Romeinse naam die verwijst naar een persoon die afkomstig is uit een plaats aan de Adriatische Zee.

  • Augustina:

    Betekent “grote of majestueuze vrouw”. Het komt van Augustus, wat “vergelijkbaar met het majestueuze” betekent, en van Augustinus, een Romeinse cognomen.

  • Cecilia:

    De vrouwelijke versie van Cecilius. In de Romeinse Republiek droegen vrouwen van de gens Cecilia, een patriciërsfamilie en traditioneel gezin, deze naam.

  • Claudia:

Deze naam komt van de gens Claudia, een relevante familie in de Romeinse Republiek waarvan de oorsprong Sabine is.

  • Fausta:

    Een vrouwelijke naam van Romeinse oorsprong die “gelukkig, voorspoedig, met veel geluk” betekent.

  • Fabiana:

    De betekenis ervan is “krijger” en in Rome was het de naam van de vrouwen van de familie Fabius.

  • Flavia:

    Nomen van de vrouwen van de Gens Flavia, een Romeinse stichtende familie van de Flavische dynastie. Deze familie schonk Rome 3 keizers: Vespasianus, Titus en Dominitiaan.

  • Gala:

    een Romeinse naam die werd gebruikt om vrouwen uit de regio Gallia aan te duiden.

  • Julia:

Een naam die behoort tot de gens Iulia van Rome, die zichzelf beschouwde als directe afstammelingen van Julus, zoon van Aeneas, de vader van Rome.

  • Marcia:

Dit was de naam die aan de vrouwen van de plebejische gens Marcia werd gegeven. De betekenis komt van Mavors, een god van pre-Romeinse cursieve culturen; later werd het geassocieerd met Mars, de god van de oorlog.

  • Nemesis:

Godinbeschermer van gladiatoren wiens afbeelding voorkomt op munten uit de periode van de Romeinse keizer Claudius. Er is een hymne ter ere van Nemesis (Engelse link), geschreven door de dichter Mesomedes: “Nemesis, gevleugelde balanceerder van het leven, godin met het donkere gezicht, dochter van Justitie”.

  • Octavia:

    Deze naam verwees vroeger naar de plaats van een dochter in het nageslacht (Prima, Secunda, Tertia, Quarta, Quinta, etc.), hoewel het ook verwijst naar de vrouwen van de gens Octavia.

  • Patricia:

    Betekent “van adellijke afkomst”. De oorsprong ligt in de sociale klasse van de patriciërs, die de stichtende groep vormden van Rome, de eerste Romeinse aristocratie: de gens Valerius, Claudius, Fabius, Cornelius en Emilius.

  • Valerie:

Deze naam betekent “gezonde vrouw”. Het werd gebruikt om te verwijzen naar de vrouwen van de gens Valerius.

De geschiedenis van Romeinse vrouwelijke namen

Romeinse mannen hadden wat de tria nomina werd genoemd: eigennaam of praenomen, naam van oorsprong of stam, of nomen en cognomen, die reageerden op bepaalde verschillende individuele kenmerken. Vrouwen daarentegen hadden namen die te maken hadden met die van hun vaders. De vormen evolueerden echter tijdens de Romeinse tijd.

Tijdens de periode van de Romeinse Republiek kregen vrouwen de naam of nomen van hun vader. Zo hadden de vrouwen van de gens Cornelias allemaal Cornelia als naam; als er meerdere waren, dan voegden ze de ordinalen Prima, Secunda, Tertia, Minor, Maior, enz. toe.

Een zwangere vrouw met haar handen op haar blote buik.

In het rijk begonnen vrouwen ook de achternaam of cognomen van hun vader te erven. Bijvoorbeeld, de eerste Romeinse keizerin, Livia Drusilla, erfde van haar vader Marcus Livius Drusus, haar nomen en cognomen in de vrouwelijke versie.

Later begonnen vrouwen hun namen te behouden en ook door te geven aan hun kinderen. Vooral als ze voorouders van aristocratische afkomst had en deze belangrijker en voornamer waren dan die van haar man. In veel gevallen hadden ze ook de tria nomina die tot dan toe alleen door mannen werd gebruikt.

Waarom kiezen uit Romeinse namen voor meisjes?

De grootsheid van de oude Romeinen is nog steeds aanwezig in hun vrouwelijke namen. De keizerinnen van het grote rijk droegen vele van deze namen, en ze zijn nog steeds in gebruik.

Hun geschiedenis gaat honderden jaren terug en dit heeft ze zelf tot klassiekers gemaakt. Daarom zullen ze altijd weer verschijnen in onze zoekopdrachten, zelfs vandaag de dag. In feite zouden we kunnen zeggen dat ze net zo eeuwig zijn als Rome zelf.

Romeinse namen voor meisjes zijn dus een bijzondere keuze die teruggaat tot de geschiedenis en oorsprong van de westerse cultuur. Maar je kunt natuurlijk ook andere namen kiezen waarvan de betekenis te maken heeft met bijvoorbeeld geografie, literatuur, films, etc.

Het belangrijkste is dat de naam die je voor je kleine meisje kiest, bij je resoneert als een melodie, een zoet lied dat liefde, tederheid en veel genegenheid uitstraalt!

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • http://etimologias.dechile.net/
  • Salazar, S. (2016). El gran libro de los nombres para tu bebé Guía ilustrada de nombres para niño y niña. Barcelona: Planeta.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.