10 unieke jongensnamen en hun betekenis

Ben jij aan het wachten op de liefde van je leven die over een paar maanden ter wereld komt? Wanneer je nog steeds geen naam hebt gekozen voor jouw kleine zoon die onderweg is, kijk dan eens naar deze originele alternatieven. 
10 unieke jongensnamen en hun betekenis
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 24 oktober, 2018

In dit artikel geven we je een lijst van unieke jongensnamen en hun betekenis. We hopen dat ze je inspireren en je met je partner tot de beste keuze komt!

Wanneer je ontdekt dat je in verwachting bent, is één van de eerste dingen waaraan je denkt het kiezen van een naam. Vanaf dat moment bemoeit iedereen zich met deze keuze en worden je talloze suggesties in de schoot geworpen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het voorrecht van het kiezen van een naam voor de baby alleen is weggelegd voor de ouders.

Het kiezen van een naam voor je zoon is een heel mooi proces, maar het kan ook een uitdaging zijn. Hoewel sommige ouders de traditie van de familie volgen, zijn anderen vatbaarder voor wat er op dat moment populair is.

En dan heb je ook nog ouders die graag inventief zijn. Wanneer jij tot de laatste groep behoort, kijk dan eens naar deze lijst van jongensnamen en hun betekenis.

10 originele jongensnamen en hun betekenis

1. Agni

De naam Agni komt oorspronkelijk uit het Sanskriet. Dit is de eerste taal van het Hindoeïsme. Het ontleent zijn naam aan een woord wat hetzelfde geschreven is, maar ‘vuur’ betekent. Het verwijst ook naar een van de goden in het Hindoeïsme, de heerser van het vuur, offers en goddelijke kennis.

2. Igor

Dit is een naam met een Scandinavische achtergrond. Wanneer je kijkt naar de herkomst van het woord, is de naam Igor samengesteld uit Ing en Warm. Hij is gerelateerd aan het idee van de vruchtbaarheid van de Scandinavische mythologie. Deze wordt vertegenwoordig door de god Ingvi.

Deze naam verwijst naar een eerlijke persoon met een goed karakter. Iemand die graag wil leren en zichzelf wil verbeteren. Daarnaast heeft hij loyaliteit en langdurige relaties hoog zitten.

3. Daire

Eén van de andere jongensnamen en hun betekenis, is een Ierse naam die ook wel ‘vruchtbaar’ betekent. Mannen met deze naam hebben een grootse persoonlijkheid. Het is een naam die veel voorkomt bij Ierse legendes.

Daarnaast zijn deze personen vaak origineel, loyaal en toegewijd aan de mensen waarvan ze houden.

Jongen kijk televisie

4. Cosme

Een naam met een Griekse origine. Deze naam komt van het woord kosmos, wat schoonheid, harmonie en orde betekent. Wanneer het op persoonlijkheid aankomt is een man die Cosme heet gevoelig en heeft hij een beschermend instinct.

Hij hoopt genegenheid te geven en te verkrijgen. Ook is hij vaak erg verantwoordelijk. Wanneer je je zoon deze naam geeft, valt hij op door zijn loyaliteit en zijn eerlijkheid.

5. Ian

Ian is een naam met een Schotse herkomst, welke ‘God is barmhartig’ betekent. Het is een Keltische afgeleide en de Hebreeuwse naam is ‘Yohanan’. Zijn Engelse variant is John, wat zijn religieuze bijbetekenis verklaart.  

De naam Ian verwijst naar een persoon met een groot vertrouwen. Hij houdt er niet van om te liegen en is zeer betrouwbaar. Deze mannen zijn virtuoos en veelzijdig. Ze voeren hun werk gepassioneerd uit.

Vaak hebben ze een goede relatie met anderen. Dit komt omdat ze positief en betrouwbaar zijn. Ze geven de voorkeur aan serieuze relaties, die zorgzaam en langdurig zijn. Vaak worden Ian’s gewaardeerd om hun oprechtheid en loyaliteit.

6. Kamal

Net zoals Agni, komt deze naam uit het Sanskriet. De naam betekent ‘lotusbloem’. Hij is het Hindoeïsme gerelateerd aan de schepping. In het boeddhisme betekent hij echter puurheid.

Jongens met deze naam zijn vaak gereserveerd, origineel en enigszins verlegen. Ze komen misschien afstandelijk en gevoelloos over, maar wanneer je hun vertrouwen hebt gewonnen, zijn ze erg vriendelijk.

Tegelijkertijd zijn ze erg gepassioneerd, vrolijk en ongecompliceerd. Ze kunnen echter van tijd tot tijd ook diep in gedachten verzonken raken.

 Het voorrecht van het kiezen van een naam voor de baby alleen is weggelegd voor de ouders.

7. Bittor

Deze naam is een variant op de naam Victor, welke uit de Baskische taal afstamt. Hij betekent ‘veroveraar’. Het is een erg originele en opvallende naam. Sterker nog, het is nummer 100,248 op de ranglijst van meest gebruikelijke namen.

De betekenis van Bittor houdt verband met de planeet Jupiter. Jongens met deze naam zijn vaak creatief, erg expressief en hebben een hoop plezier in het leven. Ze waarderen het leven en de gemeenschap. Ze bloeien op wanneer ze samenwerken met anderen.

8. Goran

De naam Goran komt uit Kroatië en betekent ‘man van de berg’. Hierdoor wordt Goran ook wel geassocieerd met natuur en vrijheid.

Mensen met de naam Goran genieten van rustige en ontspannen momenten. Ze hebben het verlangen om de wereld waarin ze leven te analyseren.

Kinderen met deze naam zijn zelfverzekerd. Ze geven dit door aan anderen. Ze zijn slim en hebben de neiging om gelukkig en geestig te zijn. Daarnaast zijn ze vaak goede leiders en hebben ze veel overredingskracht.

9. Orion

Orion vindt zijn oorsprong in het Grieks. Afgaande op de Griekse mythologie, was Orion de gigantische zoon van Poseidon.

Wanneer je kijkt naar jongensnamen en hun betekenis, zullen velen deze naam herkennen omdat het een erg opvallend sterrenbeeld is wat over de hele wereld te zien is. Toch blijft het een ongewone keuze.

Individuen die de naam Orion dragen, staan bekend om hun gevoeligheid, hun i ntuïtie en hun kalmte. Ze vallen op door hun vredigheid, hun vriendelijkheid en hun empathisch vermogen.

Daarnaast houden ze van reizen, zijn ze avontuurlijk en hechten ze waarde aan vrijheid. Als gevolg hiervan komen ze soms inconsistent over, variërend met betrekking tot hun projecten.

Jongensnamen en hun betekenis

10. Zale

Zale is wederom een naam van Griekse origine. Zale betekent ‘de kracht van de zee’. Het is waarschijnlijk één van de meest originele namen op de lijst, die voor beide seksen gebruik kan worden.

Deze naam wordt vaak gerelateerd aan mannelijkheid en staat voor kracht en vertrouwen in eigen kunnen. Ook verwijst het naar een persoon met een ondernemende en moedige persoonlijkheid. Deze kinderen zijn vaak actief en inventief.

Het zijn geboren leiders, hoewel ze soms autoritair kunnen overkomen. Ze zijn niet egoïstisch en zijn bezorgd om de gevoelens van anderen.

Wanneer je zoekt naar een originele naam voor je zoon, dan hopen we dat deze lijst van jongensnamen met hun betekenis je wat inspiratie heeft gegeven.

Wanneer je wil dat je kind opvalt door zijn naam, bespreek deze opties voor jongensnamen en hun betekenis dan met je partner en kies er een die jullie beide leuk vinden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.