Hoofdpijn na de bevalling: alles wat je moet weten
Hoofdpijn in de tijd na de bevalling ( een periode die bekend staat als postpartum ) is een van de grootste ongemakken van deze fase. Symptomen kunnen namelijk in intensiteit variëren en in sommige gevallen zo intens worden dat ze het dagelijks leven verstoren. Er zijn veel oorzaken die postpartumhoofdpijn kunnen veroorzaken.
In dit artikel hebben we daarom de belangrijkste oorzaken samengevat. Sommige zijn een natuurlijk gevolg van een bevalling of anesthesie en andere houden verband met bepaalde ziekten. Meer weten over hoofdpijn na de bevalling? Blijf dan lezen!
Wat kan postpartumhoofdpijn veroorzaken?
Hieronder zullen we het hebben over enkele van de meest voorkomende triggers van dit symptoom, die in sommige gevallen ook andere populaties kunnen treffen.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen in de algemene bevolking. Om deze reden kunnen vrouwen ze ervaren tijdens de onmiddellijke postpartumperiode (dat wil zeggen de eerste 24 uur na de bevalling). Dit is logisch, gezien de oorzaken van deze aandoening.
Volgens een publicatie van de Amerikaanse National Library of Medicine (Engelse link) is deze pijn een gevolg van de aanhoudende samentrekking van de nekspieren.
Hoewel niet alle moeders aan deze aandoening lijden, zijn stress, temperatuurveranderingen en het voor langere tijd in ongemakkelijke houdingen blijven factoren die het optreden van deze klinische aandoening kunnen bevorderen.
Hoofdpijn na de bevalling: migraine
Het is gebruikelijk om de term migraine te verwarren met elke vorm van hoofdpijn. De waarheid is echter dat migrainehoofdpijn een chronische ziekte is en verschilt van spanningshoofdpijn. Migraine wordt gekenmerkt door intense, langdurige pijn (zelfs meer dan 24 uur) en gaat soms gepaard met sensorische stoornissen die aura’s worden genoemd.
Dit is een aandoening die meestal al in de adolescentie optreedt, dus in de meeste gevallen zullen moeders vóór de bevalling al op de hoogte zijn van hun diagnose.
Volgens een publicatie van de Mayo Clinic (Engelse link) zijn er veel triggers voor migraineaanvallen. De meest voorkomende zijn slaapproblemen, stress en blootstelling aan bepaalde medicijnen.
In zeldzame gevallen kan een fenomeen optreden dat bekend staat als migralepsie. Zoals in dit casusrapport wordt besproken (Spaanse link), hebben getroffen patiënten vaak epileptische aanvallen samen met pijn. Dit leidt meestal tot ziekenhuisopname om de oorzaken van de ziekte te bepalen.
Verhoogde bloeddruk, een van de oorzaken van hoofdpijn na de bevalling
Ben jij bekend met de term pre-eclampsie? Het is een van de meest voorkomende complicaties van zwangerschap. Het wordt gekenmerkt door een gevaarlijke en aanhoudende verhoging van de bloeddruk, die verschillende symptomen veroorzaakt, zoals zwelling van de onderste ledematen, productie van schuimende urine en hoofdpijn.
Volgens deze wetenschappelijke beoordeling (Spaanse link) treden de meeste gevallen op na de eerste 48 uur na de bevalling. Sommige van deze patiënten hebben mogelijk pre-eclampsie gehad tijdens de zwangerschap, hoewel anderen kunnen debuteren nadat de baby is geboren. In dit geval staat de aandoening bekend als postpartum pre-eclampsie.
Dit is een aandoening die meestal een ziekenhuisopname vereist. Dat komt omdat, ook al is de zwangerschap voorbij, het nog steeds problemen kan veroorzaken in het lichaam van de moeder. Beroertes zijn hier een voorbeeld van, hoewel ze meestal zeldzaam zijn.
Postnatale depressie
Postpartumdepressie is een aandoening die voor sommigen die het ervaren invaliderend kan worden. Hoewel de primaire symptomen een gevoel van diepe droefheid zijn, kunnen er ook somatische of fysieke symptomen optreden.
Volgens een publicatie in het MSD Handbook behoort (Engelse link) hoofdpijn tot de zeldzame symptomen van deze aandoening. Pijn kan ook andere delen van het lichaam omvatten, zoals de rug, wat kan bijdragen aan de algemene staat van apathie die kenmerkend is voor dit type depressie. Andere opmerkelijke symptomen zijn vermoeidheid, slaapstoornissen, verlies van eetlust en uiteindelijk zelfmoordgedachten.
Een nadelig effect van anesthesie tijdens bevalling en bevalling
Moeders die tijdens de bevalling epidurale anesthesie nodig hebben of aanvragen, worden meestal geïnformeerd over de mogelijke complicaties van deze procedure. Een daarvan is hevige hoofdpijn in de kraamperiode, iets wat ook voorkomt bij patiënten die een diagnostische lumbaalpunctie nodig hebben.
Volgens een wetenschappelijk onderzoek (Spaanse link) verschijnen hoofdpijn na een punctie meestal in de eerste vijf dagen na de geboorte van de baby. Patiënten ervaren meestal enige verbetering als ze liggen, terwijl gewoon lopen behoorlijk ongemakkelijk kan zijn.
Hoofdpijn na de bevalling blijft meestal niet onopgemerkt
Hoewel het gebruikelijk is om gedurende het hele leven met hoofdpijn om te gaan, kan hoofdpijn na de bevalling echt hinderlijk worden. Niet alleen vanwege het feit dat een vrouw al haar aandacht op haar pasgeboren baby moet richten, maar ook omdat de symptomen van de bovengenoemde aandoeningen meestal behoorlijk intens zijn.
Gelukkig is er een groot aantal pijnstillende medicijnen die klinische verbetering kunnen bieden. Hoewel de meeste medicijnen meestal geen problemen veroorzaken tijdens het geven van borstvoeding, is het altijd belangrijk om een medische evaluatie en goede instructies te hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Correa J. Cefalea pospunción dural en la paciente obstétrica. Rev Cubana Obstet Ginecol 2012;38(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2012000200012
- Clínica Mayo. Migraña – Síntomas y causas. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201#:~:text=Los%20olores%20fuertes%2C%20provenientes%20de,Factores%20f%C3%ADsicos
- Gazulla J, et al. Migralepsia y migraña en el puerperio. Neurología 2018;33(3):202-204. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-neurologia-295-articulo-migralepsia-migrana-el-puerperio-S0213485317300269
- Hernández-López G, et al. Preeclampsia posparto. Rev Hosp Jua Mex 2012;79(3):174-178. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/juarez/ju-2012/ju123g.pdf
- Medline Plus. Cefalea tensional. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000797.htm
- Moldenhauer J. Depresión puerperal. Manual MSD. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/salud-femenina/el-puerperio-per%C3%ADodo-posparto/depresi%C3%B3n-puerperal