Wie zegt dat een keizersnee gemakkelijk is?

Soms heb je geen keuze hoe je wilt bevallen, maar als je deze keuze wel hebt en je kiest voor een keizersnede dan is dat jouw keuze. Anderen hebben hier niets over te zeggen.
Wie zegt dat een keizersnee gemakkelijk is?

Laatste update: 30 december, 2018

Veel vrouwen denken dat het hebben van een keizersnee gemakkelijk is. Anderen denken dat dit hen minder moeder maakt. Waarom ze dit denken is niet duidelijk, omdat het niet verder van de waarheid zou kunnen zijn.

In sommige omstandigheden is het hebben van een keizersnee de veiligste procedure als er complicaties zijn tijdens de bevalling.

In veel gevallen weet de moeder niet van tevoren dat haar kind door een keizersnee wordt geboren en soms ervaren ze veel angst en pijn.

Het mentale en fysieke leed neemt met elke minuut toe; niemand is opgelucht om te ontdekken dat ze een keizersnee nodig hebben.

Languit op een brancard liggen, in pijn en angst terwijl je woorden hoort die je bang maken, is niet gemakkelijk. Dat is echter het gemakkelijkste deel van de procedure, want naar een operatiekamer gaan is zeker geen peulenschil.

Helaas worden we ook bekritiseerd omdat we zo bevallen zijn, alsof we kortzichtig zijn en we de gemakkelijke uitweg hebben gekozen.

Sommige mensen geloven dat we eigenlijk op een natuurlijke manier hadden kunnen bevallen, maar we hebben de comfortabelere optie gekozen en dat is niet waar.

Maar zelfs als dat het geval zou zijn, zou het nog steeds onze beslissing zijn. Het is een geavanceerde procedure waar we voor kunnen kiezen als we dat willen. De redenen voor het kiezen van een keizersnee zijn onze zaak.

Het hebben van een keizersnee maakt je niet minder moeder

Om de een of andere reden bekritiseren veel mensen, zelfs vrouwen, andere vrouwen die een keizersnee hebben gehad. Men denkt dat dit de gemakkelijke optie is, die sommigen kiezen om de complicaties en gruwelen van een vaginale geboorte te vermijden.

Om neer te kijken op moeders die op deze manier bevallen, is kleingeestig en zeker oneerlijk.

Sommige mensen geloven dat ze meer vrouw zijn dan anderen vanwege het feit dat ze vaginaal zijn bevallen. Maar dit is niet het geval, het hebben van een keizersnee is echt niet eenvoudiger.

Alle aspecten van chirurgie kunnen riskant, angstaanjagend en complex zijn. Natuurlijk geven we allemaal de voorkeur aan een stress- en zorgenvrije bevalling, maar dat is niet altijd aan ons.

Het hebben van een keizersnee maakt je niet minder moeder

De waarheid is dat als een moeder voor deze optie kiest, zij daar vrij in is. De artsen zijn er om de operatie uit te voeren en ze hebben de training gehad om het te doen.

Als de risico’s groter zijn, dan is dat onze zaak en niemand heeft het recht om op een gemene manier zijn mening te geven.

Herstel na het hebben van een keizersnee duurt langer dan die van een normale bevalling, wat al binnen een nacht kan zijn. Wekenlang is hulp van je partner en andere familieleden essentieel om ervoor te zorgen dat je voor je baby kunt zorgen.

Opstaan, hoesten, niezen of lachen zullen allemaal pijnlijk zijn.

Daarom is het raadzaam om een ​​kussen te hebben om de incisie te ondersteunen. Ook om te voorkomen dat je hechtingen loslaten. De verpleegster zal je ook helpen en je regelmatig onderzoeken.

Herstel van een keizersnee duurt langer

We kunnen begrijpen als sommige mensen een slechte mening hebben over een keizersnee omdat ze gevaarlijker en gecompliceerder lijken, maar niet omdat ze gemakkelijk lijken.

Het lichaam van een vrouw heeft langer nodig om te herstellen van een keizersnee. Er zijn uiteraard ook gevaren tijdens een natuurlijke bevalling.

Hoewel veel moeders dit niet weten, doen veel dingen na een keizersnee pijn.

  • Het komt vaak voor dat gassen zich ophopen in de maag. Dit komt vooral omdat de darmen na de operatie inactief zijn. Als je hiermee worstelt, kan het handig zijn om op te staan ​​en in beweging te blijven en kleine stapjes te nemen als je naar de badkamer loopt.
  • Door in beweging te blijven zonder jezelf onder druk te zetten, voorkom je dat je bloedstolsels krijgt. Je beurs en opgezwollen voelen is normaal tijdens de eerste paar dagen; een goede behandeling thuis is de beste manier om te herstellen.
  • Je moet ook vaak plassen, zodat je blaas niet op je wond drukt.

Afhankelijk van wat de arts je vertelt, zullen je hechtingen worden verwijderd. Dit kan binnen enkele dagen na je procedure gebeuren. Als je meer tijd nodig hebt om de wond te laten genezen, zal de arts je hierover informeren.

Herstel van een keizersnee duurt langer

In de volgende gevallen moet je je arts te bellen:

  • Als de pijn erger wordt
  • Wanneer je koorts hebt
  • Als je pijn voelt of het brandt bij het urineren
  • Als het deel van de incisie gezwollen of rood is

Het zou fijn zijn als je je tijd zou doorbrengen met rusten, maar je moet ook lopen om de wond te helpen genezen. Bovendien helpt lopen om complicaties zoals bloedstolsels na een keizersnee te voorkomen.

Hoewel je het de eerste dagen niet moet overdrijven, kun je herstellen door beetje bij beetje te lopen. Regel je fysieke activiteit, totdat een arts je toestaat om meer gematigde oefeningen te doen.

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.