Welke onderzoeken doen tijdens je zwangerschap?
Verschillende medische onderzoeken worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap om de gezondheid van de moeder en de foetus te waarborgen.
Bloedonderzoek, echografie, bezoeken aan de gynaecoloog … Als je erover denkt een baby te krijgen, moet je er rekening mee houden dat je tijdens je zwangerschap talrijke testen en onderzoeken moet ondergaan.
Deze onderzoeken worden uitgevoerd gedurende de gehele zwangerschap om de gezondheid van de moeder en de foetus te controleren.
Hoewel nieuwe medische ontwikkelingen de risico’s tijdens de zwangerschap hebben verkleind, zijn er helaas nog steeds enkele dingen die het leven van de baby in gevaar kunnen brengen.
In het ideale geval zou je samen met je partner je arts moeten bezoeken nog voordat je zwanger wordt. Dit eerste consult vóór de zwangerschap stelt de arts namelijk in staat om na te gaan of het lichaam van de toekomstige moeder in voldoende gezonde staat is voor een zwangerschap.
De steun van een gynaecoloog is dus essentieel; hij biedt je namelijk alle vereiste hulp om je zwangerschap gezond te laten verlopen.
Welke onderzoeken moet je doen tijdens de zwangerschap?
Laten we eerst de zwangerschap in drie trimesters verdelen. Dat maakt het namelijk makkelijker je uit te leggen welke testen je moet doen tijdens je zwangerschap.
Eerste trimester
Tijdens het eerste trimester heb je je eerste consult als zwangere vrouw. Meestal zal dit eerste consult vrij algemeen zijn. Je zult onder andere informatie krijgen over wat er de komende maanden staat te gebeuren.
Daarnaast doe je in de eerste drie maanden van je zwangerschap je eerste bloedonderzoek en echo.
Je eerste consult zal ook best lang duren. Dat is omdat je arts een uitgebreide beoordeling van je gezondheidsstatus zal willen maken.
Tijdens deze prenatale diagnose zullen allerlei aspecten aan de orde komen. Denk bijvoorbeeld aan de voorgeschiedenis van jouzelf en van je familie, allergieën en andere mogelijke complicaties die zich kunnen voordoen. Dit alles zal worden besproken en in overweging worden genomen.
Zoals je kunt zien, dient het eerste consult vooral om factoren op te sporen die de zwangerschap in gevaar zouden kunnen brengen. De eerste controles helpen namelijk bij het opsporen van afwijkingen van de foetus.
Echo’s geven vanaf het eerste trimester informatie over de ontwikkeling van de baby.
De onderzoeken
Dit zijn de onderzoeken die je tijdens het eerste trimester zou moeten ondergaan:
- Vroege biochemische evaluatie (tijdens het eerste consult met je arts)
- Urine- en bloedonderzoek (één bij de aanvang van het trimester)
- Gewichtscontrole
- Vaginaal onderzoek
- Meten van de bloeddruk
- Vroege echografie (tussen de zesde en elfde week)
- Test op rodehond (tussen de 9e en 11e week)
- Vlokkentest (tussen de 10e en 12e week)
- Nekplooimeting (tussen de tiende en veertiende week).
- Doppler-echografie met hoge resolutie (één per trimester als er risico’s zijn)
“Een vrouw die net is bevallen, is als een prachtige boom die bloeit”
—Peter Jackson—
Tweede trimester
In het tweede trimester zou je testen moeten doen om eventuele afwijkingen van de foetus aan het licht te brengen.
Sommige van deze onderzoeken zijn vooral belangrijk voor zwangere vrouwen die ouder zijn dan 35. Ze zijn tevens van belang voor vrouwen die foetale afwijkingen hadden bij eerdere zwangerschappen of geboorten.
De onderzoeken
Hier is een lijst met de onderzoeken die je tijdens het tweede trimester zou moeten ondergaan:
- Urine- en bloedonderzoek
- Gewichtscontrole
- Meten van de bloeddruk
- Vruchtwaterpunctie
- Doppler-echografie (één per trimester als er risico’s zijn)
- Triple-test, ook wel de Kettering test genoemd (tussen de veertiende en zestiende week).
- Alfafoetoproteïne (tussen de veertiende en zestiende week)
- Navelstrengpunctie (tijdens de zeventiende week)
- Morfologische echografie (rond de 20ste week)
- De tweede echografie (rond de 20ste week)
- De O’Sullivan-test. Dit is een glucosetest die eventuele zwangerschapsdiabetes opspoort (tussen de 24ste en 28ste week)
Derde trimester
Tijdens dit trimester zul je je specialist regelmatig moeten bezoeken om zowel gynaecologische als laboratorium testen te doen.
Rond week 37-38 moet je bovendien nieuwe gynaecologische onderzoeken ondergaan om de baarmoederhals te controleren. Dit onderzoek zal de ontsluiting van de baarmoederhals bepalen. Daarnaast zal het ook de positie van de baby en de klinische kenmerken van je bekken vaststellen.
Tijdens de laatste weken van je zwangerschap zal je arts de staat van de placenta en het vruchtwater beoordelen. Hij doet dit om snel te kunnen reageren in geval van afwijkingen.
De onderzoeken
Dit zijn de onderzoeken die je tijdens het laatste trimester van je zwangerschap zou moeten doen:
- Urine- en bloedonderzoek (één per trimester)
- Gewichtscontrole en meting van de bloeddruk bij elk consult
- Doppler-echografie (één per trimester als er risico’s zijn)
- Echografie (tussen de 28ste en 37ste week)
- Onderzoek van vaginale afscheiding (vanaf de 35ste week)
- Foetale monitoring (tijdens de 40ste week)
De testen en onderzoeken die je tijdens je zwangerschap moet doen, zijn niet alleen essentieel voor jouw gezondheid maar ook voor die van je baby. Je moet dus geduldig zijn en al deze onderzoeken periodiek uitvoeren.