Week 25 van de zwangerschap: wat kan je verwachten
Week 25 van de zwangerschap is een belangrijke tijd voor zowel de moeder als de baby. Tijdens dit stadium zijn de longen van de baby volledig gevormd en gaat de baby door met groeien.
Daarnaast verandert er ook veel met het lichaam van de moeder en ze ervaart verschillende symptomen.
Tijdens week 25 kan de foetus zijn ogen al open doen en heeft hij wimpers. Hij kan zijn tong naar de zijkanten bewegen en zijn nagels zijn aan het groeien.
Het hoofd is erg groot in verhouding met de rest van het lichaam van de baby. Maar beetje bij beetje zullen zijn hoofd en lichaam beter in proportie groeien.
Week 25 van de zwangerschap: een cruciaal stadium voor de baby
Na 25 weken is je kleine ongeveer 43 centimeter groot en weegt ongeveer 680 gram. Natuurlijk groeien niet alle baby’s even snel, maar de meeste baby’s zijn ongeveer even groot na 25 weken.
Genen en de omgeving hebben veel invloed op de groei van je kleine, hoewel dat niet opvalt bij de geboorte. Naarmate je zwangerschap vordert zal de vloeistof en werking van de nieren verbeteren.
Vruchtwater
Naarmate je zwangerschap vordert zal het vruchtwater om je baby heen meer gaan lijken op urine. De bloedstroom in de navelstreng en de placenta houdt je baby op goede temperatuur.
De temperatuur van je baby zal steeds dichter bij jouw temperatuur komen naarmate de weken voorbij gaan.
Bruin vetweefsel
Tijdens de 25e week van de zwangerschap ontwikkelen baby’s bruin vetweefsel. Dit vetweefsel zorgt ervoor dat het lichaam warmte voelt en meer energie heeft. Het verschijnt meestal op de borst, rug en nek.
Het keratineproces van de huid
Na 25 weken wordt de huid van je baby sterker en zullen de aderen beter zichtbaar worden.
De huid van je baby zal meer keratine produceren, wat vooral in zijn handen en voeten zit.
Hoe verandert het lichaam van de moeder tijdens de 25e week van de zwangerschap?
Het lichaam van een zwangere vrouw heeft al veel veranderingen ondergaan wanneer ze de 25 weken bereikt. Je hebt al een opvallende buik gekregen.
Het is belangrijk om geschikte kleding te hebben, omdat je zeker nog meer zult aankomen. Vermijd strakke, oncomfortabele kleding en kies voor katoenen ondergoed.
Slaapproblemen tijdens week 25
Tijdens de 25e week van de zwangerschap zullen er zich veel veranderingen voor doen in de buik. Vaak word het moeilijker om in slaap te komen door de vergroting van de buik.
Daarnaast zijn de bewegingen van de baby duidelijker geworden en beweegt hij veel tijdens de nacht.
Overdag functioneren de bewegingen die je maakt als het wiegen van de baby, waardoor hij het grootste deel van de dag slaapt. Dus wanneer jij net klaar bent om even te rusten, zal je baby wakker worden en bewegen.
Tijdens dit stadium van de zwangerschap is het moeilijker voor vrouwen om in slaap te vallen of comfortabel te slapen. Doordat je baby groter is geworden staat er meer druk op je blaas, waardoor je constant naar het toilet moet.
Hormonen hebben ook schuld, omdat de toename van het oestrogeengehalte het moeilijker maakt om te slapen.
“Opwinding en bezorgdheid over de bevalling zorgen er ook voor dat vrouwen ‘s nachts wakker blijven tijdens de zwangerschap, vooral in de laatste maanden”
Brandend maagzuur
Er is een grote kans dat je te maken zal hebben met brandend maagzuur in deze fase van de zwangerschap. Dit komt door de afgifte van het progesteron hormoon, die de spijsvertering vertraagt en je spieren ontspant.
Als gevolg zullen er maagsappen in je slokdarm terecht komen. Naarmate de zwangerschap vordert zal dit alleen nog maar erger worden.
De druk die je baby uitoefent op je buik vermindert de ruimte voor voedsel, wat ook kan zorgen voor ongemak.
Winderigheid
Winderigheid tijdens week 25 van de zwangerschap komt ook vaak voor. Soms kan de pijn bij winderigheid verwart worden met weeën.
Op dit moment kom je dichterbij je uitgerekende datum, dus het is belangrijk om te letten op de signalen die je lichaam geeft.
Het zwellen van de benen of voeten
Opgezwollen handen en voeten zijn een veelvoorkomende kwaal tijdens deze fase. Dit wordt veroorzaakt door de gewichtstoename. Je gewicht kan ervoor zorgen dat je hormoonniveaus veranderen, waar je gewrichtsbanden onder zullen leiden.
Een ander hartritme
Moeders ervaren een verandering in hun hartritme. Hierdoor kan je erge stemmingswisselingen hebben en variaties in energie.
Het is belangrijk dat je partner deze veranderingen begrijpt en je hiermee helpt.
Je stemmingswisselingen hebben te maken met de verandering in je hormoonniveaus en is dus heel normaal.
Natuurlijk zullen je hormonen weer als vanouds worden nadat je bevallen bent.
Je kan je baby duidelijk zien op echo’s
Dit is de perfecte tijd om een echo te laten maken. In week 25 kan je je baby heel duidelijk zien.
Terwijl je naar je echo kijkt op het scherm, zie je misschien een gaap, een schop of zie je je baby zelfs op zijn duim zuigen. De hartslag van je baby zal erg duidelijk te horen zijn.
Dit is een belangrijke fase in je zwangerschap, dus zorg goed voor jezelf. Je kan nog aan lichte sport doen, maar onthoudt dat onverwachte bewegingen gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.
De gezondheidsontwikkeling van je baby is erg afhankelijk van je gewoontes tijdens de zwangerschap. Je moet ongezonde gewoontes die negatieve gevolgen hebben voor je baby ontwijken, vooral tabak en alcoholische dranken.
Vergeet niet dat het leven dat in je groeit een grote verantwoordelijkheid is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sevilla-Montoya, R., Grether-González, P., Quintana-Palma, M., Martínez-Juárez, A., Aguinaga-Ríos, M. El papel de la genética en la restricción del crecimiento intrauterino. Perinatol Reprod Hum 2012; 26 (2): 115-120
- Huamán Guerrero, Moisés, & Sosa Olavarría, Alberto. (2015). Madurez pulmonar fetal: evaluación ecográfica, ¿es confiable?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 61(4), 427-432. Recuperado en 25 de mayo de 2021, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322015000400013&lng=es&tlng=es.
- Vicente, M. Crecimiento fetal y del recién nacido: análisis de la composición corporal y parámetros endocrino-metabólicos al nacimiento y a los 12 meses de vida. Universitat de Barcelona. 2009.
- Aros A, S. Exposición fetal a alcohol. Rev Chil Pediatr 2008; 79 Supl (1): 46-50
- F. Mataa, I. Chulvia, J. Roiga, J.R. Herediaa, F. Isidroa, J.D. Benítez Sillerob, M. Guillén del Castillo. Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. Revista Andaluza de Medicina del Deporte. Vol. 3. Núm. 2. Pág. 68-79.
- Gonzales, G. Impacto de la altura en el embarazo y en el producto de la festación. Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2012; 29(2):242-49.
- Cabanyes Truffino, J. “El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano.” Pediatría Atención Primaria 16.63 (2014): e101-e110.