Wat moet er in de ziekenhuistas van de nieuwe moeder?

Normaal gesproken gaat tijdens de zwangerschap al je zorg uit naar de baby. Al vanaf de eerste dag dat je weet dat je zwanger bent begin je met het kopen van babyspulletjes. Maar wat moet er in de uitzet van de moeder? Wanneer moet je die klaar hebben?
Wat moet er in de ziekenhuistas van de nieuwe moeder?
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Geschreven door María José Roldán

Laatste update: 22 december, 2022

Een tweede zwangerschap heeft zo zijn voordelen. Een daarvan is dat je bekend bent met wat er gaat gebeuren. Je weet waarschijnlijk al wat je nodig zult hebben in de ziekenhuistas voor de baby en de moeder.

Voor een nieuwe moeder kan het echter wel lastig zijn om voorbereidingen te treffen en de tas klaar te maken die je op de dag van de bevalling mee zult nemen naar het ziekenhuis. Je vraagt je af: “Is dit wel of niet nodig?” “Heb ik wel voldoende bij me?”

In elk geval is aan te raden dat je als toekomstige moeder georganiseerd bent en de problemen die op je pad komen gaandeweg oplost. De sleutel om de juiste uitzet voor je ziekenhuistas voor te bereiden is organisatie, samenhang en inzicht. Dit zal je helpen bij het wegnemen van twijfels en het vinden van concrete oplossingen.

Als je geen idee hebt van wat er in de ziekenhuistas moet, is het goed om daarover informatie in te winnen. Het gaat niet alleen om de spulletjes voor de baby, maar wat heeft de moeder zelf nodig? We geven je daarom in dit artikel enkele adviezen en we hopen dat je deze kunt gebruiken.

De uitzet voor moeder en baby

Wat moet er in de ziekenhuistas van de nieuwe moeder?

Waarschijnlijk heb je al de babyspullen al bijeen verzameld op het moment dat je besloot om te beginnen met de voorbereidingen van je totale uitzet en jouw ziekenhuistas. Over het algemeen neemt het klaarmaken voor de komst van de baby al onze tijd, energie en zelfs ons budget in beslag.

Toch zul je iets moeten reserveren voor het laatste moment. Er zullen namelijk ongetwijfeld dingen zijn die je niet hebt en waarvoor je dus nog de deur uit moet om ze te halen.

Het is goed om bijtijds te plannen, en ingeval het nodig is, elk onderdeel op te schrijven. Om te beginnen raden we je aan om na te gaan wat je al hebt en wat je nog nodig hebt.

Ook al zullen slechts enkele moeders zich om hun uiterlijk bekommeren, is het toch belangrijk om te bedenken hoe je eruit zult zien en wat je graag mee zou willen nemen.

Overmatige zorgen zijn echter niet nodig. Een poos voor de bevalling zal de verloskundige ook aangeven welke producten je mee moet nemen naar het ziekenhuis. Dit zijn dingen zoals documenten, medicijnen en extra benodigdheden.

Bovendien willen we je wijzen op het feit dat er veel mensen zijn die je graag willen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de grootouders van de baby, vrienden en overige ervaringsrijke familieleden.

Wel bevelen we je aan om een checklist te maken die je helpt bij de organisatie. Je kunt zo beter overzien wat je allemaal mee moeten nemen en wat er nog ontbreekt. De checklist kan er ongeveer als volgt uitzien.

Dingen die in de ziekenhuistas horen van de nieuwe mama

  • De spullen die bij de uitzet van de baby horen, zoals de rompertjes, luiers en kleertjes
  • Ochtendjas of pyjama die het makkelijk maken om borstvoeding te geven, dus met knopen of iets anders dat je van voren open kunt maken. De voorkeur gaat uit naar katoen of zachte en prettige materialen
  • Grote en hoge katoenen of wegwerponderbroeken
  • Speciaal maandverband voor na de geboorte
  • Pantoffels
  • Zoogcompressen voor na de borstvoeding om de overtollige moedermelk te absorberen
De ziekenhuistas moet je op tijd voorbereiden
  • Losse kleding die je kunt dragen als je het ziekenhuis verlaat, bij voorkeur die kleding die je de laatste maanden van je zwangerschap droeg.
  • Persoonlijke documenten: legitimatie, betaalmiddelen zoals bankpas en geld, recente medische verklaringen en verslagen.
  • Toiletspullen: shampoo, tandenborstel en tandpasta, zeep, kam, haarspelden en clips etc.
  • Het is belangrijk om naar eigen behoefte je extra dingen erbij te doen, zoals make-up, foto- en/ of videocamera, muziek, boeken, het babyboek en andere dingen waar je waarde aan hecht.

Bereid je op tijd voor

Je moet er rekening mee houden dat de bevalling zich eerder kan aandienen  dan de verwachte datum. Het is dus raadzaam om de ziekenhuistas ruim op tijd klaar te hebben. Je weet dat vanaf de 37ste week de baby zich elk moment kan aankondigen voor de geboorte. Je kunt daarom beter van te voren alles klaar hebben.

De ziekenhuistas gereed hebben vanaf de 37ste week of wachten tot het allerlaatste moment, de keuze is uiteraard aan jou. Het advies voor de aanstaande moeder is echter dat ze op tijd voorbereid is.

Ook al blijft er mogelijk wat tijd over om de laatste boodschappen te doen, is het beter dat alle energie van papa en mama zich concentreert op de geboorte van het kind.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.