Wat gebeurt er als de bevalling vertraagd is?

Als de bevalling nog steeds niet begint rond de uitgerekende datum betekent dit niet meteen dat de bevalling vertraagd is. Het kan gewoon een misrekening zijn.
Wat gebeurt er als de bevalling vertraagd is?

Laatste update: 22 januari, 2019

Je hebt het je misschien wel eens afgevraagd: wat gebeurt er als de bevalling op zich laat wachten? Dit is een terechte vraag, omdat wanneer de bevalling vertraagd is, dit verschillende risico’s voor de baby met zich mee kan brengen.

De bevalling kan door verschillende oorzaken worden vertraagd. Het is normaal dat je je zorgen maakt wanneer de door je arts aangegeven datum zonder bevalling voorbij gaat.

Vandaar dat het belangrijk is dat je weet welke factoren de geboorte van je kind kunnen vertragen.

Omdat de placenta niet meer zo goed werkt als aan het begin, is er een vermindering van zuurstof en voedingsstoffen voor de baby. Dit kan verschillende complicaties voor de foetus met zich mee kan brengen.

Hoewel je het misschien niet gelooft, komt het echter vrij vaak voor dat de bevalling vertraagd is. Drie op de tien toekomstige moeders bevallen na hun uitgerekende datum. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

4 factoren die het moment van bevallen wat uitstellen

De meest voorkomende factoren voor een bevalling die op zich laat wachten zijn de volgende:

Misrekening

Artsen schatten het begin van de zwangerschap in op 14 dagen na de laatste menstruatie. Op basis hiervan voorspellen ze vervolgens de datum dat de baby zal worden geboren.

Weinig vrouwen hebben echter een menstruatiecyclus die precies 28 dagen duurt. Alleen dit al kan fouten veroorzaken als het gaat om het berekenen van de exacte geboortedatum van de baby

Factoren waardoor de bevalling vertraagd kan zijn

Eerste zwangerschap

Als het om vrouwen gaat die voor het eerst moeder worden, is de kans groter dat ze pas na 40 weken bevallen.

Nieuwe moeders hebben meer tijd nodig voordat hun baarmoeder klaar is voor de bevalling. Dit komt omdat ze geen eerdere geboorten hebben gehad die hun baarmoeder al hebben voorbereid.

Stress en angst

Dit komt voor bij vrouwen die bang zijn voor de bevalling. Vaak komt dat door wat ze hebben gehoord over de ervaringen van andere moeders.

Daarom is het zo belangrijk voor toekomstige moeders om ontspannen te zijn wanneer de tijd komt om te bevallen.

Progesteron

Als je progesteron moest nemen om een vroeggeboorte of miskraam te voorkomen, kan dit als gevolg de bevalling vertragen.

Wat zijn de mogelijke risico’s van een vertraagde bevalling?

Enkele van de risico’s van een latere bevalling dan was uitgerekend:

  • Toename van het gewicht en de grootte van de baby. Dit kan problemen veroorzaken wanneer de baby hierdoor niet goed door het bekken past. Het kan er ook voor zorgen dat een keizersnede nodig is.
  • Minder vruchtwater. Je baby dobbert als het ware in het vruchtwater in je baarmoeder. Wanneer er minder vruchtwater is, kan het gebeuren dat je baby druk uitoefent op de navelstreng. Als gevolg hiervan bestaat dan het risico dat de placenta als het ware slijt. Dit kan leiden tot een vermindering in de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor de baby.
  • De baby heeft direct hulp nodig. Dit gebeurt wanneer de hartslag van de baby niet normaal reageert.
  • Contaminatie van de baarmoeder met meconium.  De eerste ontlasting van een baby heet meconium. Wanneer de baby meer tijd doorbrengt in de baarmoeder dan nodig is, kan het gebeuren dat de baby daar voor het eerst poept. De baby kan het meconium dan tijdens de geboorte opzuigen.
  • Dood van de foetus. Gelukkig komt dit zelden voor, maar de risico’s nemen wel toe na de 42ste week van de zwangerschap.
Wat zijn de risico's als de bevalling vertraagd is

Wat moet je doen als de bevalling vertraagd is?

Er zijn veel complicaties die kunnen optreden als de bevalling vertraagd is. Nadat de 40ste week is verstreken, moet de arts de foetus en de moeder goed controleren om te zien of alles in orde is.

Vervolgens is er een keuze: de bevalling opwekken, overgaan tot een keizersnede of nog even afwachten en zien of de bevalling op een natuurlijke manier vanzelf begint.

Als je al dicht tegen je 42ste zwangerschapsweek zit en je arts heeft besloten om de bevalling op te wekken, zijn er verschillende methoden die kunnen worden gebruikt. We noemen er twee:

  • Het direct in de vagina plaatsen van prostaglandinen die weeën veroorzaken.
  • Het toedienen van oxytocine. Oxytocine wordt via een infuus toegediend om weeën op te wekken.

Is de geboorte wel vertraagd?

Een groot percentage vrouwen herinnert zich niet de exacte datum van hun laatste menstruatie. Dit maakt het dan dus moeilijk om een exacte geboortedatum te voorspellen.

Bovendien hebben niet alle vrouwen een identieke en regelmatige menstruatiecyclus. Daarnaast wordt in de meeste gevallen geen echografie vroeg in de zwangerschap uitgevoerd om de vermoedelijke geboortedatum vast te stellen.

Dus als je de 40ste week van je zwangerschap hebt bereikt en er zijn nog steeds geen tekenen dat de geboorte spoedig zal plaatsvinden, betekent dat dan dat de bevalling van je kind is vertraagd?

Het antwoord is nee; het is veel voor de hand liggend dat er gewoon een misrekening is gemaakt bij het voorspellen van de geboortedatum .

De uitgerekende geboortedatum is een geschatte berekening. En ja, er zijn bepaalde risico´s als deze datum voorbij gaat zonder tekenen dat de baby eraan komt. Maar het goede nieuws is dat de meeste baby’s gewoon gezond worden geboren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.