Hoe bereid je je voor op de dag van de bevalling?
Je kan het nog steeds niet geloven. Na maanden vol verwachting is de grote dag bijna gekomen. Het duurt niet lang meer totdat je je baby in je armen kan houden. Maar eerst moet je je voorbereiden op de dag van de bevalling. Lees verder voor 12 tips!
Het lijkt onwerkelijk, maar langzaamaan zal je moeten beginnen met het voorbereiden op de dag van de bevalling van je baby. Na een lange tijd wachten, is je zwangerschap bijna volbracht. Over een aantal weken zal je baby bij je zijn.
Vanaf dat moment is het gedaan met je vrije tijd. Je moet daarom profiteren van deze periode van je zwangerschap om bepaalde belangrijke dingen voor te bereiden, voordat je baby ter wereld komt.
Bovenal moet je proberen te voorkomen dat onvoorziene problemen de belangrijkste dag van je leven verpesten.
De babykamer, het wiegje en je ziekenhuistas zijn een paar kleine dingen die je niet moet vergeten voor te bereiden.
Volg het volgende advies op vanaf week 36 van je zwangerschap, zodat je straks klaar bent voor de dag van de bevalling.
12 tips om klaar te zijn voor de dag van de bevalling
De tas
Na zeven maanden zwangerschap is het slim om altijd je tas met belangrijke spullen voor jou en je baby klaar te hebben staan.
- Luiers voor pasgeborene, babydoekjes en baby olie.
- Een paar katoenen jumpsuits met lange open mouwen aan de voorzijde, mutsjes en sokken.
- Een deken en een paar slofjes zullen geen overbodige luxe zijn.
- Ook zou je creme mee kunnen nemen voor schaafwondjes en het schoonmaken van de navelstreng.
- De moeder moet niet vergeten om nachtjaponnen mee te nemen met een opening aan de voorkant, om de borstvoeding te vergemakkelijken.
- Een badjas, slippers, hoog aansluitend ondergoed, een postnatale band, voeding bh’s en borstkompressen, allemaal handig om mee te nemen.
- Als toevoeging kunnen creme tegen luieruitslag, groot damesverband en items voor je persoonlijke hygiene van pas komen.
De vader doet er ook goed aan een setje kleding, ondergoed, sokken en een pyjama mee te nemen. Ook slippers en spullen voor de persoonlijke hygiene zijn aan te raden. Dit uiteraard alleen als hij ook mag blijven, wat niet altijd het geval is.
Prenatale tests
Waarschijnlijk heeft je gynaecoloog bepaalde testen afgenomen om te kijken of je fysiek in staat bent om te bevallen. Denk hierbij aan bloedtesten en een hartfilmpje.
Vergeet niet de resultaten hiervan altijd bij de hand te hebben. Je zou zelfs al de uitslagen van alle testen gedurende de zwangerschap mee kunnen nemen in een mapje.
Belangrijke documenten en telefoonnummers
Wanneer je klaar wil zijn voor de dag van de bevalling, zorg dan dat je altijd je belangrijke documenten bij je hebt. Bewaar ook belangrijke telefoonnummers, zoals die van je gynaecoloog, de kliniek en het consultatiebureau.
De babykamer
Het is tijd om de puntjes op de i te zetten in de babykamer: het wiegje, de commode en zelfs het speelgoed. Je kind heeft behoefte aan een fijne ruimte om te slapen en te spelen. Zorg ervoor dat de kamer is uitgerust met de nodige spulletjes.
Wat betreft de decoratie is het raadzaam om warme kleuren te gebruiken. Speel met natuurlijk licht en zorg voor een aangename temperatuur. Een stoel in de kamer is raadzaam om het geven van borstvoeding aangenaam te maken.
De wieg of het bedje
Gedurende de eerste maanden wordt een wiegje aanbevolen omdat deze kleiner is en daarom gezelliger voor het kind. Ook zou je kussens of dekens kunnen gebruiken om de ruimte in het bedje te verminderen en zo een warm nestje te creëren.
Om ongemak zoals maagreflux te voorkomen, is het slim om het wiegje iets te kantelen.
Diepgevroren voeding
Overweeg om Tupperware bakjes met eten te bewaren in de vriezer, zodat je het op de dag van de bevalling alleen nog maar hoeft op te warmen.
Wanneer de baby komt zal hij namelijk alle aandacht opeisen. Op deze manier kun je de toch al schaarse tijd besparen en kun jij je focussen op de thuiskomst met je nieuwe aanwinst binnen het gezin.
Vergeet de luiers niet
Om te zorgen dat je klaar bent op de dag van de bevalling is het niet voldoende om slechts een handjevol luiers in huis te hebben. Je zult merken dat je er snel doorheen gaat.
Wees op geen enkele manier onvoorbereid. Luiers, baby olie en babydoekjes moeten altijd voorradig zijn. Thuis en in de luiertas.
Slaap
Hoogstwaarschijnlijk maken zenuwen en angsten het je moeilijk om in slaap te vallen. Het is echter belangrijk om te ontspannen en zoveel te rusten als je kan voordat je kind ter wereld komt.
Wanneer je kind er eenmaal is, zul je begrijpen hoe moeilijk het is om in slaap te vallen tijdens de eerste paar maanden van hun leven.
Vergeet dus niet zoveel mogelijk te slapen. Als je moe wordt zullen de dagen voorafgaande aan de bevalling namelijk nog zwaarder zijn en is het moeilijker om je aan voor te bereiden en aan te passen tijdens de eerste dagen als moeder.
Doe bekkenbodem oefeningen
Train en verstevig de bekkenbodemspier om de elasticiteit die nodig is op de dag van de bevalling te vergroten. De bekende bekkenbodemoefeningen bestaan uit het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspier. Dit is de spier waarmee je ook je urine ophoudt.
Oefen ademtechniek
Je staat oog in oog met een moment waar je op voorbereid moet zijn. Wanneer je een ‘pufcursus’ hebt gevolgd, is dit het moment om te evalueren wat je hebt geleerd.
Anders gezegd, het is tijd om te leren hoe je moet ademen tijdens elke fase van de bevalling. Hiermee kan je pijn verminderen en op de juiste momenten ontspannen.
Persoonlijke hygiene
Wil je klaar zijn voor de dag van de bevalling? Knip dan je vinger- en teennagels kort, om te voorkomen dat je je baby beschadigd.
Doe je ringen, oorbellen en andere sieraden af. Deze zijn niet alleen gevaarlijk voor je baby, maar ook in de verloskamer niet gewenst. Het zijn niet-steriele voorwerpen met de kans op infectie en daarom verboden.
Ontharing is niet nodig. Het is aan de moeder of ze dit wel of niet doet.
Licht je familie in
Het ideale tijdstip om je familie en vrienden in te lichten is geheel het besluit van de moeder.
Om de opgewondenheid van het stel te verlichten is het wellicht gemakkelijker om na de geboorte een aankondiging te doen. Dit kan een lange rij wachtenden in de ziekenhuishal voorkomen tijdens de bevalling.