Voeding die de bevalling kan opwekken, bestaat dat?

20 september 2018

Bestaat er voeding die de bevalling kan opwekken? Er zijn verschillende mythes met betrekking tot dit onderwerp. Veel mensen zijn er van overtuigd dat er zoiets bestaat als voeding die de bevalling kan opwekken.

Helaas is er te weinig wetenschappelijk bewijs voor deze aanname. Echter, een vrouw die in verwachting is kan bepaalde voedingsmiddelen uitproberen wanneer de zwangerschap het einde nadert en de geboorte niet lang meer op zich laat wachten.

Bestaat er voeding die de bevalling kan opwekken?

Veel vrouwen die ervaring hebben met dit onderwerp zeggen ja. Andere die geen ervaringen hebben hopen er wel op en zijn bereid dit uit te proberen.

Wanneer je benieuwd bent naar dit onderwerp, geven we je enkele ‘recepten’ die je dat extraatje geven waar je naar zoekt.

Voeding die de bevalling kan opwekken: feiten en fabels

1. Aromatische kruiden en specerijen

Dit idee is vrij goed getest. Velen geloven dat kruiden zoals basilicum, oregano, tijm, peterselie, salie, anijs en cayennepeper de opwekking van de weeën zouden kunnen uitlokken. Echter zijn veel van deze kruiden verboden tijdens de zwangerschap omdat ze een miskraam zouden kunnen veroorzaken.

Het is mogelijk dat deze kruiden de weeën zouden kunnen opwekken, maar je moet zeer voorzichtig met de hoeveelheid zijn. Je moet dit tevens eerst bespreken met je specialist.  

2. Wonderolie

Het is begrijpelijk dat je bang bent sommige van deze voedingsmiddelen te gebruiken. Mythes over wonderolie zijn verouderd. Deze olie wordt geproduceerd uit een giftig zaad, maar heeft medicinale eigenschappen.  

Het wordt aangenomen dat wonderolie de bevalling kan uitlokken. Het is in staat om de darmen te laten samentrekken. Dit zorgt voor krampen in de baarmoeder, wat de bevalling in gang kan zetten.

Het is echter niet aan te bevelen om wonderolie in te nemen. Je kan het wel gebruiken om je buik mee in te masseren.

Moeder houdt zwangere buik vast

3. Pittig gekruid voedsel

Pittig gekruid voedsel wordt gedurende de zwangerschap niet aangeraden omdat het in verband wordt gebracht met maagzuur en andere complicaties in het maagdarmkanaal.

Hoewel het opgenomen is in de lijst van voedsel dat de bevalling zou kunnen opwekken, is er geen bewijs dat dit echt werkt. 

4. Ananas

Is dit voeding die de bevalling kan opwekken? Dit fruit heeft veel verschillende eigenschappen. Afgaande op meerdere moeders, kan dit de bevalling doen versnellen. De aanname is dat het enzym bromelaïne, dat aanwezig is in verse ananas, in staat is om de baarmoedermond te verzachten.  

En hoewel dit waar is, is het gehalte bromelaïne in ananassen erg laag. Je zou grote hoeveelheden fruit moeten eten om hiervan iets te merken.

5. Frambozenbladeren

Het gebruik van frambozenbladeren is gebruikelijk bij de bereiding van ontspannende theesoorten. Dit betekent dat het ontspannende effect wellicht helpt het stressniveau te verlagen gedurende het einde van je zwangerschap. Wellicht bereikt deze ontspanning zelfs de baarmoeder.

6. Knoflook

Dit gaat tezamen met de aromatische kruiden die eerder genoemd zijn en kunnen de foetus naar de goede plaats brengen net voor de bevalling. Het eten van voldoende knoflook zou de bevalling in gang kunnen zetten, maar ook dit is nooit bewezen.

7. Een plant die zilverkaars heet

Het is geen veelvoorkomende plant, maar deze noord Amerikaanse plant wordt vaak gebruikt in de vorm van thee. Bij het drinken van zilverkaars-thee zouden sterke weeën uitgelokt moeten worden.

Er is hiervoor geen wetenschappelijk bewijs, daarom is het wenselijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en continue in contact te blijven met je dokter.

Overwegingen voordat je de bevalling probeert op te wekken

Overwegingen voordat je de bevalling probeert op te wekken

Zoals we al eerder aangaven, is de meerderheid van de voeding en de supplementen die geacht worden om de bevalling in gang te zetten niet wetenschappelijk getest. Ook is het niet zeker of deze methodes allemaal veilig zijn.

Daarom is het van belang om, voordat je je waagt aan één van deze technieken of producten, altijd de hoeveelheden laag te houden en ze te vermijden wanneer dit je aangeraden wordt. 

Over het algemeen worden alternatieve medicijnen niet aangeraden voor zwangere vrouwen. Daarom is het een goed idee om korte lijntjes te houden met specialisten en geen onnodige risico’s te nemen. 

De beslissing om deze voeding te gebruiken om de bevalling op te wekken is voor iedereen persoonlijk. Maar wij raden je aan om je bij de voeding te houden, waarvan zeker is dat het veilig is.

Bijvoorbeeld in het geval van de ananas. Het is bijna onmogelijk om hier te veel van te eten. Andere producten zoals chocolade kun je beter in kleinere hoeveelheden nuttigen.

Het is echter belangrijk om de gezondheid van jezelf en die van je baby niet op het spel te zetten. De bevalling komt vanzelf. Ontspan je en wacht daar rustig op.