7 tips om over de angst voor de bevalling heen te komen
In dit artikel zullen we tips geven om over de angst voor de bevalling heen te komen. Deze angst is heel gewoon, vooral voor nieuwe moeders.
Alles is gereed voor de komst van de baby. Je hebt alle voorbereidingen getroffen en daarom ben je blij en ongeduldig. Maar ondanks alles is er misschien iets waar je bezorgt over bent.
Een bevalling is een unieke en onvergetelijke ervaring. Maar als dingen niet gaan zoals verwacht, kan het ook een bittere herinnering achterlaten.
Daarom is het belangrijk dat je zo goed mogelijk voorbereid bent voor de dag van de geboorte van de baby. En je moet proberen kalm te blijven om allerlei gevolgen van stress te vermijden tijdens de bevalling.
7 tips om over de angst voor de bevalling te komen
Hieronder vind je 7 tips om over de angst voor de bevalling heen te komen.
1. Informeer jezelf over de kraamafdeling
Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, bekijk dan zo snel mogelijk in welk ziekenhuis je terecht kunt en hoe de kraamafdeling eruitziet. Je kunt je opgelucht voelen door bijvoorbeeld het lezen van opmerkingen over de kraamafdeling op het internet, of vraag de mening aan vrienden en familie.
Als je eenmaal weet bij welke kraamafdeling je waarschijnlijk zult bevallen, helpt het om door het ziekenhuis heen te lopen. Zo kun je de plaats beter visualiseren en op deze manier de komst van je kindje anticiperen.
2. Anticipeer op de komst van de baby
Om angst voor de bevalling te verminderen en je op de komst van de baby te anticiperen, kun je ook gespecialiseerde boeken lezen die je vertellen over de verschillende fasen van de bevalling. Hiermee kunnen je zorgen weggenomen worden en je vragen beantwoordt.
Vergeet ook niet om de kinderkamer in te richten en de laatste voorbereidingen te treffen om de geboorte van je kind tegemoet te zien.
3. Oefen ademhalingstechnieken
Als je dit nog niet gedaan hebt, gebruik de zwangerschap dan om ademhalingsoefeningen te leren zoals sofrologie, haptonomie of yoga. Deze disciplines zullen het mogelijk maken voor je geest en spieren om te ontspannen.
4. Ontmoet het medische team
Neem de tijd om de verloskundige, anesthesist of vroedvrouw, die aanwezig zal zijn bij de bevalling, te ontmoeten. Aarzel niet om vragen te stellen en je zorgen te bespreken.
Je moet onthouden dat je niet de eerste persoon bent die dit moment meemaakt. Als gevolg hiervan zijn deze professionals gewend aan angstige vrouwen die in verwachting zijn.
Wees gerust dat er in deze situaties geen domme vragen bestaan. Het belangrijkste is dat je op je gemak gesteld wordt.
Op het moment dat het kind geboren wordt, wordt de moeder ook geboren. De vrouw bestond al, maar de moeder nog niet. De moeder is iets geheel nieuws.
-Bhagwan Shree Rajneesh-
5. Vraag om hulp van je partner
Je partner moet je eerste steun zijn. Vraag hem om tijdens de bevalling aanwezig en actief te zijn. Hij kan je aanmoedigen, maar je ook kalmeren met behulp van massages, strelingen, of wat je ook nodig hebt.
Als je ook graag een vrouwelijke aanwezigheid wilt, moet je weten dat er ook doula’s zijn. Het werk van een doula is om bij je te zijn en je tijdens dit bijzondere moment te steunen.
6. De pijn kan verlicht worden
Het is natuurlijk niet rationeel om te zeggen dat een bevalling pijnloos is. Als je echter besluit om te bevallen zonder een ruggenprik, zijn er veel methoden effectief in het beheersen van pijnlijke weeën:
- Bewegen, rondlopen of dansen zorgen dat de baby sneller indaalt.
- Goed ademen is essentieel tijdens de bevalling, want het helpt je om je energie te focussen en de baby zo snel mogelijk uit te drijven.
- Iedere wee begeleiden met een visualisatie van de ontwikkeling van de baby betekent dat je je niet alleen op de pijn kan richten.
- Tussen iedere wee is het belangrijk om je maximaal te ontspannen en je gedachten te stoppen zodat je niet constant in gespannen staat bent.
7. Positief zijn
Als laatste, de beste manier om over de angst voor de bevalling heen te komen, is om positief te zijn over het magische moment waarop je eindelijk, na al deze lange maanden wachten, je kleintje in je armen kunt houden.
Zoals in alle dagelijkse situaties, zal positief en hoopvol blijven je helpen om jezelf mentaal te versterken zodat je dit speciale moment aankunt.
Tot slot moet je onthouden dat wat de oorzaak van je angst voor de bevalling ook is, het altijd goed is om de steun van een professional te krijgen.
Prenatale lessen of zwangerschapscursussen volgen, je angsten delen met de vroedvrouw of je gynaecoloog vragen stellen kunnen ook allemaal helpen om zoveel mogelijk antwoorden te geven en je angst voor de bevalling te verminderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ascargorta Eriz, L., Carro Balboa, B., Fuertes Hinarejos, M., & Montava Pascual, E. (2011). Miedo al parto. Metas de Enfermería, 14(4), 20-25. https://medes.com/publication/67153
- Carrascosa, L. (2009). El miedo al dolor en el parto y como afecta a su desarrollo. Importancia del parto natural. Madrid. 7ª edição.(Outubro, 2010). http://sohoquiropractica.com/wp-content/uploads/2016/02/el_miedo_y_dolor_en_el_parto3.pdf
- i Font, L. C. (2015). Miedo al parto y narrativas intergeneracionales: Una aproximación desde la antropología. Dilemata, (18), 129-145. https://www.dilemata.net/revista/index.php/dilemata/article/view/376