Psychologische veranderingen tijdens de zwangerschap

De zwangerschap is een speciale tijd in het leven van een vrouw, maar bij sommige zwangerschappen komen stressvolle problemen kijken. In feite horen bij deze tijd veel psychologische veranderingen, net als fysiologische problemen.
Psychologische veranderingen tijdens de zwangerschap

Laatste update: 19 juni, 2019

Zonder twijfel kan een zwangerschap een tijd vol blijdschap zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het ook bekend staat om de emotionele kwetsbaarheid en psychologische veranderingen.

Vrouwen zijn vatbaar voor verschillende psychologische veranderingen tijdens de zwangerschap, waaronder vermoeidheid en intense depressie.

Lichaamsveranderingen, de angst voor de bevalling en de vraag of je wel geschikt bent als moeder kunnen zorgen voor stress bij zwangere vrouwen. Helaas kan je last hebben van psychologische veranderingen die erg intens, maar ook zorgwekkend zijn.

Welke veranderingen hebben we het over? Hoe manifesteren ze zich? En wat zijn de aanbevolen remedies? In dit artikel zullen we al deze vragen beantwoorden.

Psychologische veranderingen tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap is een periode die vol zit met psychologische en fysiologische veranderingen. Tijdens de draagtijd kunnen vrouwen psychologische problemen ervaren zoals angst, depressie en psychologische vermoeidheid.

1. Stemmingswisselingen

Bij vrouwen kunnen stemmingswisselingen voorkomen zonder een bepaalde reden. Ze worden sterk beïnvloedt door hormonale verstoringen in het eerste trimester van de zwangerschap. Dit kan invloed hebben op het gedrag van een vrouw, hoe ze dingen waarneemt en haar algemene gemoedstoestand.

Helaas is het moeilijk om iets te doen aan de stemmingswisselingen tijdens een zwangerschap omdat ze vaak voorkomen op ongebruikelijke manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld een afkeer krijgen aan bepaalde geuren en bepaald voedsel, maar ook overgeven en misselijk kunnen tijdens deze eerste fase voorkomen.

In deze periode hebben vrouwen vaak veel vragen, twijfels over de zwangerschap, emoties en angsten. Dit kan leiden tot serieuze aandoeningen.

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

2. Depressie

Depressie is een ziekte die de gedachtes, acties en gevoelens van een persoon beïnvloedt. Sommige vrouwen zijn kwetsbaarder voor depressie tijdens deze periode en lijden hier echt aan.

Daarnaast zorgen de hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap vaak voor depressie en angst. Spanningen in de relatie gecombineerd met fysiek ongemak kan zorgen voor depressie bij zwangere vrouwen.

Depressie tijdens een zwangerschap moet behandeld worden omdat het voor serieuze problemen kan zorgen, zoals bijvoorbeeld miskramen en premature geboortes. Daarom kan het ook voor problemen bij de pasgeborene zorgen, zoals een laag geboortegewicht.

3. Angst

Tijdens de zwangerschap ben je niet alleen maar blij. Veel vrouwen hebben in deze periode last van angst. Het lichaam van een vrouw verandert, wat haar dagelijkse leven kan ontwrichten.

Daarnaast kunnen de hormonale veranderingen zorgen voor emotionele instabiliteit. Dit is dan ook waarom sommige vrouwen last hebben van angst.

Zoals we eerder hebben gezegd hebben vrouwen die in verwachting zijn last van intense psychologische problemen tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. In deze periode gaan vrouwen zich veel dingen afvragen en zich zorgen maken over dingen, zoals bijvoorbeeld:

  • angst voor een miskraam
  • angst voor de bevalling
  • zorgen over de gezondheid van de baby
  • angst voor het verliezen van de baby
  • onzekerheid over de geschiktheid als moeder

Lichamelijke veranderingen, de angst voor de bevalling en vragen over de geschiktheid als moeder kunnen zorgen voor angst bij zwangere vrouwen.

In het kort, de angst van een zwangere vrouw verhoogt de kans op een premature geboorte of een laag geboortegewicht. 

Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens een zwangerschap. Gelukkig leidt angst in de meeste gevallen niet tot ernstige gevolgen.

4. Psychische vermoeidheid

Moeders die in verwachting zijn ervaren veranderingen op psychologisch en fysiologisch gebied tijdens de trimesters van de zwangerschap. Dit zijn de kenmerken van elk trimester:

  • Het eerste trimester: hormonen zoals progesteron zorgen voor veranderingen in het slaappatroon. Misselijkheid en overgeven komen ook vaak voor in deze periode. Vrouwen voelen zich erg vermoeid met een onweerstaanbare drang om te slapen.
  • Het tweede trimester: de hoeveelheid progesteron in het lichaam neemt af. Zwangere vrouwen zijn minder vaak moe, het overgeven stopt eindelijk en ze hebben minder vaak slaapproblemen. De vermoeidheid kan echter ook toenemen in het tweede trimester wanneer ze een ijzertekort hebben.
Het tweede trimester
  • Het derde trimester: in deze fase komt de vermoeidheid vaak weer terug. De slaap kan ook verstoort worden. Vanaf dit moment krijgt het lichaam last van het gewicht van de baarmoeder en de baby. Om deze redenen is het natuurlijk om moe te zijn in het laatste trimester.

Zwangere vrouwen hebben tijdens deze negen maanden last van een verhoogde emotionele kwetsbaarheid en aanzienlijke hormonale veranderingen.

De aanstaande moeder maakt aanzienlijke psychologische veranderingen mee tijdens de zwangerschap. Als resultaat heeft ze zowel fysieke als emotionele steun nodig. De rol van haar partner is erg belangrijk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.