Polytrauma tijdens de zwangerschap

Polytrauma tijdens de zwangerschap komt steeds vaker voor als gevolg van veranderingen in de werkactiviteit van zwangere vrouwen en hun bewegingen. In dit artikel leer je alles over.
Polytrauma tijdens de zwangerschap
Miriam Barriga Sánchez

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Miriam Barriga Sánchez.

Laatste update: 22 december, 2022

Polytrauma of meervoudig letsel door een ongeval komt steeds vaker voor tijdens de zwangerschap omdat vrouwen tot het einde van de zwangerschap blijven werken. Daarnaast heeft het ook te maken met het meer tijd in de auto doorbrengen. De combinatie van deze factoren heeft geleid tot een toename van verloskundig trauma en beïnvloedt de gezondheid van zowel moeders als baby’s.

Zwangere vrouwen hebben andere fysieke en fysiologische kenmerken dan niet-zwangere vrouwen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je polytrauma tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk kunt behandelen.

Polytrauma tijdens zwangerschap

Trauma is de belangrijkste oorzaak geworden van niet-verloskundige sterfte tijdens de zwangerschap. Binnen het moeder-foetus-lichaam kunnen ze verwondingen oplopen door het trauma zelf en door de zwangerschap.

De anatomische en fysiologische veranderingen die vrouwen ondergaan als ze zwanger zijn, kunnen de reactie van je lichaam op het trauma veranderen. Daarom zullen deze factoren de effecten van polytrauma tijdens de zwangerschap beïnvloeden:

 • Hoe ver is de zwangerschap
 • Type en ernst van het trauma
 • Veranderingen in de foetus of placenta

Het is belangrijk om altijd eerst voor de moeder te zorgen. Later, als de moeder stabiel is, is ze beter in staat om voor de baby zorgen.

polytrauma tijdens de zwangerschap

Cardiovasculair systeem

Door de veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden, hebben zwangere vrouwen meer bloed. Daarom is het belangrijk om elke interne bloeding die door het trauma kan optreden te beheersen.

Door deze toename van het bloedvolume duurt het langer voordat de moeder in shock raakt. De baby kan echter veel eerder zuurstof verliezen. Hoewel bloedverlies de moeder niet lijkt te beïnvloeden, moet je daarom toch snel handelen.

Perineale organen

Het is ook belangrijk om na het trauma te zoeken naar mogelijke verwondingen in de vagina, het perineum en het rectum. Het kan zijn dat er problemen zijn met het obstetrisch-gynaecologische gebied.

Cardiopulmonale reanimatie (CPR) bij polytrauma tijdens de zwangerschap

Voor reanimatie bij zwangere vrouwen is er controverse over wanneer een keizersnee moet worden gedaan als reanimatie niet werkt. Sommigen zeggen dat ze het na een bepaalde tijd van reanimatie moeten doen, anderen zeggen dat ze het allemaal tegelijkertijd moeten doen.

Om een ​​beslissing te nemen, moet je rekening houden met andere factoren. Of de foetus bijvoorbeeld ouder is dan 24 weken, staat waarin de moeder zich verkeert, enz.

Indringende verwondingen

Wanneer de foetus in de baarmoeder groeit, zorgt het ervoor dat organen verschuiven. Daarom verhoogt het het risico op beschadiging van de baarmoeder en vermindert het de schade aan andere organen.

De baarmoederspier, het vruchtwater en de foetus maken het mogelijk om veel energie van het eventueel penetrerende object te absorberen. Op die manier kan het de schade aan andere organen dus minimaliseren.

Polytrauma tijdens de zwangerschap: specifieke verwondingen voor zwangere vrouwen

Er zijn bepaalde verwondingen die alleen optreden bij polytrauma tijdens de zwangerschap.

Baarmoedertrauma

Een klap in de baarmoeder kan ervoor zorgen dat de het myometrium scheurt. Dit is de middelste laag van de baarmoederwand. Bovendien zullen de andere lagen aangetast zijn, zowel voor de moeder als voor de baby.

Een scheur in de baarmoeder kan volledig of onvolledig zijn en heeft meestal deze tekenen en symptomen:

 • De hartslag van de baby neemt af
 • Buikpijn
 • Minder of geen weeën (indien eerder aanwezig)
 • Tachycardie of lage bloeddruk bij de moeder door bloedverlies
 • Vaginale bloeding
 • Hematurie (bloed in urine)
 • Foetus komt hoger te liggen als het naar de buikholte wordt verdreven

Behandeling in het geval van baarmoederruptuur is gericht op het stabiliseren van de moeder en anesthesie. Bovendien hebben ze mogelijk een operatie (laparotomie) nodig om de foetus te verwijderen.

Zwangere vrouw op een sofa

Baarmoedercontracties

Weeën kunnen plaatsvinden voordat je gaat bevallen. Dit kan gebeuren na een trauma, in stressvolle situaties, of als je uitgedroogd bent, enz. Het is het meest voorkomende obstetrische probleem van trauma.

Afhankelijk van de situatie van moeder en baby zijn er verschillende benaderingen. Elke situatie is anders. Het hangt er bijvoorbeeld van af of de vruchtzak intact is of niet, in welke week van de zwangerschap ze zich bevinden, de staat van moeder en baby en meer. Mogelijke benaderingen zijn:

 • Moeder en baby onder toezicht houden
 • Tocolytische medicatie toedienen om de weeën te stoppen
 • De bevalling door laten gaan
 • Afwachten

Loslating van de placenta

Polytrauma tijdens de zwangerschap kan ook het loslaten van de placenta veroorzaken. Dit is een gedeeltelijke of volledige loslating van de placenta voordat de baby na 40 weken wordt geboren. Deze situatie is een noodgeval, omdat de placenta het orgaan is dat de baby voedsel en zuurstof geeft. Als hij volledig onthecht is, kan hij geen bloed meer ontvangen.

Enkele van de mogelijke tekenen en symptomen zijn:

 • Hypoxie van de foetus
 • Zichtbare of inwendige (vaginale) bloeding
 • Buikpijn
 • Bloedstolsels door het hele lichaam
 • Shock en andere complicaties

Het behandelen van deze situatie is erop gericht om ervoor te zorgen dat de moeder stabiel is. Het richt zich ook op de bevalling van de baby, vaginaal of met een keizersnede.

Foetomaternale bloeding door polytrauma tijdens de zwangerschap

Het vermengen van foetaal bloed en dat van de moeder komt voor bij vrouwen die een buiktrauma hebben opgelopen. Enkele gevolgen hiervan zijn:

 • Resusantagonisme bij moeders met Rh- en baby met Rh +
 • Hartritmestoornissen
 • Bloedarmoede
 • Foetale sterfte door overmatig bloedverlies

Om Resusantagonisme te voorkomen, krijgen alle vrouwen met negatieve resus Rh-immunoglobuline. Bovendien zullen artsen naar de moeder en de baby kijken om te beslissen wat ze vervolgens gaan doen.

Voortijdige breuk van de vliezen

Dit is waar de vruchtzak spontaan scheurt voor de bevalling. Specialisten houden rekening met de volgende dingen om te beslissen wat ze gaan doen:

 • Weken van zwangerschap en foetale volwassenheid
 • Hoeveelheid verloren vruchtwater
 • Risico op infectie
 • Kenmerken van het vruchtwater
Zwanger koppel

Foetale letsels

Bij het trauma dat optreedt tijdens de zwangerschap staat ook de gezondheid van de foetus op het spel. Een van de problemen die de foetus zou kunnen hebben, naast wat we noemden, is het risico op foetale nood.

De gevolgen van trauma voor de foetus zijn ook te wijten aan veranderingen in het zuurstofgehalte van de baby. Artsen bepalen foetale nood door middel van monitoring. De symptomen zijn:

 • Veranderingen in de hartslag van de baby
 • Vertraagde hartslag van de baby na een uitdrijvingswee

Laatste gedachten over polytrauma tijdens de zwangerschap

Elke situatie is anders, dus artsen zullen elk geval individueel beoordelen. Bovendien moeten ze, afhankelijk van de toestand van de baby, mogelijk andere maatregelen nemen. Wellicht ook interessant voor jou

6 tips voor een veilige zwangerschap na een miskraam
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
6 tips voor een veilige zwangerschap na een miskraam

Een veilige zwangerschap is voor veel vrouwen een zorg, vooral na het doormaken van de moeilijke ervaring van een miskraam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Domínguez Picón F.M. Traumatismo en el embarazo. (2000). En: Rodríguez Rodríguez J.C. El traumatizado en urgencias: protocolos. 2ª edición. Madrid: Díaz de Santos; 2000. p. 157-168.
 • Mejías Paneque C., Duarte González L., García González S. (2012). Consideraciones generales en la atención de urgencia a la paciente obstétrica politraumatizada. Enferm. glob.   11( 25 ): 464-469. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412012000100026&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4321/S1695-61412012000100026.
 • Serra Serra V., Perales Marín A., Remohí Giménez J., Morillas Ariño C., Pellicer Martínez A. (2017). Urgencias en obstetricia. 1ª edición. Madrid: Editorial Médica Panamericana.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.