Kun je ongesteld worden als je zwanger bent?
Om antwoord op deze vraag te geven; je kunt niet ongesteld worden als je zwanger bent. Tijdens het eerste trimester bloeden sommige vrouwen echter op dezelfde manier als bij hun menstruatie. Wat moet je doen als dit gebeurt?
Over het algemeen is dit bekend als bloedverlies vroeg in de zwangerschap. Het is een fenomeen dat wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. De hoeveelheid bloed verschilt echter van je normale menstruatie.
Kun je ongesteld worden als je zwanger bent?
Zwangere vrouwen kunnen onregelmatig bloeden. Het is echter nooit van je normale menstruatie. Zeker, sommige vrouwen kunnen dit verwarren met hun menstruatie omdat het gebeurt rond de tijd dat ze ongesteld zouden moeten worden.
Onregelmatige bloeding of spotting die optreedt tijdens de zwangerschap is meestal donkerbruin of lichtroze. Je moet er ook rekening mee houden dat je tijdens deze periode nooit in staat zou moeten zijn om een maandverband of tampon te vullen.
Oorzaken van bloeden tijdens de zwangerschap
Dit zijn een aantal oorzaken van bloeden tijdens de zwangerschap:
1. Innestelingsbloeding
Innestelingsbloeding treedt op wanneer het bevruchte eitje in de baarmoeder innestelt. Wanneer de eicel aan de baarmoederwand kleeft, zorgt het ervoor dat een deel van de wand losraakt. Over het algemeen is dit soort bloeding lichtbruin, roze of rood.
2. Bloeden na anticonceptie
Soms hebben vrouwen onregelmatige cycli na het innemen van anticonceptiepillen. Als je onlangs bent gestopt met het gebruik van deze anticonceptiepil en je bent zwanger, is het mogelijk dat je onregelmatig spotting ziet door hormonale veranderingen.
Bovendien, als je direct nadat je bent gestopt met het gebruik van anticonceptiepillen zwanger wordt, is het moeilijk te zeggen of je bloedt door tussentijds bloedverlies of door je normale menstruatie.
3. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Soms nestelt het bevruchte ei zichzelf buiten de baarmoeder. Dit gebeurt meestal in de eileiders of de baarmoederhals.
Als dit gebeurt, beginnen de cellen te groeien en als gevolg hiervan veroorzaakt dit pijn en bloedingen. Het bloed zal waarschijnlijk rood zijn en kan erg pijnlijk zijn.
Als het niet wordt behandeld, kan dit je kansen om in de toekomst zwanger te worden schaden. Daarom is het erg belangrijk om direct medische hulp te krijgen.
“Bloeden tijdens de zwangerschap hoeft niet altijd te betekenen dat de vrouw geen gezonde zwangerschap zal hebben.”
4. Mola-zwangerschap
Molaire zwangerschappen gebeuren wanneer het bevruchte eitje abnormaal groeit en de placenta een massa cysten wordt, zoals een goedaardige tumor. Het wordt gekenmerkt door de abnormale groei van trofoblasten. Dit zijn de cellen die zich normaal in de placenta ontwikkelen.
Helaas kan dit ervoor zorgen dat de zwangerschap niet succesvol wordt. Dit is een andere situatie die met spoed medische zorg vereist om schade aan je voortplantingssysteem te voorkomen.
5. Hormonale veranderingen
Een reden waarom je zou kunnen bloeden, is je progesterongehalte. Als je zwanger bent, stijgt het progesteron genoeg om je menstruatie te stoppen.
In sommige gevallen stijgt dit geslachtshormoon echter niet voldoende om de cyclus volledig te stoppen, vooral in de eerste paar stadia van de zwangerschap. Daarom kun je nog een beetje bloeden.
6. Miskraam
Bloeden kan ook een vroeg teken van een miskraam zijn. Net als de andere oorzaken van bloeden tijdens de zwangerschap, begint een miskraam vaak met lichte spotting die in zware bloedingen veranderen.
Je moet ook onthouden dat bloeden tijdens de zwangerschap niet altijd betekent dat de vrouw geen gezonde zwangerschap of een miskraam zal hebben. Het kan echter zorgen baren. In ieder geval, als je bloedt terwijl je zwanger bent, moet je meteen naar de dokter gaan.
Vergeet tot slot niet dat er veel redenen zijn waarom een vrouw zou kunnen bloeden tijdens de zwangerschap. Je kunt echter niet ongesteld worden als je zwanger bent. Gelukkig ervaren de meeste vrouwen geen enkele vorm van bloeding tijdens de zwangerschap.