Wat is een basale thermometer?

Een basale thermometer is een essentieel element om de temperatuur van het lichaam nauwkeurig te kennen en het tijdstip van de eisprong af te leiden.
Wat is een basale thermometer?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Leidy Mora Molina

Laatste update: 22 december, 2022

Er bestaat een methode voor vruchtbaarheidscontrole die gebaseerd is op het registreren van de basale temperatuur van een vrouw gedurende haar hele menstruatiecyclus. Daarvoor moet je een basale thermometer gebruiken. Dit is een nauwkeuriger meetinstrument dan de gangbare thermometers.

Lees verder en kom meer te weten over het nut van dit hulpmiddel bij gezinsplanning. Mis het niet!

Wat is een basale thermometer en waarvoor gebruik je hem?

Een basale of ovulatiethermometer is een zeer gevoelig instrument dat de lichaamstemperatuur nauwkeuriger registreert dan die in het dagelijks gebruik. Anders dan deze geeft zijn display twee decimalen aan in plaats van één. Hij kan oraal, rectaal of vaginaal gebruikt worden.

De nauwkeurigheidsdrempel van de basale thermometer maakt het mogelijk minimale temperatuurschommelingen op te sporen, die belangrijke gegevens zijn om de hormonale veranderingen van de verschillende stadia van de menstruatiecyclus vast te stellen.

De basale temperatuur is de temperatuur die iemand in rust aanhoudt. Dat wil zeggen na minstens 4 uur zonder activiteit te zijn gebleven. Bijvoorbeeld bij het ontwaken ‘s morgens, voor het opzitten, of bij het uit bed komen.

Zeker, deze thermometer is het voorkeurselement voor vrouwen die kiezen voor de anticonceptiemethode op basis van de basale temperatuur. Maar behalve voor gezinsplanning wordt het hulpmiddel ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals het volgen van de ontwikkeling van schildklierziekten.

Wat is een basale thermometer
Basale thermometers bepalen de basale temperatuur nauwkeuriger, want ze registreren twee of meer tienden van deze parameter.

Soorten basale thermometers

Basale thermometers zijn in de handel in twee formaten: digitaal (kunststof) of gallium (glas). De eerste wordt het meest gebruikt. Hij registreert namelijk de temperatuur sneller en geft ook nauwkeurige waarden tot op twee of meer decimalen nauwkeurig. Het belangrijkste voordeel van de glazen thermometers is dat ze goedkoper zijn.

Waarom is het belangrijk een basale thermometer te kiezen in plaats van de gewone?

Als je een nauwkeurige basale temperatuur moet registreren, moet je de basale thermometer kiezen. Deze parameter verandert gewoonlijk niet meer dan enkele tienden van een graad tijdens de vrouwelijke cyclus. Daarom zou een gewone thermometer de variaties niet kunnen opmerken.

Terwijl een gewone thermometer de temperatuur in graden en met slechts één decimaal bepaalt, doet een basale thermometer dat met twee of meer decimalen, voor grotere nauwkeurigheid.

Zoals we al verwachtten, bestaat de gezinsplanningsmethode op basis van de basale temperatuur (Engelse link) uit het registreren van de veranderingen in dit vitale teken om het waarschijnlijke tijdstip van de eisprong te voorspellen. Dat wil zeggen, de vruchtbaarste dagen van de menstruatiecyclus.

Als de temperatuur in rust dagelijks wordt gecontroleerd, vlak voor de eisprong, zal de vrouw een verhoging van enkele tienden van deze parameter opmerken en zo de beslissing nemen om al dan niet zwanger te worden.

Na de eisprong zal de exponentiële toename van het hormoon progesteron de basale temperatuur van de vrouw doen stijgen met tussen 0,20 en 0,45 ° C. Dit geeft de vruchtbaarste tijd van de cyclus aan.

Op basis van de registratie van deze temperatuur wordt een grafiek gemaakt om de kenmerken van de menstruatiecyclus van die persoon te analyseren. Vanuit deze gegevens kun je vervolgens schatten waarop je zwanger kunt worden. Voor een grotere betrouwbaarheid kun je echter het beste de symptothermische methode gebruiken, die basale temperatuur, veranderingen in het baarmoederhalsslijm en de kalendermethode combineert.

Hoe wordt de basale temperatuur geregistreerd?

Om de maandelijkse basale temperatuur grafiek te maken, moet je de temperatuur (Engelse link) op de verticale as zetten en de dagen van de menstruatiecyclus op de horizontale as.

Elke dag moet je je temperatuur met de basale thermometer opnemen als je wakker wordt. Het liefst op hetzelfde tijdstip, zonder uit bed te komen. Bedenk dat je het beste steeds dezelfde route kunt gebruiken (rectaal, oraal, of vaginaal).

Zodra de waarde verkregen is, noteer je die op de grafiek. In de buurt van het midden van de cyclus zul je een sterke stijging opmerken, die ongeveer 0,5 °C zal bedragen. Omdat het moeilijk is het precieze moment te bepalen waarop de eicel de eierstok verlaat, kun je bedenken dat je vruchtbare periode 4 dagen voor de eisprong begint en ongeveer 24 uur later eindigt.

Voordat je de methode als je enige vorm van anticonceptie toepast, is het aan te bevelen deze minstens twee menstruatiecycli uit te proberen. Dit is zodat je gewend raakt aan het registreren van je waaktemperatuur. Zo weet je hoe je de resultaten van de grafiek moet interpreteren.

Een dokter bespreekt de ovulatie met een vrouw
Raadpleeg je gynaecoloog voordat je de basale temperatuur methode als strategie voor gezinsplanning toepast. De deskundige kan je leren hoe je de methode correct gebruikt.

Wil je betrouwbaarder resultaten, gebruik dan een basale thermometer

Een basale thermometer is bedoeld om nauwkeurigere en betrouwbaardere temperatuurregistraties te verkrijgen, vooral om bij te dragen tot de gezinsplanning van het stel.

Bedenk dat er verschillende formaten op de markt zijn. We raden je dus aan er een te zoeken die het beste aan je behoeften voldoet. Het beste kenmerk dat een meetinstrument moet hebben is dat het praktisch en toegankelijk is, en je in staat stelt het op de juiste manier te gebruiken.

Praat, voordat je de basale temperatuur methode gebruikt met je arts. Vraag hem of haar om advies, vooral als je het als voorbehoedsmiddel wilt gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.