Dingen die mannen moeten doen als ze een baby willen krijgen

Vrouwen zijn de eersten die hun gewoonten veranderen om zwanger te worden, maar er zijn ook dingen die mannen moeten doen als ze een baby willen krijgen.
Dingen die mannen moeten doen als ze een baby willen krijgen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Normaal gesproken is de vrouw degene die, wanneer een stel begint na te denken over pogingen om zwanger te worden, de meeste veranderingen in haar gezondheid en levensstijl aanbrengt omdat dit haar vruchtbaarheid en haar kansen om zwanger te worden zal vergroten. Maar ook mannen spelen bij dit alles een belangrijke rol.

Er zijn veel factoren die de vruchtbaarheid van een vrouw beïnvloeden. Maar ook mannen moeten zich voorbereiden op het zwanger worden van hun vrouw.

Dingen die mannen moeten doen als ze een baby willen krijgen

Stop met roken

Sigaretten zitten vol schadelijke gifstoffen. Geen van deze gifstoffen is goed voor het volwassen lichaam, veel minder voor de zich ontwikkelende cellen en voortplantingsorganen die verantwoordelijk zijn voor het scheppen van leven.

Een vrouw die tijdens de zwangerschap rookt is gevaarlijk. Maar een man kan zijn voortplantingscellen aantasten als hij zwanger probeert te worden.

Drink niet zo veel cafeïne

Studies tonen aan dat mannen die meer dan 265 milligram cafeïne per dag innemen een sterk verminderde vruchtbaarheid hebben.

Om dit in perspectief te plaatsen: een kleine espresso bevat ongeveer 100 milligram cafeïne. Dit betekent dat je cafeïne beter links kunt laten liggen als je vader wilt worden. Kies voor andere drankjes die je vruchtbaarheid niet beïnvloeden.

Dingen die mannen moeten doen als ze een baby willen krijgen

Wat mannen moeten doen: neem vitamines

Vrouwen nemen foliumzuur op in hun dieet om zwanger te worden (soms in pilvorm). Maar bij mannen kan een tekort aan foliumzuur in hun voeding ook de kans op abnormale chromosomen in de zich ontwikkelende foetus vergroten.

Mannen moeten hun voeding dus ook aanvullen met vitamines en voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur. Dit om meer kans te hebben op een gezonde baby.

Slaap goed en beweeg

Stress beïnvloedt zowel mannen als vrouwen heel negatief op veel verschillende gebieden van het leven. Als je een gezin wilt stichten kun je ook gevoelens van stress hebben.

Lichaamsbeweging en een goede slaaproutine bij mannen helpen ervoor te zorgen dat het sperma eerder actief is en klaar om de eicel te bevruchten.

Pas op voor stress

Zoals we in het vorige punt al aangaven beïnvloedt stress zowel mannen als vrouwen op verschillende manieren. Maar stress kan bij mannen een negatieve factor zijn als het op zwanger worden aankomt.

Het is mogelijk dat stress een ravage aanricht in seksuele relaties, en daardoor is het moeilijker om een baby te verwekken. Het vinden van methoden voor lichamelijke en geestelijke ontspanning is essentieel om de gestreste geest tot rust te brengen. Ontspanning zal je dus helpen je beter te voelen.

Wat mannen moeten doen: blijf op de hoogte van de eisprong

De vrouw zal zelf bepalen wanneer haar vruchtbaarste tijd is, zodat ze op die dagen kan proberen zwanger te worden. Maar de man moet ook meedoen door op de hoogte te zijn van de vruchtbare dagen van de vrouw.

Zo zal de vrouw zich steeds gesteund en begrepen voelen en de man zal zich deelgenoot voelen van iets zo bijzonders als het kennen van de vruchtbare dagen om een kostbare baby te verwekken.

Een gelukkig stel kijkt naar de zwangerschapstest

Zet alcohol opzij

Het is het beste om alcohol (Engelse link) helemaal te vermijden. Maar geloof het of niet, zowel mannen als vrouwen kunnen een glas wijn of bier drinken, ook als ze een gezin willen stichten. Wat niet aan te raden is, is regelmatig alcohol drinken.

Een tijdje geen alcohol drinken lijkt misschien moeilijk. Maar het is beste idee om te kunnen proberen als je een baby wilt krijgen.

Ga regelmatig naar je dokter

Je kunt geen medische controle missen om te weten te komen hoe het met je gezondheidstoestand is gesteld. Mannen denken dat alleen vrouwen naar de dokter moeten gaan als het om zwanger worden gaat. Maar ook mannen moeten ervoor zorgen dat ze in goede gezondheid verkeren, zodat de kans groter is dat ze een baby kunnen verwekken. Je arts kan je tips geven om je mannelijke vruchtbaarheid te vergroten.

Als een man en een vrouw kinderen willen krijgen, moeten ze allebei naar de dokter gaan. Gezinsplanning is namelijk niet alleen voor vrouwen.

Ook de man heeft een actieve rol in het hele proces. Een zwangere vrouw moet extra zorg krijgen, maar de man kan niet van het hele proces worden vrijgesteld.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.