Het luteïniserend hormoon: functies en normale niveaus

De belangrijkste rol van het luteïniserend hormoon bij vrouwen is tijdens de eisprong. Het wordt als essentieel beschouwd voor de vroege zwangerschap.
Het luteïniserend hormoon: functies en normale niveaus

Laatste update: 08 september, 2021

Tijdens de ovulatie stijgen de bloedconcentraties van een stof die we het luteïniserend hormoon noemen. Het heeft veel te maken met voortplanting en is aanwezig bij zowel mannen als vrouwen, zij het met een iets andere rol.

In de volgende paragraaf vind je zeer nuttige informatie over de algemene kenmerken, waaronder de vrijgave, functie en klinische bruikbaarheid. Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder!

Het luteïniserend hormoon: wat is het?

Het luteïniserend hormoon en de rol bij de ovulatie en zwangerschap

De productie van het luteïniserend hormoon (LH) vindt plaats in het voorste deel van de hypofyse, dat zich aan de basis van de hersenen bevindt. Net als bij het follikelstimulerend hormoon (FSH), hangt de afgifte ervan af van de concentratie van andere hormonen in het bloed die signalen naar de klier sturen om de afscheiding ervan te reguleren.

Het is even belangrijk bij zowel mannen als vrouwen, hoewel ze duidelijk verschillende functies hebben. Bij mannen heeft het meer te maken met de regulering van de secretie van testosteron. Bij vrouwen neemt het echter actief deel aan het ovulatieproces.

De niveaus van deze stof blijven min of meer stabiel gedurende het vruchtbare leven van een vrouw. De gemiddelde concentratie is tien internationale milli-eenheden per milliliter. Natuurlijk is er tijdens de eisprong een toename van de afscheiding, die meestal niet langer dan twee dagen duurt.

Wat is het doel van het luteïniserend hormoon?

Het luteïniserend hormoon heeft een nauwe relatie met de voortplantingsfunctie bij beide geslachten. In het specifieke geval van vrouwen is de rol ervan vóór de zwangerschap essentieel om zwangerschap te laten plaatsvinden. Tijdens de zwangerschap verliest het een deel van zijn belang. We vertellen je er hieronder alles over!

Voor de zwangerschap

Ovulatie is het proces waarbij een van de twee eierstokken een eicel vrijgeeft. Dit eitje zal langs de baarmoederbuizen naar de endometriumholte reizen. En als de omstandigheden goed zijn, zal het op een bepaald moment tijdens zijn reis een spermacel ontmoeten en zal de bevruchting of conceptie beginnen.

Dit hormoon interageert met de cellen van de eierstok om te helpen bij het ovulatieproces. Tegelijkertijd bevordert het ook de productie van stoffen die uiteindelijk oestrogenen zullen worden. Deze hormonen zijn ook belangrijk voor de reproductieve gezondheid van een vrouw.

Tijdens de zwangerschap

Als sperma de eicel bevrucht, blijven de LH-spiegels ongeveer 15 dagen hoog terwijl er een reeks hormonale veranderingen plaatsvindt.

Daarna kan de ontwikkeling van het embryo plaatsvinden dankzij andere stoffen, zoals progesteron of humaan choriongonadotrofine. Daarom zullen de niveaus van het luteïniserend hormoon geleidelijk afnemen.

Klinisch nut

Er zijn verschillende ziekten die worden gekenmerkt door een pathologische toename of afname van luteïniserend hormoon in het bloed. Dit kan gebeuren door lokale problemen, bijvoorbeeld in de hypofyse, of door situaties buiten deze klier die uiteindelijk de functie ervan aantasten.

Een computerbeeld van zwevende cellen

Een voorbeeld van LH-verhoging is het syndroom van Turner (Engelse link). Dit is een aangeboren ziekte waarbij een van de geslachtschromosomen ontbreekt. Het is een zeldzame aandoening en een van de meest opvallende kenmerken is de moeilijkheid in de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals borstontwikkeling.

Wat betreft het tekort, valt het Kallman-syndroom op (Engelse link). In dit geval ligt de oorzaak van het probleem in de hypothalamus, die de hypofyse niet kan stimuleren om dit hormoon af te scheiden. Bij volwassen vrouwen impliceert het ook een gebrek aan borstontwikkeling en menstruatieproblemen.

Volgens verschillende onderzoeken kan de toediening van deze stof vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen, omdat er in sommige gevallen een tekort aan het hormoon is.

Het luteïniserend hormoon: een belangrijke stof

Zoals het geval is met de andere hormonen voor reproductieve gezondheid, speelt het luteïniserend hormoon een zeer belangrijke rol. Hoewel zijn rol misschien kort lijkt, toont het de complexiteit van een proces dat zo natuurlijk is als het leven zelf: zwangerschap.

Als je een beetje over dit onderwerp weet, krijg je meer kennis van het menselijk lichaam. Zo bereid je je voor op mogelijke eventualiteiten die zich tijdens de zwangerschap kunnen voordoen. Hoe meer je weet, hoe meer je je arts zult begrijpen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ruiz J, et al. Utilidad de las concentraciones de la hormona luteinizante para
    determinar la calidad ovocitaria. Ginecol Obstet Mex 2005;73:28-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.