Net gestopt met de pil: is het mogelijk om zwanger te worden?

Je kunt zwanger worden als je net bent gestopt met de pil, maar welke factoren hebben hier invloed op? Ontdek hieronder alles wat je moet weten.
Net gestopt met de pil: is het mogelijk om zwanger te worden?

Laatste update: 06 oktober, 2024

Veel vrouwen gebruiken de anticonceptiepil jarenlang om ongewenste zwangerschappen te voorkomen of om gezondheidsproblemen, zoals het polycysteus ovarium syndroom, onder controle te houden. Als het echter tijd is om te proberen zwanger te worden, vragen velen zich af of het mogelijk is om zwanger te worden nadat je net bent gestopt met de pil.

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te begrijpen hoe de anticonceptiepil werkt, hoe de menstruatiecyclus herstelt, wat de mogelijke resteffecten zijn en wat de medische aanbevelingen zijn voor wie zwanger wil worden.

Hoe werkt de anticonceptiepil?

Om te begrijpen hoe het stoppen met de pil je vruchtbaarheid en je vermogen om zwanger te worden kan beïnvloeden, is het nodig om eerst te begrijpen hoe je lichaam werkt en hoe het reageert op anticonceptie. De menstruatiecyclus wordt geregeld door verschillende hormonen, met name oestrogeen en progesteron. In een typische cyclus geven de hersenen de eierstokken het signaal om deze hormonen te produceren, wat leidt tot de eisprong – het vrijkomen van een eicel.

Als de eicel niet bevrucht wordt, dalen de hormoonspiegels en wordt het baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie afgestoten. Anticonceptiepillen verstoren deze natuurlijke cyclus door de eisprong te remmen. Ze verdikken ook het baarmoederhalsslijm, waardoor sperma er moeilijk doorheen kan en ze veranderen het baarmoederslijmvlies. Daardoor kan een eicel niet bevruchten daar het zich niet kan nestelen.

Op dezelfde manier kan het gebruik van de pil de menstruatiecyclus reguleren, pijn en bloedingen tijdens de menstruatie verminderen en het risico op eierstok- en baarmoederkanker verkleinen.

Ovulatie en vruchtbaarheid na het stoppen met de pil

Na het stoppen met de anticonceptiepil heeft het lichaam tijd nodig om zijn natuurlijke hormonale cyclus te hervatten. Volgens informatie van de Mayo Clinic (Spaanse link) hervat de eisprong in de meeste gevallen binnen een paar weken tot een paar maanden.

Zodra je weer een eisprong hebt, kun je zwanger worden. Volgens het Valenciaanse Instituut voor Onvruchtbaarheid (Engelse link) kan de eisprong na ongeveer 14 dagen weer op gang komen, net als bij een normale cyclus, of kan het enkele weken duren.

Dit verschilt per vrouw en is afhankelijk van factoren zoals hoe lang de pil is gebruikt, eerdere reproductieve gezondheid en de natuurlijke menstruatiecyclus. Als je zwanger wilt worden na het stoppen met de pil, is het raadzaam om twee of drie normale cycli af te wachten om de hormonale balans te herstellen.

Een vruchtbaarheidsdiagnose kan ervoor zorgen dat er geen onderliggende problemen zijn die je kansen om zwanger te worden beïnvloeden.

In elk geval is het raadzaam om een gezondheidsprofessional te raadplegen, zoals een gynaecoloog of een specialist in voortplantingsgeneeskunde, om je in dit proces te begeleiden.

Is het mogelijk om zwanger te worden als je net gestopt bent met de pil?

Het korte antwoord op deze vraag is: ja.

Wanneer je net bent gestopt met de pil, kan er bij sommige vrouwen sprake zijn van een snel hormonaal herstel waardoor ze zwanger kunnen worden in de eerste ovulatiecyclus na het stoppen met de pil. Dit is echter niet altijd het geval en de meeste vrouwen hebben meestal meerdere maanden nodig voordat hun lichaam zich heeft aangepast en regelmatig ovuleert.

Volgens onderzoek door Contraception and Reproductive Medicine(Engelse link), worden vrouwen in 83,1% van de gevallen zwanger binnen de eerste 3-12 maanden na het stoppen met de pil. Voor een gezonde overgang na het stoppen met de pil helpt het om een evenwichtige levensstijl te hebben, een gezond dieet te volgen, te bewegen en stress te beheersen.

Als je aanhoudende symptomen ervaart of je zorgen maakt over je reproductieve gezondheid, is het belangrijk om een gezondheidsprofessional te raadplegen voor begeleiding en ondersteuning.

Resteffecten van de anticonceptiepil op het lichaam

Er zijn veel mythes over de langetermijneffecten van de anticonceptiepil. Een van de meest voorkomende is dat de hormonen in het lichaam achterblijven en de vruchtbaarheid op lange termijn beïnvloeden.

De anticonceptiepil vermindert de vruchtbaarheid niet en langdurig gebruik maakt het niet moeilijker om zwanger te worden.

In werkelijkheid is er geen hard bewijs dat deze manier van anticonceptie blijvende negatieve effecten heeft op de vruchtbaarheid als je ermee stopt. Onderzoek toont aan dat als een vrouw terugkeert naar regelmatige menstruatiecycli na het stoppen met anticonceptie, haar kans om zwanger te worden afhangt van haar leeftijd en de gezondheid van haar eierstokken(Spaanse link). Zodra je stopt met de anticonceptiepil, verwijderen de synthetische hormonen die erin zaten zich geleidelijk uit het lichaam.

Dit proces kan een paar weken duren, maar over het algemeen slijten de effecten van de synthetische hormonen na verloop van tijd, waardoor je natuurlijke hormonale cyclus zich kan resetten.

Heeft de pil negatieve effecten op de baby als je zwanger wordt?

Dit is een punt van zorg voor veel vrouwen die moeder willen worden.

Gelukkig is er, volgens informatie (Spaanse link) van de Mayo Clinic, geen bewijs dat de hormonen in de pil aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken als je stopt met de pil en zwanger wordt. Zoals hierboven uitgelegd, verwijderen de synthetische hormonen in de anticonceptiepil zich snel uit je lichaam zodra je stopt met de pil en keert je lichaam terug naar zijn natuurlijke hormooncyclus.

Maar als je eenmaal zwanger bent, is het essentieel om je arts te raadplegen voor de juiste prenatale zorg.

Zwanger worden als je net bent gestopt met de pil is mogelijk

Na het stoppen met de pil worden de meeste vrouwen binnen een paar weken tot een paar maanden weer vruchtbaar en beginnen weer te ovuleren.

Hoewel de hersteltijd kan variëren, worden veel vrouwen succesvol zwanger zodra hun menstruatiecyclus weer regelmatig is. Als je wilt stoppen met anticonceptie en moeder wilt worden, blijf dan positief en geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om terug te keren naar de natuurlijke staat. Als je je na een paar maanden zorgen maakt of als het proces langer lijkt te duren dan verwacht, aarzel dan niet om een gezondheidsprofessional te raadplegen voor begeleiding en ondersteuning.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.