De rol van de ovulatie bij vrouwelijke voortplanting
De ovulatie is een proces waar de meesten van ons van hebben gehoord, maar weinigen van ons begrijpen precies wat het inhoudt en wat de rol ervan is bij vrouwelijke voortplanting. Daarom willen we je het volgende artikel presenteren, waarin je leert van welke factoren de eisprong afhangt en wat er voor, tijdens en na de eisprong gebeurt.
De hormonale en anatomische factoren die het met zich meebrengt, variëren sterk en veel elementen kunnen ze beïnvloeden. In dergelijke gevallen kunnen vruchtbaarheidsproblemen ontstaan. Dus als je een dergelijk probleem vermoedt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.
Wat is ovulatie en van welke factoren hangt het af?
De ovulatie is een complex proces waarbij tijdens elke menstruatiecyclus (Engelse link) eicellen uit de eierstokken vrijkomen. Dit proces is afhankelijk van zowel anatomische als hormonale factoren. Het is verre van een procedure die beperkt is tot de eierstokken. Er zijn in feite tal van stoffen bij betrokken die ook inwerken op andere delen van het vrouwelijke voortplantingssysteem.
Vanuit anatomisch oogpunt vindt de ovulatie plaats vanuit structuren die bekend staan als de ovariële follikels. Dit zijn de vrouwelijke geslachtsklieren en er is er een aan elke kant van de baarmoeder. Wanneer de follikels scheuren, laten ze een cel vrij die zich geleidelijk zal differentiëren tot een eicel.
Hormonale factoren zijn talrijk en vanuit functioneel oogpunt is de hypothalamus-hypofyse-ovarium-as erg belangrijk. Al deze organen zijn klieren die in staat zijn hormonen af te geven die direct deelnemen aan de menstruatiecyclus; sommige zijn ook relevant tijdens de zwangerschap.
Wat is de rol van de ovulatie en hoe vindt deze plaats?
Voor praktische doeleinden zullen we uitleggen wat er gebeurt voor, tijdens en na de ovulatie of eisprong. In dit hele proces is de rol van hormonen fundamenteel, vooral diegene die we beschreven in de bovengenoemde as.
Vóór de ovulatie
Wist je dat meisjes vanaf hun geboorte miljoenen onrijpe geslachtscellen hebben? Uiteraard is dit een maatregel om de vruchtbaarheid van onze soort zo goed mogelijk te behouden. Al deze cellen worden echter nooit allemaal nuttig.
Daarom ondergaan de meeste van deze cellen met het verstrijken van de jaren een proces van degeneratie of dood dat bekend staat als atresie. Er zullen dus slechts een paar eicellen in elke eierstok achterblijven die zich goed kunnen ontwikkelen. In de meeste gevallen zijn ze echter voldoende tijdens het vruchtbare leven.
Gedurende de ovulatie
Wanneer vrouwen de reproductieve leeftijd ingaan, worden de effecten van hormonen duidelijk. Deze worden geproduceerd tijdens elke menstruatiecyclus en de pre-ovulatoire fase vindt plaats dankzij een verhoging van de bloedconcentratie van luteïniserende hormonen (LH) en follikelstimulerende hormonen (FSH).
De hypofyse, of hypofyse, maakt deze stoffen vrij door stimulatie door gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) uit de hypothalamus. De werking van LH en FSH veroorzaakt veranderingen in de eierstokken, die geleidelijk zullen leiden tot het scheuren van de ovariële follikel.
Dit laatste proces is wat we eigenlijk de ovulatie noemen. De eicel zal geleidelijk door de baarmoederbuizen bewegen, ‘wachtend’ op de komst van een spermacel voor bevruchting.
Na de eisprong
Wanneer de eierstokfollikel de afgifte van de eicel heeft voltooid, begint het proces van de vorming van het corpus luteum progressief op het oppervlak van de eierstok. Dit is verre van een overblijfsel van het ovulatieproces, maar een actieve structuur die in staat is om de hormonen af te scheiden die belangrijk zijn voor een mogelijke zwangerschap.
De laatste zijn progesteron en oestrogenen, die erg belangrijk zijn om de baarmoeder voor te bereiden op de groei van het embryo in de komende weken, mocht er bevruchting plaatsvinden. Zoals je kunt zien, is de rol van de ovulatie essentieel als het gaat om vrouwelijke voortplanting.
Laatste aanbevelingen
Vanwege de complexiteit ervan kan de ovulatie worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals polycysteus ovariumsyndroom (Engelse link). Om deze reden is het belangrijk om voldoende gynaecologische gezondheid te hebben, vooral als je kinderen wilt hebben. Als je hier twijfels over hebt, kun je het beste een afspraak maken met je gynaecoloog en een gezonde levensstijl volgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Knudtson J, et al. Ciclo menstrual. Manual MSD. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/salud-femenina/biolog%C3%ADa-del-aparato-reproductor-femenino/ciclo-menstrual?query=Endocrinolog%C3%ADa%20reproductiva%20femenina