5 sleutels tot zwangerschap na jaren van onvruchtbaarheid

Om na jaren van onvruchtbaarheid een zwangerschap tegemoet te gaan, is het belangrijk om steun te krijgen, met je angsten om te gaan en op jezelf te vertrouwen. Lees meer!
5 sleutels tot zwangerschap na jaren van onvruchtbaarheid
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 28 januari, 2023

Als je na vele mislukte behandelingen eindelijk bevestigt dat je moeder wordt, moet je je voorbereiden op nieuwe angsten en emoties. Daarom bieden we je deze sleutels om een zwangerschap na jaren van onvruchtbaarheid onder ogen te zien. Het is een lijst die je veel kan helpen in deze komende maanden.

Hoewel steriliteit (Spaanse link) in gelijke percentages wordt toegeschreven aan mannen en vrouwen, zijn het de laatsten die de verantwoordelijkheid voor de voortplanting op hun schouders dragen.

“Zowel de maatschappij als de vrouwen zelf hebben voortplanting geïnternaliseerd als iets gepast en exclusiefs dat bij henzelf hoort en dat een fundamenteel element vormt van de vrouwelijke identiteit”.
– Revista de Salud Pública, Spanje-

Daarom is het voor vrouwen extra pijnlijk als het doel om moeder te worden niet bereikt wordt, net zoals het spannend is als het na jaren van onvruchtbaarheid wel lukt! In dit moment van zoveel geluk moet je echter wat aanpassingen maken om te gaan genieten. Leer hoe in dit artikel!

Na jaren van onvruchtbaarheid is het nieuws gekomen: je bent zwanger!

Na talloze vruchtbaarheidsbehandelingen, verschillende teleurstellingen, en de gedachte dat je je leven gaat plannen zonder moeder te zijn, verandert plotseling alles. Een positieve test maakt een einde aan een pad van diepe pijn en opent de deur naar waar je al zo lang naar op zoek bent: de vreugde van het moeder zijn.

Nu ben je ontzettend blij, maar tegelijkertijd heb je onbekende emoties en vraag je je af hoe je een zwangerschap na jaren van onvruchtbaarheid tegemoet moet treden. Hier zijn enkele sleutels voor je om in gedachten te houden, zodat je volop kunt genieten van de komende maanden.

5 sleutels tot zwangerschap na jaren van onvruchtbaarheid
Hoewel het logisch is om angsten en onzekerheden te voelen tijdens de zwangerschap, is het niet goed om je voortdurend zorgen te maken. Volgens studies is het risico dat je angsten werkelijkheid worden erg klein.

1. Begrijp je angst en ga ermee om

Angst komt bij alle zwangere vrouwen voor, vooral als het gaat om het welzijn en de gezondheid van de baby op komst. Het is normaal dat een nieuwe situatie onzekerheid veroorzaakt, maar dit mag er niet toe leiden dat je je schuldig voelt omdat je deze angsten voelt. Onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania (Engelse link) met een groep patiënten met angst concludeerde bijvoorbeeld dat 91,4% van de voorspellingen van zorgen niet uitkwamen.

Als je jarenlang onvruchtbaarheid bent geweest met je partner, zijn je angsten zeker zeer gegrond. Maar wij raden je aan je emoties rustig te verwerken. Dag na dag zullen die gevoelens van onzekerheid en angst beginnen te verdwijnen.

2. Leer je stress beheersen na jaren van onvruchtbaarheid

Vruchtbaarheidsbehandelingen veroorzaken stressvolle situaties. Nu ben je zwanger, maar je kunt niet anders dan je een beetje overweldigd voelen omdat de emoties te veel zijn. Zowel in de vorige situatie als in deze nieuwe fase zijn de oorzaken van deze stoornis dezelfde: angst en onzekerheid over wat er gaat gebeuren.

Eerst was het de vraag of je ooit zwanger kon worden, maar nu is de vraag of alles goed zal gaan. Je lichaam en hersenen maken zich dus zorgen over wat er wel of niet zal gebeuren. Als je je in deze gevallen overweldigd voelt door dit gevoel, kun je je het beste tot een professional wenden om je te vertellen hoe je je stress kunt leren beheersen.

3. Ontken je emoties niet, leef ermee!

In het eerste moment van shock na zoveel behandelingen en jaren wachten, zullen je emoties gaan van angst naar schuld, van angst naar blijdschap en van angst naar vreugde. En dat alles kan in één dag gebeuren. Maar maak je geen zorgen, het is belangrijk om emoties te erkennen in plaats van ze te negeren. Het is het beste om ze te verwerken en te beheersen, want ze horen allemaal bij het proces.

4. Bevestig je zelfvertrouwen

Je hebt net pijnlijke procedures en meerdere teleurstellingen en verdriet achter de rug. Nu voel je echter angst en bezorgdheid, maar ook veel vreugde. Daarom, als twijfels je overvallen, neem dan een pauze, denk na, en bedenk dat je een heel moeilijke fase hebt overwonnen. En dat was mogelijk omdat je sterk bent. Anders had je niet volgehouden en was je allang ingestort. Dit is het moment om te erkennen dat je sterk, zelfverzekerd en voldaan bent.

Een gelukkig stel is eindelijk zwanger
Vertrouw op jezelf en reken op je partner en geliefden, dan kun je over je angsten praten en krijg je de nodige steun. Je kunt je ook wenden tot professionele hulp.

5. Vorm ondersteuningsteams

Nu je aan een nieuwe fase in je leven begint en je die knoop van emoties hebt, kun je het beste altijd een ondersteuningsteam klaar hebben staan. Aan de ene kant zijn er je partner en je familie, met wie je openlijk kunt praten over wat je overkomt. Het is belangrijk om je tot deze mensen te wenden, die met veel liefde voor je zullen zorgen.

Je hebt ook je zorgteam, dat er is om al je vragen te beantwoorden en je alle zaken uit te leggen die met jouw gezondheid en die van je baby te maken hebben. Als je bovendien extra steun nodig hebt bij je emoties en gevoelens, voeg dan een geestelijk verzorger toe die je door deze nieuwe fase heen kan loodsen.

Sleutels om een zwangerschap na jaren van onvruchtbaarheid tegemoet te treden, een gids voor je welzijn

Eindelijk word je moeder! Begin nu je huis, je babykamer, je lichamelijke activiteiten, je dieet en je werk te organiseren op basis van deze nieuwe ontwikkeling. De droom is al werkelijkheid en, hoe eerder je je daarmee verbindt, hoe eerder je je beter zult voelen en alles kunt plannen om van elk moment te genieten. Vergeet niet dat alle zwangere vrouwen emotionele ups en downs hebben en jij, met je voorgeschiedenis, bent geen uitzondering!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.