Geassisteerd moederschap: in-vitrofertilisatie en algemene mythes
Zwanger worden is niet altijd gemakkelijk en praten over geassisteerde voortplanting is voor veel mensen nog steeds een taboe. Soms, door verschillende levensomstandigheden, kan de droom om moeder te worden ingewikkelder worden dan je zou willen, en in-vitrofertilisatie, ofwel IVF, kan dan een baken van hoop zijn.
Voor veel stellen is hun kinderwens beladen met medische afspraken en het verwerken van moeilijke gevoelens. Maar voordat je adoptie overweegt of de illusie van een eigen zwangerschap opgeeft, kan meer weten over geassisteerd ouderschap en de bijbehorende technieken je helpen weloverwogen beslissingen te nemen en veelvoorkomende mythes te ontkrachten.
Wat is geassisteerd ouderschap?
Geassisteerd ouderschap, ook bekend als geassisteerde voortplanting, is een reeks medische behandelingen die men gebruikt om onvruchtbaarheid te behandelen en een zwangerschap tot stand te brengen wanneer deze niet op natuurlijke wijze tot stand komt. Deze methoden bieden hoop voor stellen die moeite hebben met zwanger worden.
- In-vitrofertilisatie (IVF): hierbij voegt men eicel en zaadcel in een laboratorium samen en plaatst men het embryo in de baarmoeder.
- Kunstmatige inseminatie: het sperma brengt men rechtstreeks in de baarmoeder tijdens de vruchtbaarheidsdagen.
- Ovodonatie: hierbij voert men een IVF-proces uit met eicellen gedoneerd door een andere vrouw en het sperma van het koppel, waarna men het embryo in de baarmoeder plaatst.
Elk van deze geassisteerde moederschapstechnieken beantwoordt aan verschillende behoeften en is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, medische diagnose of persoonlijke situatie. We moeten opmerken dat in-vitrofertilisatiebehandeling (Spaanse link) een van de bekendste en meest succesvolle is, waardoor veel vrouwen kinderen kunnen krijgen.
Waar bestaat in-vitrofertilisatie uit?
Meestal vindt de vereniging van eicel en zaadcellen op natuurlijke wijze plaats in het lichaam van de vrouw. Door medische of persoonlijke omstandigheden (zoals onvruchtbaarheid, gevorderde leeftijd van de moeder of in het geval van koppels van hetzelfde geslacht) gebeurt dit echter niet altijd, en in-vitrofertilisatie maakt het mogelijk om de bevruchting buiten het lichaam te laten plaatsvinden.
Bij deze behandeling worden eicellen uit de eierstokken van de moeder of donor gehaald. Verschillende eicellen worden vervolgens bevrucht met het sperma van de vader of donor om embryo’s te produceren, waaruit de meest geschikte wordt gekozen die in de baarmoeder van de moeder wordt geïmplanteerd. Volgens de MSD-handleiding (Spaanse link) bestaat IVF uit 5 stappen:
1. Ovariële stimulatie of superovulatie
In deze eerste fase worden verschillende soorten hormonale geneesmiddelen toegediend aan de vrouw die de behandeling ondergaat om haar eierstokken te stimuleren om meerdere eicellen te produceren in dezelfde cyclus.
Als er meerdere levensvatbare embryo’s worden verkregen, kunnen de embryo’s die niet bij de eerste overdracht worden gebruikt, worden ingevroren en indien nodig in volgende cycli worden gebruikt.
2. Eicelpunctie
34 uur na de stimulatie voert men een follikelaspiratie uit: een kleine ingreep onder sedatie waarbij een specialist, geleid door echografie, een fijne naald via de vagina in de eierstok brengt om de ontwikkelde eicellen één voor één weg te halen. Dit proces herhaalt men ook in de andere eierstok.
3. Bevruchting in het laboratorium
Zodra de gezonde eicellen zijn verkregen, wordt elk eitje afzonderlijk in verschillende kweekplaten geplaatst en gemengd met sperma van de beste kwaliteit, wat inseminatie wordt genoemd.
Na een paar uur dringt het sperma alleen het eitje binnen en bevrucht het, hoewel men het soms rechtstreeks moet injecteren. Dit staat bekend als intracytoplasmatische sperma-injectie.
4. Embryokweek
Na de inseminatie laat men de eicellen 3 tot 5 dagen rijpen. Wanneer de bevruchting plaatsvindt, begint de eicel zich te delen en ontwikkelt zich tot een embryo, dat regelmatig moet worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het goed groeit.
5. Overbrenging naar de baarmoeder
Uiteindelijk selecteert men het meest veelbelovende embryo (of worden de meest veelbelovende embryo’s) en plaatst men het in de baarmoeder via een eenvoudige en pijnloze procedure. Het aantal embryo’s dat wordt geïmplanteerd kan variëren, wat kan leiden tot een tweeling, drieling of meer. Dus als je maar één kind wilt, wordt er maar één embryo geplaatst. Vanaf hier kun je alleen maar hopen op het beste.
Experts schatten dat de kans op een succesvolle zwangerschap ongeveer 45% is voor vrouwen onder de 35 en iets meer dan 9% voor vrouwen van 41-42 jaar. Als je ouder bent, wordt het aangeraden om donoreicellen te gebruiken.
Houd er rekening mee dat hoewel in-vitrofertilisatie een hoopvol alternatief kan zijn, het vaak ook een grote financiële en emotionele investering met zich meebrengt. De behandeling kan leiden tot angst, vermoeidheid en gemengde emoties, dus professionele begeleiding tijdens het hele proces is belangrijk.
5 veel voorkomende mythes over in-vitrofertilisatie
Ondanks de grote vooruitgang in geassisteerde voortplanting en het feit dat het stigma rond dit onderwerp beetje bij beetje is vervaagd, zijn er nog steeds veel misverstanden en populaire mythes rond in-vitrofertilisatie. Dus als je deze behandeling overweegt, laat je dan niet misleiden door verkeerde informatie.
1. IVF werkt altijd de eerste keer
Was het maar zo eenvoudig, maar de realiteit voor veel vrouwen en stellen is anders. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Science and Researc h (Engelse link) hangt het succespercentage van IVF af van factoren zoals: de leeftijd van de moeder, de kwaliteit van de eicellen en het sperma, het type onvruchtbaarheid, eerdere zwangerschappen en levensstijl.
2. Alleen oudere vrouwen hebben IVF nodig
Spreken vanuit onwetendheid creëert alleen maar wijdverspreide vooroordelen en kwetst de gevoelens van jonge vrouwen en stellen met vruchtbaarheidsproblemen.
Veel vrouwen van in de 20 en 30 willen een gezin stichten en komen erachter dat ze endometriose hebben, een lage eierstokreserve of dat hun partners aan onvruchtbaarheid lijden. In deze gevallen is in-vitrofertilisatie een goede optie.
3. Kinderen geboren via IVF zijn niet natuurlijk
Deze mythe is niet alleen beledigend, maar ook onjuist en zit vol onwetendheid. Het feit dat de bevruchting in een laboratorium plaatsvindt, maakt IVF-baby’s niet minder biologisch, gezond en menselijk. Integendeel, deze baby’s waren zo gewenst door hun ouders dat ze deze procedure vol liefde en hoop ondergingen.
4. IVF garandeert tweelingen
Hoewel het in het verleden gebruikelijker was om meerdere embryo’s terug te plaatsen, geeft men tegenwoordig de voorkeur aan een enkele terugplaatsing om risico’s voor zowel moeder als baby te vermijden. Meerlingzwangerschappen zijn niet het doel van IVF, maar een mogelijkheid die men nu probeert te vermijden.
Onderzoek in het tijdschrift Clinical and Experimental Reproductive Medicine, waarin 16972 gevallen van in-vitrofertilisatie met dubbele embryotransplantatie werden geanalyseerd, concludeerde dat slechts 25,3% van de zwangerschappen een tweeling was. Met andere woorden, ondanks het feit dat er twee embryo’s worden overgeplaatst, garandeert IVF geen tweelingen.
5. Het is een snelle en eenvoudige behandeling
Achter de beslissing om IVF te ondergaan moet een oprecht verlangen zitten om ouders te worden, want het is vaak een complex emotioneel proces vol medische controles.
Sommige vrouwen slagen erin om bij de eerste poging zwanger te worden, maar dit is niet de algemene regel, en anderen kunnen er jaren over doen om een kind te krijgen of doen dat helemaal nooit.
IVF kan je helpen om moeder te worden, maar het is geen magische oplossing
Elke weg naar het moederschap is uniek en vol moedige keuzes. Als je vruchtbaarheidsproblemen hebt en in-vitrofertilisatie overweegt, vergeet dan niet dat je niet de enige bent. Wees dus niet bang om hulp te zoeken, zowel online als persoonlijk, en doorbreek de stilte – je verdient het om dit proces met liefde en hoop te beleven, weg van angst en vooroordelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Biblioteca Nacional de Medicina. (2024). Fecundación in vitro (FIV). Recuperado el 8/04/2025 de: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007279.htm
- Gajjar, H. (2021). What Influences Rate of Success of In – Vitro Fertilisation?. International Journal of Science and Research (IJSR). https://doi.org/10.21275/sr21916003341.
- Haque, A., Primariawan, R. J., & Hendarto, H. (2024). Comparison of success rates in early stages of in vitro fertilization (IVF) in women with and without endometriosis. Narra J, 4(3), e1019. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11731990/
- Le Nguyen, D., Hoang, H. L. T., Ho, V. N. A., Pham, T. D., Nguyen, N. T., Tran, V. T. T., … & Vuong, L. N. (2023). Predictors of twin pregnancy in in vitro fertilization with intracytoplasmic sperm injection cycles with day 3 double embryo transfer. Clinical and Experimental Reproductive Medicine, 51(1), 69. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10914505/
- National Institutes of Health. (2020). Técnicas de reproducción asistida (ART). Recuperado el 8/04/2025 de: https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/infertility/informacion/tratamientos-art
- Rebar, R. (2024). Técnicas de reproducción asistida. Manual MSD. Recuperado el 8/04/2025 de: https://www.msdmanuals.com/es/hogar/salud-femenina/infertilidad-y-aborto-espont%C3%A1neo-recurrente/t%C3%A9cnicas-de-reproducci%C3%B3n-asistida