Voedsel en vruchtbaarheid: 15 voedingsmiddelen om je te helpen

Wist je dat er voedingsmiddelen zijn die de vruchtbaarheid kunnen stimuleren en je helpen zwanger te worden? Lees het artikel van vandaag om te ontdekken welke dat zijn!
Voedsel en vruchtbaarheid: 15 voedingsmiddelen om je te helpen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 11 november, 2022

Als je van plan bent zwanger te worden maar er moeite mee hebt, moet je voeding beschouwen als een van de sleutels. Niet alleen om zwanger te worden maar ook om je kind gezond geboren te laten worden. Het is gewoon een kwestie van een dieet te eten dat rijk is aan voedingsstoffen die de vruchtbaarheid helpen bevorderen.

Naast het zogenaamde ‘vruchtbaarheidsdieet’ is ook het mediterrane dieet gunstig voor mensen die moeder willen worden. Beide diëten bevatten voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de conceptie, zoals eiwitten, complexe koolhydraten, ijzer, foliumzuur, en gezonde vetten.

Ook benadrukken specialisten het belang van het volgen van een evenwichtig dieet. Alleen al door op je voeding te letten, kun je de kwaliteit van je eicellen verbeteren. Ook kan het de innesteling van het embryo en de ontwikkeling van de foetus helpen bevorderen.

Daarom is het aan te bevelen voedingsmiddelen te consumeren die mogelijke vitamine- en mineralentekorten die deze moeilijkheden veroorzaken, kunnen oplossen. Maar over welke voedingsmiddelen gaat het nu en welke voordelen hebben ze?

Gezonde voeding om de vruchtbaarheid te stimuleren

15 voedingsmiddelen die de vruchtbaarheid helpen stimuleren

Banaan

Banaan bevat B-vitamines, die belangrijk zijn voor de conceptie omdat ze helpen de hormonale en energetische stofwisseling te regelen. Bij gebrek aan deze voedingsstoffen kan een onregelmatige menstruatie optreden en gebrekkige eicellen produceren.

Honing

Ook rijk aan B-vitamines. Het bevat ook aminozuren en mineralen die de kwaliteit van het sperma kunnen verbeteren, de baarmoeder en de eierstokken versterken, en de productie van geslachtshormonen stimuleren.

Helpt kaneel de vruchtbaarheid te verbeteren?

Kaneel heeft het vermogen om insulineresistentie te verminderen en kan de beschikbare hoeveelheid en kwaliteit van eicellen bij vrouwen verhogen en verbeteren, vooral bij vrouwen die aan polycysteus ovarium syndroom lijden. Dit volgens een artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Reproductive biology and endocrinology’ (Engelse link).

Eieren

Deze zijn rijk aan vitaminen en essentiële voedingsstoffen, die de seksuele en reproductieve gezondheid helpen verbeteren. Ze bevatten vitamine B en D, die vermoeidheid helpen verminderen, zo staat in een in 2018 gepubliceerde studie (Engelse link).

Als een vrouw voor en tijdens de zwangerschap voldoende foliumzuur in haar lichaam heeft, helpt dat geboortegebreken in de hersenen en de ruggengraat van de baby voorkomen.

Zuivel en vruchtbaarheid

Deze producten leveren calcium, dat bijdraagt tot de gezondheid van de botten en de vruchtbaarheid verhoogt. Ze bevatten ook vitamine B12, dat de vorming van rode bloedcellen en de instandhouding van het zenuwstelsel bevordert.

Volle granen

Granen zoals haver, rijst, volkoren tarwe of quinoa bevatten overvloedig vitamine B en E, die essentieel zijn voor een optimale reproductieve gezondheid, hormonaal evenwicht, en de productie van gezonde eicellen en sperma. Ze bevatten ook vitamine B6, die essentieel is voor het evenwicht tussen oestrogeen en progesteron.

Walnoten, amandelen, tofu, zonnebloem- en andere zaden

Het selenium in walnoten beschermt rijpe eicellen tegen schade door vrije radicalen en stimuleert het immuunsysteem.

Noten en zaden zijn goed tijdens de zwangerschap

Vruchtbaarheid en vette vis, mosselen en oesters

Tonijn, zalm en sardines zijn de beste bronnen van omega 3- en omega 6-vetzuren, die nodig zijn voor het hormonale evenwicht, het immuunsysteem en de gezondheid van de eierstokken, eieren en sperma. Ze bevatten ook eiwitten en vitamine D.

Zelfs het selenium in zalm voorkomt chromosoombreuk die geboorteafwijkingen en miskramen kan veroorzaken.

Schelpdieren zijn rijk aan vitamine B12, dat het baarmoederslijmvlies sterk en resistent maakt, waardoor miskramen voorkomen kunnen worden. Bovendien bevatten oesters zink, dat essentieel is om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren, door het testosterongehalte en de spermaproductie op peil te houden, en de vrouwelijke vruchtbaarheid, door een goede celdeling te bevorderen.

Kippenvlees

Dit is een bron van eiwitten die niacine, thiamine en ascorbinezuur leveren. Ook levert kip mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer, calcium, fosfor en jodium.

Erwten

Hun consumptie helpt oestrogenen en progesteron in evenwicht te brengen, die nodig zijn om een hoger vruchtbaarheidsgehalte te bereiken. Dit komt door de hoge hoeveelheden zink die ze bevatten.

Helpt knoflook de vruchtbaarheid te stimuleren?

Knoflook bevat selenium, dat in staat is de vruchtbaarheid bij beide geslachten te verbeteren. Het bevat ook vitamine B6, een hormoonregulator.

Asperges, spinazie, en avocado

De eerste twee bevatten foliumzuur, dat mislukte ovulaties helpt verminderen en de spermaproductie optimaliseert. Ze bevatten ook antioxidanten, ijzer en vitamine E en B.

Tegelijkertijd bevatten avocado’s enkelvoudig onverzadigde vetten die de vruchtbaarheid bevorderen en zijn ze een bron van vitamine E. Dit is van invloed op de geslachtsorganen.

Biergist

Dit is een voedingsmiddel dat rijk is aan mineralen, eiwitten, aminozuren, vitamines van de B-groep, ijzer, chroom, zink, foliumzuur, enz.

Olijfolie en lijnzaadolie

Beide verhogen de kans op zwangerschap omdat ze de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbeteren.

Gember en vruchtbaarheid

Behalve dat het nuttig is bij vrouwen, verhoogt het het volume van het sperma en verbetert het de beweeglijkheid van het sperma.

Een gevarieerde voeding om zwanger te worden

Als je probeert een baby te verwekken, moet je een gevarieerde voeding hebben die rijk is aan voedingsstoffen. Dit verhoogt de kans om zwanger te worden en zorgt voor een goede gezondheid van je kind.

Vergeet niet dat geen van deze voedingsmiddelen magische eigenschappen heeft. Ze zijn een aanvulling om je dieet te verbeteren. Als je moeilijkheden hebt om zwanger te worden, kun je het beste een specialist raadplegen. Wellicht ook interessant voor jou

Vitamine C tijdens de zwangerschap: hoeveel heb je nodig?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Vitamine C tijdens de zwangerschap: hoeveel heb je nodig?

Vitamine C tijdens de zwangerschap is een van de 13 essentiële voedingsstoffen, omdat het bescherming biedt tegen geboorteafwijkingen. • Agencia Española de Seguridad Alimentaria. Recomendaciones sobre el consumo de pescado por presencia de mercurio. 2019. Gobierno de España.
 • Clinica Mayo. Esterilidad. Octubre 2021.
 • Dou L., Zheng Y., Lu L., Gui X., et al., The effect of cinnamon on polycystic ovary síndrome in a mouse model. Reprod Biol Endocrinol, 2018.
 • Falahatian S, Haddad R, et al. Modulatory effects of R10 fraction of garlic (Allium sativum L.) on hormonal levels, T cell polarization and fertility related genes in mice model of polycystic ovarian syndrome. Journal of Ovarian Research. Enero 2022. 15 (1): 4.
 • Gaskins A, Chavarro J. E, et al. Fertility: a review. American Journal of Obstetrics and Gynecology. Abril 2018. 218 (4): 379-389.
 • Gholami Ahangaran M, Karimi-Dehkordi M, et al. A systematic review on the effect of Ginger (Zingiber officinale) on improvement of biological and fertility indices of sperm in laboratory animals, poultry and humans. Veterinary Medicine and Science. Septiembre 2021. 7 (5): 1959-1969.
 • González Rodríguez L. G, López Sobaler A. M, et al. Nutrición y fertilidad. Nutrición Hospitalaria. 2018. 35 (6).
 • Grieger J. A, Grzeskowiiak L, et al. Pre-prgnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy. Human Reproduction. Junio 2018. 33 (6): 1063-1070.
 • Janiszewska J, Ostrowska J, et al. Milk and dairy products and their impact on carbohydrate metabolism and fertility – a potential role i the diet of women with polycystic ovary syndrome. Nutrients. Noviembre 2020. 12 (11): 3491.
 • Kauffman C. Foods that can affect fertility. Academy of Nutrition and Dietetics. Abril 2020.
 • Nutrition Data. Foods high in selenium.
 • Panth E, Gavarkovs A, et al. The influence of diet on fertility and the implications for Public Health Nutrition in the United States. Frontiers in Public Health. 2018. 6: 211.
 • Skoracka K, Ratajczak A. E, et al. Female fertility and the nutritional approach: the most essential aspects. Advances in Nutrition. Noviembre 2021. 12 (6): 2372-2386.
 • Szostak-Wegierek D. Nutrition and Fertility. Med. Wieku Rozwoj. Octubre 2011. 15 (4): 431-6.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.