Dieet voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Het dieet voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes is van fundamenteel belang. Je moet naar een voedingsdeskundige gaan en je arts raadplegen.
Dieet voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Laatste update: 22 december, 2023

Zwangerschapsdiabetes is de meest voorkomende stofwisselingsziekte tijdens de zwangerschap. Naar schatting ontwikkelen 12 op de 100 zwangere vrouwen de ziekte. Er treden complicaties op als de ziekte niet onder controle is. De eerstelijnsbehandeling bestaat uit een aangepast dieet voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes en, indien nodig, een farmacologische behandeling.

In dit artikel bieden we je enkele hulpmiddelen en opties als aanvulling op de informatie die je van een professional krijgt. Wil je meer weten? Lees dan verder!

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Het tijdschrift Gynaecologie en verloskunde van Mexico (Spaanse link) zegt in 2017 nog eens dat diabetes een van de meest voorkomende ziekten ter wereld is. Het feit dat het kan voorkomen bij zwangere vrouwen, maakt het nog erger als een probleem voor de volksgezondheid.

Volgens deze publicatie is het een aandoening die begint en wordt herkend tijdens de zwangerschap en die wordt gekenmerkt door koolhydraatintolerantie, die een ernstige stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Wat zijn de oorzaken?

Er is niet één oorzaak, maar enkele predisponerende factoren zijn overgewicht, obesitas of gevorderde leeftijd. Het zijn echter de hormonale veranderingen van de zwangerschap die het meest leiden tot insulineresistentie. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het transport van opgenomen suiker naar de cellen. Als het niet goed werkt, hoopt de suiker zich op in het bloed.

Wat zijn de complicaties?

De meest voorkomende complicaties zijn onder andere:

  • Vroeggeboorte
  • Overdreven groei van de baby
  • Ademhalingsproblemen
  • Diabetes type 2
  • Doodgeboorte
  • Zwangerschapsvergiftiging
  • Keizersnede
  • Urineweginfecties bij de moeder

Dieet voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Het tijdschrift Klinische voeding in de geneeskunde (Spaanse link) meldt dat 70 procent van de zwangerschapsdiabetes uitsluitend met een dieet wordt behandeld, zonder dat insuline als aanvullende therapie nodig is. Hierbij is alleen insuline toegestaan, omdat alle andere medicijnen de placenta kunnen oversteken naar de foetus.

Het uiteindelijke doel van het dieet is het bereiken van een verandering in de eetstijl waarmee adequate suiker- en gewichtscontrole wordt bereikt, volgens de criteria van het International Office of Medicine. (Engelse link).

Dieet voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes
Om de risico’s van zwangerschapsdiabetes te vermijden, is het belangrijk om een goed dieet te volgen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Aanbevelingen

De voedingsaanbevelingen voor zwangerschapsdiabetes richten zich op de inname van koolhydraten. Dit heeft namelijk een directe invloed op de bloedsuiker na de maaltijd. Daarom wordt 40-50% van de totale hoeveelheid calorieën aanbevolen. De Amerikaanse Diabetesvereniging (2021 – Engelse link) stelt het volgende:

  • Neem 175 gram koolhydraten per dag op, verdeeld over 3 hoofdmaaltijden en 2 of 3 tussendoortjes. Eén voor het slapen gaan moet ook worden overwogen.
  • Dagelijks 71 gram eiwit en 28 gram vezels via fruit, groenten, peulvruchten en volle granen.
  • Leg de nadruk op enkelvoudig onverzadigde vetten (olijfolie) en meervoudig onverzadigde vetten (bijvoorbeeld twee keer per week vette vis en dagelijks noten). Daarnaast moeten verzadigde vetten worden beperkt en transvetten worden vermeden.
  • Vitaminen en mineralen en hun supplementen moeten op dezelfde manier worden aangepast als voor zwangere vrouwen zonder zwangerschapsdiabetes.

Andere overwegingen

Andere dieetoverwegingen voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes zijn als volgt:

  • Volg een evenwichtig, gevarieerd en gezond dieet. In dit verband wordt het mediterrane dieetpatroon voorgesteld, met groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, volle granen en olijfolie als belangrijkste vetstof. Voor vlees wordt wit vlees en vis aanbevolen, evenals een beperkte consumptie van zuivel en rood vlees.
  • Vermijd voedingsmiddelen en dranken die suikers bevatten, zoals frisdrank, geïndustrialiseerde sappen, gebak, koekjes en zoete jam. Controleer daarom de etiketten van de producten op de markt.
  • Zorg voor voldoende calorieën in elk trimester van de zwangerschap. Ga dus niet op een restrictief dieet.
  • Neem voedingsmiddelen op met koolhydraten met een lage glykemische index (GI – Engelse link). De GI is gebaseerd op een numerieke schaal van 1 tot 100, waarbij 100 de snelste absorptie van een koolhydraat aangeeft. Onder de 55 wordt als laag beschouwd.
  • Pas kookmethodes toe zoals stomen, grillen of bakken. Zetmeelrijke groenten moeten niet te gaar gekookt worden, omdat ze de glykemische index verhogen.
  • Beweeg, want dat verhoogt de bloedsuikeropname en verbetert de insulinegevoeligheid. Matige lichaamsbeweging gedurende 1 uur of 30 minuten wandelen per dag wordt aanbevolen, vooral na de maaltijd. Het bewegingsplan moet worden aangegeven door een gezondheidsprofessional.
  • Vermijd alcohol en tabak volledig. Daarnaast moet je koffie beperken.

Een voorbeeldmenu voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Om een menu samen te stellen voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes, moet rekening worden gehouden met de caloriebehoeften van de moeder, de body mass index (BMI) voor de zwangerschap, de gewichtstoename tijdens de zwangerschap en de bloedsuikerspiegel. Hier is een voorbeeld van maaltijdopties waaruit je kunt kiezen:

Ontbijt 1

  • 2 sneetjes volkorenbrood besprenkeld met olijfolie
  • 1 gekookt ei of 30 gram kwark

Ontbijt 2

  • 1 grote (200 ml) magere yoghurt
  • 1 handvol ongezoete volkoren muesli

Ontbijt 3

  • 1 hele Engelse muffin
  • 30 gram kwark of ricotta kaas.
Een zwangere vrouw eet een bakje kwark
Witte kazen, zoals kwark, kunnen worden opgenomen in het dieet van zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Sommige ongezoete yoghurts kunnen een goede keuze zijn als tussendoortje.

Lunch 1

  • 1 gegrilde kipfilet gekruid met olijfolie
  • 2/3 kopje zilvervliesrijst
  • 1 kleine vrucht

Lunch 2

  • 2/3 kop volkoren pasta beetgaar
  • 1/4 kop tomaat voor de pasta
  • 3 ons gemalen rundvlees
  • 1/2 kopje salade

Lunch 3

  • 1/2 kop gekookte gekruide kikkererwten met groenten
  • Gebakken kip, rundvlees of vis
  • 1 kleine vrucht

Diner 1

  • 1/2 grote gebakken aardappel
  • Gestoomde vis
  • 1/2 kopje salade
  • 1 klein fruit

Diner 2

  • 1/3 kop volkoren pastasalade
  • 1/2 kop champignons, broccoli, komkommer en tomaat
  • Cottage cheese of magere witte kaas
  • 1 klein fruit

Diner 3

  • Broodje kalkoen (2 sneetjes volkorenbrood, 30 gram gesneden kaas, 60 gram kalkoenfilet, sla en tomaat)
  • Peer of appel

Snacks

De volgende snacks kunnen een goede keuze zijn:

  • Kwark en 1 middelgrote vrucht
  • Noten
  • Volkoren crackers met 30 gram kaas
  • 1 kop yoghurt met 3/4 kop bosbessen

Vergeet ook niet om voor het slapen gaan eiwitten toe te voegen: 2 sneetjes volkorenbrood met kwark, 1 volkoren pita met 1 eetlepel hummus, ongezoete yoghurt met noten of volkorenbrood met pindakaas.

Zorg ervoor dat je een voedingsdeskundige bezoekt

Het menu voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes moet onder toezicht staan van een deskundige op het gebied van voeding en diëtetiek en onder begeleiding van je verloskundige. Vergeet ook niet dat het dieet goed gepland moet zijn om de groei van de baby te waarborgen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Diabetes Association. 14. 2021. Management of Diabetes in Pregnancy: Standards of Medical Care in Diabetes2021. Diabetes Care; 44 (Suppl. 1): S200-1
  • Codina M, Corcoy R, Goya MM. 2020. Actualización urgente: alternativa temporal para el diagnóstico de hiper-glucemia gestacional y el seguimiento de estas mujeres y aquellas con diabetes pregestacional durante la pandemia COVID-19. Consenso del Grupo Español de Diabetes y Embarazo (GEDE) de la Sociedad Española de Diabetes (SED) y la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (SEGO). Endocrinol Diabetes Nutr; 67(8): 545-52. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7236733/
  • Gonzalo Díaz-Soto, Pablo Fernández Velasco, Daniel de Luis Román. 2021. Nutrición Clínica en Medicina. Vol. XV – Número 3 – pp. 127-137. Disponible en: http://www.aulamedica.es/nutricionclinicamedicina/pdf/5102.pdf
  • National Library of Medicine. NIH. BOARD ON CHILDREN, YOUTH, AND FAMILIESNATIONAL RESEARCH COUNCIL AND INSTITUTE OF MEDICINE. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK230572/
  • Vigil-De Gracia P, Olmedo J. 2017. Diabetes gestacional: conceptos actuales. Ginecol. obstet. Méx.  [revista en la Internet] [citado  2023  Ene  24] ;  85( 6 ): 380-390. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0300-90412017000600380&lng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.