Wat zijn innestelingskrampen?

Innestelingskrampen zijn typische ongemakken in de eerste dagen van de zwangerschap. Leer waarom ze optreden en hoe je ze kunt herkennen.
Wat zijn innestelingskrampen?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Leidy Mora Molina

Laatste update: 23 april, 2024

De eerste weken van de zwangerschap gaan vaak gepaard met enkele nogal vreemde symptomen, zoals innestelingskrampen. Deze abdominale ongemakken worden waargenomen als lichte steken in de onderbuik, die lijken op menstruatiekrampen. Maar als ze samenvallen met een vertraging van de menstruatie, kunnen ze wijzen op een beginnende zwangerschap.

Hoewel deze krampen vaak voorkomen, hebben niet alle vrouwen er last van. Daarom gaan we je vertellen wat je kunt verwachten en hoe je ze kunt herkennen als je denkt dat je zwanger bent. Blijf lezen!

Wat zijn innestelingskrampen?

Innestelingskrampen, ook wel embryo innestelingskrampen, zijn milde tot matige stekende pijnen (Spaanse link) die in de onderbuik verschijnen. Ze ontstaan als gevolg van het vasthechten van de bevruchte eicel aan het baarmoederslijmvlies, de meest oppervlakkige laag van de baarmoederholte, enkele dagen na de bevruchting.

Eenmaal in de dikte van het baarmoederslijmvlies wordt het embryo voorzien van zuurstof en voedingsstoffen die in het bloed van de moeder aanwezig zijn, en dit bevordert zijn ontwikkeling en overleving.

Tijdens het innestelingsproces kan de aanstaande moeder enig ongemak voelen door het scheuren van bloedvaten en de vorming van nieuwe. Zo gaan innestelingskrampen meestal gepaard met een licht bloedverlies, innestelingsbloeding (Engelse link) genoemd, dat tussen 2 en 5 dagen duurt. Dit verschilt van de menstruatie doordat het schaars en donkerrood of bruin van kleur is.

Wat zijn innestelingskrampen
Na de innesteling in het baarmoederslijmvlies begint het blastocyst-embryo zijn structuur te veranderen om de placenta en het organisme van de toekomstige baby te doen ontstaan.

Wanneer verschijnen deze krampen?

Het moment waarop innestelingskrampen verschijnen verschilt van vrouw tot vrouw. Het hangt namelijk af van de regelmaat van de menstruatiecyclus.

In het algemeen, als een vrouw een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen heeft, kan het 6 tot 10 dagen na de bevruchting duren voor de eicel zich innestelt. Dat wil zeggen, tussen 10 en 14 dagen na de eisprong.

De gebruikelijke periode waarin krampen zich presenteren valt meestal samen met de verwachte datum van de menstruatie, dus het komt vaak voor dat beide verschijnselen verward worden. In feite beseffen veel vrouwen niet dat ze zwanger zijn en veronderstellen dat ze gemenstrueerd hebben, terwijl ze in feite een innestelingsbloeding hebben.

Kenmerken van innestelingskrampen

Innestelingskrampen worden op verschillende manieren waargenomen. Ze worden meestal gevoeld als een licht ongemak of een stekende pijn in de onderbuik. Ze lijken op menstruatiekrampen, maar zijn niet zo intens als menstruatiekrampen.

Andere vrouwen melden ze te voelen als een trekkend gevoel in de buik, dat gepaard gaat met tintelingen. Deze krampen kunnen een enkel moment optreden of met tussenpozen gedurende een of twee dagen.

Evenzo kunnen innestelingskrampen gepaard gaan met andere typische symptomen van een vroege zwangerschap:

  • Lichte pijn in de onderrug.
  • Innestelingsbloeding.
  • Tederheid en pijn in de borsten.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Een gevoel van volheid in de buik.
  • Vermoeidheid.
  • Slaperigheid.
  • Afkeer tegen bepaalde geuren of voedsel.

Komen innestelingskrampen veel voor?

Zoals we al weten voelen niet alle vrouwen het ongemak van de innesteling en in feite gaat het voor velen totaal onopgemerkt voorbij. Daarom is het niet mogelijk een frequentie te schatten en wordt het niet als een kardinaal teken van zwangerschap opgevat.

Als je bezig bent zwanger te worden en je voelt dit ongemak, doe dan een zwangerschapstest om de aanwezigheid van humaan choriongonadotrofine (hCG) in je bloed of urine op te sporen. Natuurlijk moet je dat een paar dagen na het uitblijven van je menstruatie doen, zodat de concentratie ervan sterk toeneemt en met deze tests opgespoord kan worden.

Een vrouw met pijn in de onderbuik
Innestelingskrampen doen zich voor in het onderste deel van de buik en kunnen soms lijken op gewone menstruatie ongemakken, hoewel milder.

Is het nodig medicijnen te nemen tegen de krampen?

Innestelingskrampen worden niet zo hevig dat medicijnen nodig zijn. Soms is het voldoende om even te pauzeren of wat warmte op de buik te leggen zodat ze afnemen.

Je moet je er geen zorgen over maken. Ze zijn namelijk een aanwijzing dat alles verloopt zoals verwacht in dit vroege stadium van de zwangerschap. De baarmoeder bereidt zich voor om de placenta te vormen en zo de baby te voeden en in leven te houden.

Je moet weten dat het normaal is om tijdens de hele zwangerschap lichte knellingen of krampen in de baarmoeder en het bekken te voelen. Ze reageren namelijk op fysiologische veranderingen die in deze weefsels worden opgewekt. Maar let erop dat ze tijdelijk en van geringe intensiteit zijn.

Als ze echter langer dan 2 dagen aanhouden of gepaard gaan met koorts of hevige bloeding, zorg dan dat je zo snel mogelijk voor een medische controle gaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American pregnancy association (2022). ¿Qué Es El Sangrado De Implantación? Recuperado de: https://americanpregnancy.org/es/pregnancy-symptoms-es/what-is-implantation-bleeding/
  • Gutiérrez, R. et al (2019) Implantación embrionaria. Algunos aspectos moleculares en la receptividad endometrial. Revisión Bibliográfica. Multimed vol.23 no.1 Granma ene.-feb. 2019. Recuperado de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-48182019000100167#:~:text=La%20implantaci%C3%B3n%20embrionaria%20es%20un,y%20posterior%20invasi%C3%B3n%20del%20blastocisto.
  • Serna N. (2012). Biología del desarrollo. Cuaderno de trabajo. Capítulo 9: Implantación. McGraw-Hill 2012; ISBN: 978-607-15-0657-3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.