Halitose of slechte adem tijdens de zwangerschap

Een slechte adem tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend symptoom en kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Ontdek waarom het optreedt en wat je kunt doen om het te voorkomen.
Halitose of slechte adem tijdens de zwangerschap

Laatste update: 05 november, 2021

Een slechte adem hebben tijdens de zwangerschap is een typisch ongemak van deze fase en verschillende factoren dragen ertoe bij. Onder andere de fysiologische en aanpassingsveranderingen van de zwangerschap.

Hier leggen we uit waarom het gebeurt en wat je kunt doen om deze mondaandoening onder controle te krijgen.

Slechte adem

Slechte adem, ook wel halitose genoemd, is de onaangename geur die uit de mond komt. Dit probleem (Spaanse link) kan iedereen treffen, maar het is iets wat vooral voorkomt tijdens de zwangerschap.

Meestal komt deze onaangename geur uit de mondholte zelf, door de werking van de bacteriën die er leven of door de afname van de speekselproductie.

Tijdens de nacht vermindert de normale speekselvloed en dit bevordert de woekering van de kiemen die een slechte adem veroorzaken. Deze vorm van halitose verdwijnt echter meestal na verloop van tijd, na iets gegeten te hebben of je tanden gepoetst te hebben.

In andere gevallen ontstaat halitose als gevolg van de hormonale veranderingen van de zwangerschap, die de normale toestand (Spaanse link) van de mond beïnvloeden. En hoewel het een onschuldige aandoening is, kan het voor zwangere vrouwen erg gênant zijn.

Symptomen van een slechte adem tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen met halitose zijn zich misschien niet helemaal bewust van het probleem. Hoewel het niet via de geur wordt waargenomen, kan een slechte adem zich ook via andere symptomen manifesteren:

  • Een nare smaak in de mond
  • Een aanhoudende bittere smaak
  • Een droge mond
  • De aanwezigheid van een dikke witte laag op het oppervlak van de tong
  • Ongemak in de keel
  • De ophoping van bacteriële plaque op tandoppervlakken
  • Aanwezigheid van tandsteen
  • Grote en diepe gaatjes
  • Gezwollen en bloedend tandvlees

Als een zwangere vrouw een aantal van deze symptomen ontdekt, is het beter om naar een vertrouwde tandarts te gaan voor hulp.

A woman with bleeding gums.

De oorzaken van een slechte adem tijdens de zwangerschap

Zoals we al zeiden, kunnen de veranderingen (Spaanse link) die tijdens de zwangerschap optreden de oorzaak zijn van een slechte adem. We leggen ze hieronder uit.

Hormonale veranderingen

De schommelingen in de hormoonspiegels van de moeder bevorderen de groei en ontwikkeling van de baby, maar ze beïnvloeden het hele lichaam van de zwangere vrouw, ook haar mondholte.

Oestrogenen en progesteron bevorderen de proliferatie van micro-organismen en de opeenhoping van bacteriële plak op de tanden. Als die niet goed verwijderd wordt door mondhygiëne, kan ze een onaangename geur in de mond veroorzaken, naast andere complicaties in de mondgezondheid.

Uitdroging

De consumptie van water tijdens de zwangerschap is essentieel. Onvoldoende hydratatie kan namelijk gezondheidsproblemen bij de moeder en de foetus veroorzaken.

Het gebrek aan speeksel in de mond, bekend als xerostomie, bevordert de ophoping van voedselresten en de bacteriële gisting daarvan. Daarom voorkomt het vochtig houden van de mondholte en een goede speekselvloed een vieze geur in de mond van de zwangere vrouw.

Misselijkheid en braken

Misselijkheid, braken en een trage spijsvertering zijn ook tamelijk gewone symptomen bij zwangere vrouwen. De terugvloeiing van onverteerd voedsel en maagzuur veroorzaakt ook een slechte adem.

Ondanks het ongemak dat het poetsen in deze fase kan veroorzaken, is het van essentieel belang dat zwangere vrouwen hun mondhygiëne niet verwaarlozen. Je mond schoonmaken na het braken helpt bacteriën, zuur en geur te verwijderen.

Een slechte adem door voeding

De consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals knoflook, ui, of koffie, bevordert dit onaangename symptoom ook. In deze gevallen is de slechte adem echter meestal tijdelijk en verdwijnt na een paar uur.

Tijdens de zwangerschap is het gebruikelijk dat vrouwen hun eetgewoonten veranderen en hunkeren naar ongezond voedsel. Een suikerrijk dieet aanhouden of vaak eten bevordert dan ook de ophoping van bacteriële plaque, halitose en het ontstaan van gaatjes.

Een slechte adem door mondproblemen

Tijdens de zwangerschap veroorzaakt een verhoogde doorbloeding van het tandvlees zwelling, bloeding en pijn. Deze toestand staat bekend als gingivitis en wordt ook in verband gebracht met slechte adem tijdens de zwangerschap.

Het is belangrijk het tandenpoetsen niet te verwaarlozen ondanks het ongemak, want de ophoping van tandsteen en de evolutie naar parodontitis kunnen de onaangename mondgeur verergeren.

Slechte mondhygiëne, een droge mond en ongezonde eetgewoonten verhogen het risico op tandbederf.

De gevorderde stadia van deze aandoening bevorderen op hun beurt de ophoping van voedselresten in de tandgaatjes en leiden tot mondinfecties.

Medische aandoeningen

Er zijn enkele systemische pathologieën die ook een slechte adem of een karakteristieke mondgeur veroorzaken. Diabetes, keelinfecties, sinusitis, problemen met de luchtwegen en ziekten van het spijsverteringsstelsel zijn er enkele voorbeelden van.

Het is belangrijk op de geur van de mond te letten en je verloskundige te raadplegen als je er in dit stadium een belangrijke verandering in opmerkt.

Tips om een slechte adem tijdens de zwangerschap te vermijden

A pregnant woman brushing her teeth.

Zoals je gezien hebt, is een slechte adem een tamelijk veel voorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Er zijn echter verschillende praktijken om je mond gezond te houden en zo de slechte geur te verminderen.

Hier zijn daarom enkele tips om een slechte adem tijdens de zwangerschap te vermijden:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne: Poets je tanden en tong goed met fluoridepasta, flosdraad, en alcoholvrije mondspoelingen.
  • Zorg voor een gezonde voeding: Eet gezonde en gevarieerde voeding om een gezonde zwangerschap te begeleiden. Vermijd suikerhoudende, zure voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een sterke geur.
  • Drink regelmatig water: Zorg voor een voldoende staat van hydratatie om ziekten te voorkomen. Het is belangrijk om elke dag voldoende natuurlijk water te drinken en suikerhoudende dranken of frisdrank te vermijden.
  • Woon alle tandartsbezoeken bij: Bezoek tijdens de zwangerschap regelmatig de tandarts om eventuele problemen vroeg op te sporen en te behandelen. Idealiter bezoek je de tandarts eenmaal per trimester en in geval van nood.

Een slechte geur in de mond tijdens de zwangerschap kan een van de vele normale veranderingen van dit stadium zijn. Het is echter een nogal gênant symptoom, dat voorkomen en verbeterd kan worden met goede gebitsverzorging.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castillo, V. W. (2018). PREVALENCIA DE GINGIVITIS EN EL PRIMER TRIMESTRE DEL EMBARAZO (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Barba, L., & Valerio, I. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos International Journal of Dental Sciences22(1), 47-59.
  • Cordero, M. J. A., Leon-Rios, X. A., Rivero-Blanco, T., Rodriguez-Blanque, R., Expósito-Ruiz, M., & Gil-Montoya, J. A. (2019). Calidad de vida durante el embarazo y su influencia en la salud bucal: una revisión sistemática. Journal of Oral Research8(1), 74-81.
  • Zambrano Arteaga, C. A. (2021). Enfoque multidisciplinario de la halitosis dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Hechavarría Martínez, B. O., Ramón Jiménez, R., & Méndez Nápoles, Y. (2014). Repercusión social de la halitosis. MediSan18(10), 1460-1466.
  • Merchán Baque, A. V. (2019). Conocimiento en prevención de la salud oral materno infantil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología.).
  • Codinach, M. M., & Salas, E. J. (2014). Halitosis: Diagnóstico y tratamiento. Avances en odontoestomatología30(3), 155-160.
  • Velásquez Gimón, M. E., & González Blanco, O. (2006). La Halitosis: Definición, clasificación y factores etiológicos. Acta odontológica venezolana44(2), 240-244.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.