Een verdoving bij de tandarts tijdens de zwangerschap: zijn er risico's?
Als aanstaande moeders wachten op de komst van hun baby’s, maken ze zich zorgen over het verzorgen van hun gezondheid, het veranderen van bepaalde gewoonten en het vermijden van de consumptie van schadelijke stoffen. Daarom vragen veel vrouwen zich af of ze tijdens de zwangerschap wel naar de tandarts kunnen gaan. En ook of ze een verdoving bij de tandarts kunnen krijgen.
Deze twijfel en de angst voor het gebruik van verdovingsmiddelen in de mond kunnen veel vrouwen ertoe brengen tandartscontroles over te slaan of spoedbezoeken te vermijden. Het verdragen van pijn, zelfmedicatie en het verwaarlozen van de mondgezondheid kunnen echter heel riskant zijn voor moeder en baby.
Het verwaarlozen van je mond tijdens de zwangerschap is veel gevaarlijker dan het krijgen van een injectie met tandverdoving. Daarom verduidelijken we in dit artikel alles wat je moet weten over verdovingen tijdens de zwangerschap. We gaan ook in op het belang van een bezoek aan de tandarts in dit stadium.
Tandartsbezoek tijdens de zwangerschap
Je moet weten dat deskundigen een bezoek aan de tandarts aanraden vóór je zwanger wordt. En ook tijdens de hele zwangerschap. De professional is opgeleid om het hele proces adequaat te begeleiden. Hij zal dit doen zonder de gezondheid van je kleintje in gevaar te brengen.
Idealiter ga je tijdens de zwangerschapsplanning naar de tandarts om alle nodige behandelingen uit te voeren. Je doet dit om je mond in optimale conditie te hebben vóórdat je zwanger wordt.
Als de zwangerschap bevestigd is, moet de aanstaande moeder de professional over haar toestand inlichten. Zorg dan dat je de nodige adviezen krijgt om je mond goed te blijven verzorgen. Als er bovendien een behandeling moet worden uitgevoerd, moet je die op het meest geschikte moment plannen.
In het algemeen is het beter alle tandheelkundige ingrepen in het tweede trimester van de zwangerschap uit te voeren. Tegen die tijd is de vorming van de foetale organen voltooid. De moeder voelt zich dan niet meer zo ongemakkelijk als in de afgelopen maanden.
In het derde trimester zijn er bovendien meer risico’s om vroegtijdig weeën op te wekken. Dan mogen dus alleen dringende behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden uitgevoerd worden. Afspraken moeten kort zijn. De beroepsbeoefenaar moet ook de stand van de stoel aanpassen om de patiënte comfort en veiligheid te bieden.
Ook zijn, zoals we je al vertelden, tandartsbezoeken in elk van deze stadia aan te bevelen. Als je mate van misselijkheid het toelaat, kan de tandarts het passend vinden om op elk moment een poetsbeurt of een fluoride applicatie uit te voeren.
Tandheelkundige noodgevallen en een verdoving bij de tandarts
Alles wat we genoemd hebben heeft betrekking op routine tandartsbezoeken. Maar het is de moeite waard te verduidelijken dat in geval van een tandheelkundig noodgeval je het consult niet mag uitstellen (Spaanse link).
Als de aanstaande moeder pijn heeft, last van tandbederf, bloedend tandvlees, een trauma oploopt, of een infectie heeft, moet ze zo snel mogelijk de tandarts bezoeken. Als deze aandoeningen niet op tijd onder controle zijn, kunnen ze namelijk tot ernstige complicaties leiden (Spaanse link).
Indien er röntgenfoto’s van het gebit nodig zijn, kunnen die met afdoende bescherming genomen worden , nadat het eerste trimester voltooid is.
Een verdoving bij de tandarts tijdens de zwangerschap
Een verdoving bij de tandarts is een procedure die tijdens tandheelkundige behandelingen gebruikt wordt om de gevoeligheid in het gebied weg te nemen. Zo voelt de patiënt geen pijn of ongemak terwijl de tandarts aan het werk is.
Men gebruikt een specifiek medicijn dat tijdelijk de zenuwgeleiding remt. Daardoor wordt de pijnlijke sensatie geblokkeerd voor de tijd die nodig is om de ingreep uit te voeren.
Het gebruik van een verdoving bij de tandarts tijdens de zwangerschap is veilig. Het gaat namelijk om stoffen (Spaanse link) die niet giftig zijn voor de baby en men in zeer kleine doses gebruikt. Het gebruik ervan is echter beperkt tot noodgevallen en behandelingen die in dit stadium niet uitgesteld kunnen worden.
In de tandheelkunde is het gebruikelijk verdovingsmiddelen te gebruiken die een vasoconstrictor werking hebben (die de bloedvaten vernauwen), om de duur van het verdovende effect te verlengen en het bloeden in het gebied te verminderen.
Over deze medicijnen tijdens de zwangerschap bestaan tegenstrijdige meningen. Veel beroepsbeoefenaars kiezen daarom in dit stadium voor verdovingsmiddelen zonder vasoconstrictoren.
Een verdoving bij de tandarts: vertrouw op de professional
Zoals je ziet is het gebruik van een verdoving bij de tandarts tijdens de zwangerschap veilig en bij voorkeur geïndiceerd in het tweede trimester van de zwangerschap.
Je moet dus onthouden dat het gunstiger is naar de tandarts te gaan om pijn, een infectie of een gaatje te behandelen, dan lijden te verdragen of zelfmedicatie toe te passen.
Het uitstellen van de verzorging van je mond kan complicaties tijdens de zwangerschap veroorzaken, een veel grotere verwonding van de mond veroorzaken, of zelfs het verlies van het gebitselement.
Door voor en tijdens de zwangerschap de tandarts te bezoeken, kun je gedurende deze hele fase dus voor je mondgezondheid zorgen. Het is belangrijk de vakman aan je zwangerschapstoestand te herinneren en zijn of haar aanwijzingen op te volgen om een gezonde glimlach te behouden terwijl je op je baby wacht.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bozzo, R. B., & Quiroga, H. J. L. (2021). manejo anestésico de la paciente de urgencia embarazada. Rev Chil Anest, 50, 171-195.
- Sano, J., Colmenares, N., Sakkal, A., Cedillo, M., & Duran, C. (2001). Anestesia local odontológica y embarazo. Acta Odontológica Venezolana, 39(2), 61-63.
- Rodrigues, F., Mármora, B., Carrion, S. J., Rego, A. E. C., & Pospich, F. S. (2017). Anestesia local em gestantes na odontologia contemporânea/Local anesthesia in pregnant women in contemporary dentistry/La anestesia local en mujeres embarazadas en la odontología contemporánea. Journal Health NPEPS, 2(1), 254-271.
- Ramírez, I. H. G., Juárez, M. D. N., & de la Torre, B. N. (2019). Tratamiento dental más atendido en pacientes embarazadas que acudieron a Centro de Atención Médica Integral, período 2018 A. Revista Mexicana de Estomatología, 6(1), 55-56.
- Lomas Delgado, G. A. (2021). Conocimiento de las gestantes sobre la relación entre enfermedades bucodentales y complicaciones del embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Martínez Menchaca, H. R., Escamilla Ocañas, C. E., Noyola, A. S., & Treviño Alanís, M. G. (2012). Directriz para el cuidado oral durante el embarazo. Revista ADM, 69(1).
- Suárez, J. L. C., & Guzmán, L. M. D. (2009). Embarazo, enfermedades sistémicas de alto riesgo y enfermedad periodontal. Perinatología y Reproducción humana, 23(2), 65-73.
- García, O. M. F., & Medrano, M. G. C. (2010). Atención odontológica en la mujer embarazada. Archivos de investigación materno infantil, 2(2), 80-84.
- Hernández, A. L., & Montealegre, C. S. (2016). Manejo odontológico de mujeres embarazadas. Archivos de Investigación Materno Infantil, 8(3), 105-112.