Ham eten tijdens de zwangerschap, is het veilig?

Het eten van ham tijdens de zwangerschap is mogelijk zolang het van tevoren een uitgebreid pekel- of vriesproces heeft ondergaan. Meer informatie.
Ham eten tijdens de zwangerschap, is het veilig?
Saúl Sánchez Arias

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Geschreven door Saúl Sánchez Arias

Laatste update: 26 juni, 2023

Tijdens de zwangerschap moet je de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen beperken vanwege hun microbiologische risico of omdat ze een gevaar vormen voor de foetus. Het is belangrijk om op dit moment voorzichtiger te zijn met je voeding dan ooit, omdat de toekomstige gezondheid van de baby ervan kan afhangen. Om deze reden gaan we je vertellen of je ham kunt eten tijdens de zwangerschap.

Het eerste dat je moet weten is dat er veel bacteriën zijn die geen risico vormen voor volwassenen, maar grote schade kunnen aanrichten aan de foetus als ze deze bereiken via de placenta. Een infectie tijdens deze fase kan de ontwikkeling negatief beïnvloeden en neurologische problemen of vertragingen in de latere groei en zelfs miskramen veroorzaken.

Sommige soorten ham kun je consumeren tijdens de zwangerschap

Worst kan een bacterie bevatten die we toxoplasma noemen. Dit veroorzaakt een ziekte die niet gevaarlijk is voor de moeder, maar wel voor de baby die in haar groeit. Daarom kun je de consumptie ervan in het algemeen beter vermijden. Bij ham zou het echter anders kunnen zijn, omdat als het rijpingsproces langer duurt dan 18 maanden, de bacteriën vernietigd zouden zijn, volgens de informatie van het Centro Tecnológico Agroalimentario.

In ieder geval bestaat de mogelijkheid dat de vrouw al voor de zwangerschap toxoplasmose heeft ontwikkeld en overwonnen. In dat geval is er geen risico, omdat de nodige antilichamen aanwezig zijn om de ziekte solvabel het hoofd te bieden. Anders zou het leven van de foetus in gevaar kunnen komen, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het European Journal of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Biology.

Tegelijkertijd moet er rekening mee worden gehouden dat Iberische ham minstens 24 maanden gerijpt is en dus onder alle omstandigheden geconsumeerd mag worden. Voor andere hamproducten moet de rijpingsperiode worden gecontroleerd om te bepalen of het veilig is om het voedsel op te nemen in het dieet van een zwangere vrouw.

Ham eten tijdens de zwangerschap
De consumptie van ham is niet verboden voor zwangere vrouwen, maar je moet wel bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Idealiter zou het rijpingsproces van het voedsel langer dan 18 maanden moeten duren.

Hamconsumptie is niet verboden tijdens de zwangerschap

Gezondheidsdeskundigen zijn gestopt met het verbieden van hamconsumptie tijdens de zwangerschap, zij het met bepaalde nuances. De Spaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde raadt echter aan om voorzichtig te zijn en waarschuwt dat er meer onderzoeken nodig zijn. Er is aangetoond dat de ontwikkeling van toxoplasmose (Engelse link) zeer schadelijk is voor de foetus en cardiovasculaire en neurologische schade veroorzaakt.

Veilig ham eten tijdens de zwangerschap

Er is in ieder geval een alternatief om ham tijdens de zwangerschap op een veilige manier in het dieet op te nemen. Het bestaat uit het onderwerpen van het voedsel aan een voorafgaand vriesproces. In dit geval elimineert de kou de besmettelijke capaciteit van toxoplasma, zolang het voedsel langer dan 48 uur wordt bewaard bij temperaturen onder de -20 graden Celsius. Het is belangrijk om te weten dat veel huishoudelijke vriezers dit punt niet halen.

Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid om te testen op toxoplasma antilichamen. Als die in eerdere stadia zijn ontstaan, kun je zonder problemen ham eten tijdens de zwangerschap. In alle andere gevallen kun je het beste het voorzorgsprincipe in acht nemen en het voedsel eerst invriezen.

Denk eraan dat je bij twijfel altijd een voedingsdeskundige kunt raadplegen voor individueel advies. Er zijn meer voorzorgsmaatregelen die je tijdens deze periode moet nemen om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

Een zwangere vrouw maakt een pizza met ham
Als het pekelproces of het vooraf invriezen van het voedsel gegarandeerd is, dan kun je zonder risico genieten van een lekkere boterham of pizza met ham.

Het is mogelijk om ham te eten tijdens de zwangerschap

Zoals je hebt gezien, is het mogelijk om ham te eten tijdens de zwangerschap, hoewel het belangrijk is om te wachten op meer onderzoeken om te bevestigen of het pekelproces de risico’s echt volledig wegneemt.

Voorlopig is het beter om conservatief te zijn en te zorgen voor een voorafgaand invriesproces of te controleren of de ziekte al voorbij is voordat je dit voedsel in je dieet opneemt. Hoewel het voedsel van goede kwaliteit is, zijn er andere alternatieven met een goed voedingsprofiel.

Houd er tot slot rekening mee dat het tijdens de dracht nodig zal zijn om het dieet te optimaliseren om een goede ontwikkeling van de foetus te garanderen. Bepaalde vitamine- en voedingsbehoeften worden verhoogd, dus bepaalde aanpassingen en aanpassingen kunnen nodig zijn om aan de eisen te voldoen. Anders kunnen groeivertragingen of problemen met de toekomstige stofwisseling van de baby optreden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ahmed, M., Sood, A., & Gupta, J. (2020). Toxoplasmosis in pregnancy. European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology255, 44–50. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2020.10.003
  • Paquet, C., & Yudin, M. H. (2018). No. 285-Toxoplasmosis in Pregnancy: Prevention, Screening, and Treatment. Journal of obstetrics and gynaecology Canada : JOGC = Journal d’obstetrique et gynecologie du Canada : JOGC40(8), e687–e693. https://doi.org/10.1016/j.jogc.2018.05.036

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.